Великі гастролі Малого

28.09.2012
Великі гастролі Малого

Борис Клюєв та Ірина Муравйова у виставі «На всякого мудреця доволі простоти».

Востаннє найстаріший театр Росії (минулого року ДАМТ святкував 255–річний ювілей) гастролював у Києві у 2007–му. Протягом цих п’яти років за театром, який уже майже півстоліття очолює народний артист Росії Юрій Соломін, особливо сумували театрали, які шанують, насамперед, традиційність, класичну акторську школу, багату мову творів Чехова, Островського, Гоголя... «У засобах масової інформації більше глибини, ніж у сучасній драматургії, — не зраджує своїй позиції Юрій Соломін і сьогодні. — А в класиці — там же скрізь зав’язка із днем сьогоднішнім. Перечитайте Островського, і ви відчуєте, що він пише про нашу економічну ситуацію...»

Одна з трьох привезених до Києва вистав — за Островським, «На всякого мудреця доволі простоти». Економічні паралелі з сьогоденням — це, звісно ж, не єдина чеснота цього твору і, власне, вистави. П’єса, написана в 1868 році, в репертуарі Малого театру була майже завжди, кияни ж побачать дев’яту версію комедії про юнака, який вирішив будь–якою ціною досягти успіху і багатства. Головні ролі виконують Ірина Муравйова, Олександр Вершинін, Борис Клюєв, Лілія Юдіна... За роботу в цій виставі актори були удостоєні Державної премії Росії, журі премії «Золота маска» відзначило її за кращий акторський ансамбль.

«Горе з розуму» — беззаперечний хіт Малого театру, спектакль у репертуарі вже 12 років. У ролі Фамусова тут сам Юрій Соломін, вистава також має багату колекцію різних нагород, у тому числі й Державну премію Росії, і належить до категорії театральних рекордсменів: «Горе з розуму» зіграли вже понад двісті разів. «У цьому й привабливість класики, — вважає виконавець ролі Чацького Гліб Подгородинський. — Мені довелося брати участь у виставах сучасних авторів. Але їх зіграєш кілька разів — і вони вже себе вичерпують, а тут можна безкінечно відкривати щось нове».

Третій спектакль із гастрольної афіші Малого театру — теж за класикою, але цього разу французькою. Комедія Еміля Золя «Спадкоємці Рабурдена» — одна з останніх прем’єр театру. Головну роль виконує В’ячеслав Єзепов, який колись служив у київському Театрі імені Лесі Українки і якого добре пам’ятають столичні театрали зі стажем. Як розповів Юрій Соломін, його приїзд до Києва був під питанням. Річ у тім, що наприкінці літа Єзепова прооперували, і керівництво театру вагалося, чи варто залучати до цієї поїздки актора, який, можливо, ще не встигне відновитися. Але ще до операції Єзепов пообіцяв, що він обов’язково одужає і гратиме у київських виставах.

На зустрічі з журналістами Юрій Соломін пообіцяв, що свій курс на збереження традицій Малий театр не змінить і в майбутньому. Бо традиції кращі за будь–які новаторства. Аргументуючи свою думку, він навіть згадав традиційний український борщ, який йому готувала теща зі Львова і який був смачнішим за всі заморські делікатеси. «У нас у репертуарі — 30 вистав за класичними творами, — зауважив Юрій Віталійович. — І щодня обидва зали, які вміщують понад півтори тисячі глядачів, заповнені».

Вистави Малого театру — на сцені Російської драми з 27 вересня по 2 жовтня.

Квитки — від 100 до 1000 грн.