Програшна ДЕЗІОінформація

28.09.2012
Програшна ДЕЗІОінформація

Зірковий новачок «Донецька» — Дорон Перкінс (ліворуч) — у матчі з «Ле Маном». Фото з сайту Євроліги.

Сьогодні в Україні стартує черговий чемпіонат чоловічої баскетбольної Суперліги. А за два дні до вітчизняної прем’єри — в середу — українські клуби офіційно відкрили новий євросезон.

 

Дебют Влади

Другий рік поспіль БК «Донецьк» намагався прорубати вікно до основного раунду найсильнішого клубного турніру Європи — Євроліги, однак знову програв уже в першому раунді кваліфікації й відтак перемістився до змагання нижчого рангу — Кубка Європи. Нагадаємо, що в попередньому розіграші Єврокубка, дебютному для донеччан, «тигри» одразу дісталися чвертьфіналу.

Той успіх дозволяв чемпіону України та його вболівальникам із надією дивитися в єврокубкове майбутнє і сподіватися на участь в основному раунді Євроліги. Проте, схоже, нині «Донецьк» уже не той, що торік. Улітку в команді відбулися досить відчутні зміни, які, власне, й не дозволили «тиграм» позавчора виграти у другої команди минулого чемпіонату Франції — «Ле Мана».

І, мабуть, справа навіть не у від’їзді за океан центрового В’ячеслава Кравцова. Більш відчутно струсонула фундамент клубу втрата головного тренера Саші Обрадовича, який улітку став біля керма німецької «Альби».

«Донецьк» же очолив співвітчизник Обрадовича — Влада Йованович — і, схоже, просто не встиг розібратися в ситуації, хоча і «привіз» на Донбас одразу двох знаних у Європі виконавців — американського центрового Д’Ора Фішера, який раніше грав за іспанський «Більбао» та його співвітчизника, захисника Дорона Перкінса, котрий зажив слави, виступаючи за тель–авівський «Маккабі». Щоправда, в минулому сезоні темношкірий захисник більше лікувався, ніж грав, а ще — займався питаннями переїзду з «Маккабі» до італійського «Канту».

Власне, на майданчику своєї попередньої команди — у невеличкому містечку Дезіо, що в провінції Ломбардія, Перкінс і зіграв дебютний матч за «Донецьк». Жваво почавши поєдинок iз «Ле Маном» (а в стартовій п’ятірці вийшли Перкінс, Фішер, Роденович, Глєбов і Стояновськи), «тигри» провалили другу чверть, що й визначило загальний підсумок. Програний навіть в обороні щит, брак підстраховки, погана взаємодія, більше десятка втрат у першій половині гри — у протистоянні з потужним французьким клубом такий «букет» мінусів виявився фатальним. До речі, у «Ле Мані» одну з перших скрипок грає американець Халід Ель–Амін, відомий виступами за «Азовмаш» та «Будівельник».

У третьому періоді «оранжеві» скоротили рахунок майже до мінімуму, однак надалі знову «пустилися берега». За дві хвилини до фінальної сирени французи мали «плюс 8» і свого вже не віддали. При цьому Доран Перкінс «з порога» відзначився «дабл–даблом» — 15 очок плюс 10 підбирань.

Сьогодні в Дезіо має завершитися боротьба за єдину «кваліфікаційну» путівку до основного раунду Євроліги. На жаль, без українців.

Новації суперліги

Тепер донеччани, як і «Будівельник» з «Азовмашем», чекатимуть на жеребкування Кубка Європи, від якого залежатиме остаточний вигляд календаря української суперліги.

Сам формат регулярного чемпіонату залишиться без змін, що­правда, тепер кожна серія у «плей–оф» триватиме до чотирьох перемог однієї з команд. Про це заявили керівни­ки ліги напередодні старту чемпіонату.

Кубок суперліги в цьо­му сезоні вирішили не проводити.

Ще одним нововведенням стало скасування ліміту на легіонерів, що могли одночасно перебувати на майданчику. Тепер кількість іноземців обмежується їхньою присутністю в заявці кожного клубу — не більше п’яти.

Як і раніше, матчі баскетбольної першості країни українське ТБ транслювати не збирається. Однак керівники ліги обіцяють поліпшити якість інтернет–картинки на офіційному сайті.

 

ТАБЛО

Євроліга. Кваліфікаційний турнір (м. Дезіо, Італія). 1/4 фіналу. «Ле Ман» — «Донецьк» — 61:55 (13:19, 22:12, 13:16, 13:8; Лонг (14 очок), Коффі (12) — Перкінс (15 + 10 підб.), Стояновськи (11)), «Німбурк» (Чехія) — «Остенде» (Бельгія) — 83:65, «Канту» (Італія) — «Академік» (Болгарія) — 87:79, УНІКС (Росія) — «Ульм» (Німеччина) — 91:73.

У півфіналах зустрінуться: «Канту» — «Німбурк», УНІКС — «Ле Ман».