НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2012

Голосувати за відкріпними дозволили тільки в межах свого округу

Виборець може змінити місце голосування без зміни виборчої адреси лише в межах виборчого округу. Таке рішення минулої суботи ухвалила Центральна виборча комісія. За повідомленням агенції «Інтерфакс–Україна», секретар ЦВК Тетяна Лукаш нагадала, що раніше ЦВК ускладнила процедуру зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. У той же час, за її словами, до органів ведення Державного реєстру виборців продовжують масово надходити заяви виборців про бажання змінити місце голосування, і «зловживання не припинилися».

Раніше Комітет виборців України повідомив про три випадки застосування технології, за якої виборці масово змінюють місце голосування, отримуючи відкріпні. Зокрема, сотні виборців–«легіонерів» у своїх округах збирали чинні нардепи–«регіонали», що керують університетами: авіатор Максим Луцький у Києві на Лук’янівці, податківець Петро Мельник в Ірпені.

Порошенко–старший знявся з виборів

Бізнесмен Олексій Порошенко знімається з виборів за станом здоров’я. Про це повідомив син 76–річного кандидата в депутати, міністр економіки Петро Порошенко минулого четверга під час мітингу в смт Піщанка Вінницької області.

«Ця кампанія є дуже непростою, тому родина Порошенків прийняла рішення про те, що Олексій Іванович Порошенко припиняє участь у виборчій кампанії», — сказав Порошенко–молодший. При цьо­му він зазначив, що його родина й надалі відстоюватиме інтереси 16–го виборчого округу, зокрема, батько лишається депутатом облради.

Головним конкурентом Порошенка–старшого у ВО №16 є Оксана Калетник — племінниця «регіонала» Григорія Калетника та двоюрідна сестра голови Державної митної служби Ігоря Калетника, який фінансує КПУ. Комітет виборців України та мережа «Опопра» неодноразово в’являли про факти прямого, масового підкупу виборців Оксаною Калетник — за згоду долучитися до її благодійного фонду мешканцям сіл платять 50 грн. тепер і стільки ж згодом, коли буде голосування.

Позиція Шевченка щодо політики

Кандидат у народні депутати від партії «Україна — Вперед!» Андрій Шевченко не бачить можливості співпраці в майбутньому з «Регіонами» та КПУ. «Нам немає чого обговорювати з Партією регіонів, з партією комуністів», — сказав Шева в ефірі «5–го каналу». Також колишній футболіст заявив, що залишиться в політиці, навіть якщо не потрапить у парламент.

Конституційна асамблея свариться

Конституційна асамблея при Президенті Януковичу затвердила законопроект про внесення змін в Основний закон, що розширює повноваження Рахункової палати. Ця пропозиція викликала дискусію серед учасників асамблеї, оскільки ініціатором змін виступив уряд, а не члени КА. За даними газети «Коммєрсант–Україна», поспіх зі схваленням розширення повноважень РП пов’язаний із візитом до Брюсселя першого віце–прем’єра Валерія Хорошковського — посилення Рахункової палати є вимогою Єврокомісії, і в Кабміні сподіваються, що зміни дозволять розблоковувати фінансування Євросоюзом низки програм загальною вартістю 777 млн. євро.

Засідання Конституційної асамблеї під головуванням Леоніда Кравчука минулої п’ятниці почалося зі скандалу: Віктор Мусіяка заявив, що запропонований «згори» порядок денний — це провокація: «Має бути єдиний документ про внесення змін до Конституції. Ми що, можемо окремо зміни шматками вносити у Конституцію?... Я відмовляюся голосувати за такий порядок денний». Його підтримав Олександр Мороз.

На підтримку каналу ТВі

«Об’єднана опозиція» оголосила про виділення 2 млн. грн. зі своєї виборчої кампанії на погашення боргів телеканалу ТВі перед податковою. Ще майже 2,5 млн. зібрали всім миром глядачів, тобто 4–мільйонний борг опозиційного телемовника перед державою буде погашено зусиллями його прихильників.

«Регіонали» посилюють російську мову

Олександр Черноморов — депутат від Партії регіонів, який балотується до ВР у Криму, зареєстрував у парламенті законопроект про надання російській мові статусу другої державної.