Чому Кучма подався в опозиціонери

25.09.2012

Леонід Кучма, навідавшись минулого тижня до Дніпропетровська, нарешті «познайомився» з бронзовим... самим собою. Адже в місті, якому другий Президент України багато чим зобов’язаний, вважали справою честі насамперед показати йому нещодавно відкриту алею з бронзових барельєфів найвизначніших постатей в історії краю, серед яких — і зображення самого Кучми, єдиного живого серед інших вагомих особистостей. Леонід Данилович поставився до цього з гумором: «Слава Богу, що не пам’ятник. Я приїхав, а до моєї так званої стели поклали квіти — натяк такий».

Попри таку запопадливість місцевих владців щодо свого земляка, Леонід Кучма надалі дав їх добрячого прочухана. Приводом для цього стали розвішані по Дніпропетровську та області численні білборди, на яких голова облдержадміністрації Олександр Вілкул потискає руки кандидатам у народні депутати України від партії влади, а мер Дніпропетровська Іван Куліченко заявляє про довіру до свого першого заступника Анатолія Крупського, кандидату в нардепи від Партії регіонів по округу №24. Те ж саме відбувається і в контрольованому місцевою владою телепросторі. Тож інформаційний простір заполонили повідомлення про те, що посадові особи порушують статтю 74 Закону «Про вибори народних депутатів України».

 

«Пінчуківець» проти інших «регіоналів»

Найдалі пішов кандидат–самовисуванець по 24–му округу, що охоплює Індустріальний та Самарський райони на лівобережжі Дніпропетровська. Яків Безбах звернувся з позовом до окружного адміністративного суду. Цього претендента в нардепи не могло не обурити, як на білбордах, оплачених ним до кінця виборчої кампанії, протягом однієї ночі з’явилися агітаційні матеріали Анатолія Крупського. На рекламних щитах в усій своїй красі постав мер Куліченко зі словами «Я вірю Крупському».

Такий, здавалося б, убивчий позов — а йдеться про заборонену законом агітацію посадовою особою органу влади — суд розцінив незбагненно для здорового глузду. Феміда, по–перше, ніякої агітації в цьому не побачила, бо міський голова, мовляв, не агітує, а лише... довіряє своєму першому заму. По–друге, Івана Куліченка в даному випадку суд вважає особою не посадовою, а... фізичною.

Проте для Якова Безбаха, який свого часу обирався ще народним депутатом Радянського Союзу, проблеми цим не обмежилися. Протягом тижня його довірені особи намагалися достукатися до керівництва «34–го каналу», контрольованого структурами Ріната Ахметова, але отримали відкоша — мовляв, ефірного часу немає і кандидату в нардепи втиснутися просто нікуди.

Безбах хоч і має статус самовисуванця, але зовсім не простого. Практично все своє трудове життя Яків Якович присвятив одному підприємству — Нижньодніпровському трубопрокатному заводу, який уже давно входить до впливової науково–виробничо–інвестиційної групи «Інтерпайп», де президентом ще з 1997 року — відомий олігарх, зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук. Отож пан Крупський отримав конкурента на виборах ще того. Хоча до певного часу багато хто вважав їх обох ставлениками влади. Прогнозували, що хтось має зійти з дистанції на користь іншого. До того ж Безбах є депутатом Дніпропетровської міськради від Партії регіонів. Однак, як видно, поступатися ніхто не збирається.

Після відкоша Безбаху на «34–му каналі» від Крупського навідалася делегація з відеокамерою на інший телеканал — «11–й», контрольований Пінчуком. Прибульці мали на меті зафіксувати факт відмови у наданні ефірного часу. Однак директор «11–го каналу» Сергій Педашенко пояснив, що вони діятимуть у цій ситуації згідно із законом.

Президенти в поміч

Хай там як, саме тема незаконної агітації за Крупського з боку міського голови залишатиметься для команди Безбаха козирною картою. Тим паче, сам Президент Віктор Янукович днями заявляв: «Я хотів би ще раз попередити чиновників усіх рівнів: втручання у виборчий процес є порушенням законодавства. Ми будемо перевіряти кожен такий факт».

Саме на цій хвилі до Дніпропетровська навідався Леонід Кучма, який теж мимоволі записався в опозиціонери. Адже під час своїх зустрічей у місті постійно висловлював обурення з приводу кричущого неподобства, коли «і мер агітує, і «губернатор». Тож мало в кого лишилися сумніви з приводу того, що екс–Президент приїхав до обласного центру не так із метою подивитися на себе «забронзовілого», як надати підтримку Безбаху, ставленикові свого зятя. Принаймні досі Кучма після відходу від президентства жодного разу не критикував дніпропетровську владу.

Шанс третій силі?

Отже, у 24–му мажоритарному виборчому окрузі намітилася неабияка інтрига. У Дніпропетровську немає гарантій перемоги офіційного «регіонального» кандидата. На тлі боротьби двох «важковаговиків» заговорили про шанси для представників так званих «третіх сил». Це висуванець Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Вадим Гетьман (тезка й однофамілець екс–голови Нацбанку), який через брак фінансового ресурсу обходить виборців «від під’їзду до під’їзду» і вже перемагав з такою тактикою на недавніх виборах до міської ради. А також у минулому голова Індустріальної районної ради, нардеп і міністр транспорту Леонід Костюченко, що організував потужний концерт із Потапом і Настею Каменських, Іваном Поповичем та ін.