Повернутися туди, де «ясне небо і широта в усьому»

25.09.2012
Повернутися туди,  де «ясне небо і широта в усьому»

Місцем для пам’ятника Довженку обрали міський парк.

У рамках святкування 60–річного ювілею міста Нова Каховка (що на Херсонщині) у міському парку відкрили пам’ятник українському письменнику і кінорежисеру Олександру Петровичу Довженку.

Ініціатива спорудження обеліску належить новокаховчанину Миколі Марченку, він же був одним з ініціаторів встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку на 50–річний ювілей Нової Каховки.

Пам’ятник Довженку споруджено за кошти громадськості та меценатів. Автор композиції — скульптор Микола Рашевський у співавторстві з Володимиром Потребенком. Як розповів Микола Марченко на церемонії відкриття, ідея увічнити Довженка в місті виникла ще в 2006 році. Але було вкрай важко зібрати необхідні кошти. Інтелігенція міста неодноразово зверталася до державних чиновників різних рівнів, проте ніякої реальної підтримки отримати не вдавалося. Але врешті–решт своє вагоме слово сказала міська влада...

Поява пам’ятника Довженку в Новій Каховці невипадкова. Протягом 1951—1956 років Олександр Петрович регулярно приїжджав на будівництво міста та Каховської ГЕС. Тут він працював над своєю «Поемою про море», яку планував екранізувати, але, на жаль, не встиг. Тут, подалі від Москви, він знаходив укриття від політичного тиску і серед звичайних людей міг спокійно творити. Любов міста до Довженка взаємна. У своєму щоденнику він зізнається: «Я люблю Нову Каховку. Люблю Дніпро — велику річку мого народу, чисте ласкаве повітря, ясне небо і широту в усьому. І стриманість в пейзажі i величавий спокій. І ніде мені не хотілося би так жити, як тут, на чудесному рідному березі».

Сергій Пантоненко