Юро, прощай!

25.09.2012
Юро, прощай!

За підсумками 1/16 фіналу Кубка України одразу п’ять клубів прем’єр–ліги припинили боротьбу за трофей. Далі йдуть два колективи першої та три — другої ліг. До числа елітних невдах потрапила й найтитулованіша кубкова команда країни — «Динамо». Кияни, яких сліпий жереб уже «на порозі» звів із головним суперником із Донецька, знову програли «Шахтареві». Причому вперше — з великим рахунком. І... таки розпрощалися з головним тренером Юрієм Сьоміним. Після півдоби роздумів учора по обіді президент «Динамо» Ігор Суркіс повідомив, що російський спеціаліст та всі його помічники відправлені ним у відставку.

 

Уперше — аж чотири

Хоча протистояння флагманів українського футболу багато хто назвав «достроковим фіналом», гідного протистояння не відбулося. Під орудою Сьоміна в цьо­му календарному році динамівці зазнали третьої поспіль поразки на «Донбас–арені», та ще й уперше в історії пропустили від «гірників» чотири м’ячі. Не допоміг киянам і їхній ветеран Олександр Шовковський, який повернувся в «рамку» після багатомісячного лікування.

За минулий тиждень «Динамо» зазнало двох ганебних поразок — від «ПСЖ» та «Шахтаря» — з однаковим рахунком 1:4. Після таких ляпасів колишній тренер «Динамо» Йожеф Сабо в ефірі програми «Великий футбол» назвав «біло–синіх» «безхребетною командою», не змігши пригадати, коли кияни так легко дозволяли суперникам проходити свої захисні володіння.

Як розповів після гри атакуючий півзахисник Андрій Ярмоленко, команда отримала від тренера вказівку грати у відкритий футбол. На полі було два форварди та четверо (!) центральних півзахисників, зокрема вперше у «старті» вийшов екс–«канонір» Андрій Богданов. Однак такий тактичний план не дозволив динамівцям гідно відповісти на ігрову побудову «гірників», які прагнули подарувати перемогу на недавній день народження свого президента Ріната Ахметова. Матч укотре підтвердив, що в «сейфах» Юрія Сьоміна не залишилося рецептів успішної гри проти «гірників». Після гри Шпалич ще намагався триматися, заявивши, що сам у відставку не подаватиме — мовляв, такі рішення в компетенції керівництва клубу. Однак увечері російський спеціаліст вирішив не повертатися з командою до Києва, взявши курс на Москву. А вчора Суркіс–молодший таки почув голос тисяч обуреніх фанів та зважився розстатися з Сьоміним, який працював у «Динамо» у 2008—2009 та 2010—2012 роках.

Кому доведеться рятувати корабель, що тоне, — у клубі оголосять найближчим часом. У чутках фігурують Михайличенко, Ліппі, Рангнік...

Нижчі тиснуть

Крім «Динамо», з кубкового шляху зійшли ще четверо представників елітного дивізіону, серед яких і фіналіст попереднього розіграшу — донецький «Металург». Команда Юрія Максимова поступилася «Чорноморцю».

Програв і попередній клуб Юрія Вільйовича — «Кривбас» не знайшов аргументів проти першолігового «Севастополя».

Короткою вийшла турнірна дистанція й у інших «металургів» — запорізьких, які з новим тренером Віталієм Кварцяним примудрилися поступитися друголіговому «Украгрокому», що представляє заможне село Головківка Олександрійського району Кіровоградської області. Перемогти запоріжців у серії післяматчевих 11–метрових «аграріям» допомогли «нерідні» стіни стадіону «Ніка» в Олександрії.

На змагання пенальтистів перетворився й кубковий матч між краматорським «Авангардом» та луганською «Зорею». І тут фортуна стала на бік нижчих класом. «Що тут скажеш — команда прем’єр–ліги програє команді першої ліги. Соромно людям дивитися в очі», — визнав тренер луганчан Юрій Вернидуб.

Близьким до сенсації був ще один лідер першої ліги. Алчевська «Сталь», діючи від оборони, довгий час вела перед у матчі з київським «Арсеналом», проте у вирішальний момент досвід «канонірів» дався взнаки. Підопічні Леоніда Кучука дотиснули опонентів, навіть граючи в меншості.

За схожим сценарієм проходив поєдинок у Черкасах, де футболісти місцевого «Славутича» вже, напевно, подумки були в 1/8 фіналу. Проте фінальний штурм «Волині» на четвертій доданій хвилині завершився влучним ударом нігерійця Овонікоко, що має грузинський паспорт. А в екстра–таймі підопічні Анатолія Дем’яненка вже не дозволили засумніватися, чия візьме.

Жеребкування топ–16 Кубка відбудеться сьогодні. Найлегше до цієї стадії пробилися «Металіст», який у Києві напіврезервним складом переміг «Оболонь» — 4:1, та «Іллічівець», котрий «розібрав на запчастини» «Сталь» із Дніпродзержинська.

Із «класичним» рахунком 2:0 завершили свої виїзди «Таврія» та «Карпати». Підпочні Олега Лужного переграли представника другої ліги — комсомольський «Гірник», у складі якого грали двоє молодших братів «дніпрянина» Руслана Ротаня — Петро та Олексій. Після перемоги наставник південців заявив, що перед командою стоїть максимальне завдання — виграш Кубка. Прагне до висот і Львів, де напередодні почесний президент Петро Димінський залучив до керівництва клубом представництво фанів та вболівальників.

 

ТАБЛО

Кубок України.

1/16 фіналу

«Сталь» (Алчевськ) — «Арсенал» (Київ) — 2:3 (дод. час)

Голи: Степанюк, 41; Грицай, 117 — Гоменюк, 68, 101; Кобахідзе, 111

Вилучення: Шахов, 109 («А»)

«Чорноморець» (Одеса) — «Металург» (Донецьк) — 2:0

Голи: Бурдужан, 50; Л. де Матос, 52

«Авангард» (Краматорськ) — «Зоря» (Луганськ) — 1:1 (пен. — 4:3)

Голи: Скарлош, 79 — Худзік, 40

«Шахтар» (Свердловськ) — «Одеса» — 2:1

Голи: Фатій, 35; Коробкін, 61 — Калітов, 58

«Сталь» (Дніпродзержинськ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:6

Голи: Фомін, 17, 50, 54; Кожанов, 38; Гречишкін, 61; Путівцев, 82

«Десна» (Чернігів) — «Ворскла» (Полтава) — 1:2

Голи: Кондратюк, 90+5 — Янузі, 9; Буднік, 45

«Гірник–Спорт» (Комсомольськ) — «Таврія» (Сімферополь) — 0:2

Голи: Гуменюк, 68; Шиндер, 76

«Жемчужина» (Ялта) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:1

Голи: Калинич, 15

«Кремінь» (Кременчук) — «Нива» (Тернопіль) — 0:2

Голи: Кабанов, 8; Войтович, 30

«Геліос» (Харків) — «Говерла» (Ужгород) — 0:1

Гол: Балафас, 79

«Украгроком» (Головківка) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:1 (пен. — 5:4)

Голи: Фальковський, 47 — Жуніор, 45 (пен.)

«Славутич» (Черкаси) — «Волинь» (Луцьк) — 1:3 (дод. час)

Голи: Гуд, 87 — Овонікоко, 90+4; Насонов, 96; Павлов, 97

«Севастополь» — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 2:1

Голи: Кузнєцов, 45; Караваєв, 70 — Самодін, 59

Вилучення: Петров, 75 («К»)

«Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Карпати» (Львів) — 0:2

Голи: Штілич, 56; Кополовець, 90+3

«Оболонь» (Київ) — «Металіст» (Харків) — 1:4

Голи: Котенко, 75 — Марлос, 3, 64; Марлос, 64; Шелаєв, 78

«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 4:1

Голи: Л. Адріано, 22; Тейшейра, 40; Фернандіньйо, 76; Срна, 83 — Тайво, 27

«Ш»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фернандіньйо, Тейшейра (Едуардо, 80), Мхітарян, Вілліан (Ілсіньйо, 77), Л. Адріано (Девич, 72)

«Д»: Шовковський, Гусєв, Бетао, Хачеріді, Тайво, Вукоєвич (Мілевський, 74), Богданов (Мехмеді, 61), Ярмоленко, Велозу, Раффаель, Ідейє

Попередження:

Л. Адріано, 70; Степаненко, 87 — Ярмоленко, 38; Хачеріді, 47; Мілевський, 90+2

«Донбас–арена», 47 571 глядач