«Н» замість «К»

21.09.2012
«Н» замість «К»

Олексій Понікаровський в аеропорту Донецька. (ХК «Донбас».)

Серед глядачів, які зібралися позавчора ввечері на трибунах донецької арени «Дружба» для перегляду матчу «Донбас» — «Амур», був один особливий. Це 32–річний форвард Олексій Понікаровський, який лише кількома годинами, раніше прибув до аеропорту ім. Сергія Прокоф’єва. Переліт зі США через Мюнхен зайняв 13 годин.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що українець, який виступав у НХЛ із сезону 2000/01, з огляду на локаут у Національній хокейній лізі погодився провести рік в Україні, граючи за «Донбас» у КХЛ. Останніми клубами Олексія за океаном були «Нью–Джерсі» й «Вінніпег».

Слідом за Понікаровським має приєднатися до донеччан і інший зірковий уродженець Києва — 33–річний Руслан Федотенко, який двічі вигравав Кубок Стенлі — із «Тампою–Бей» (2004) і «Піттсбургом» (2009).

Планується, що в неділю у підмосковних Митіщах українці гратимуть проти «Атланта» вже з Поні й Федотом у складі.

Щодо інших знаменитих «перебіжчиків» з НХЛ, то Євген Малкін і Сергій Гончар учора ввечері вже грали за «Металург» (Магнітогорськ) в Уфі. Ілля Ковальчук став не просто гравцем, а капітаном пітерського СКА. Олександр Овечкін перейшов у московське «Динамо».

А тим часом донеччани програли третій домашній матч поспіль. Причому в позавчорашньому поєдинку гості з Хабаровська довели свою перевагу ще в основний час. У третьому періоді вирішальним стало вдале використання «Амуром» чисельної більшості.

Після шести стартових ігор «Донбас» залишається з 5 очками. Менше набрали тільки «Автомобіліст» і «Югра» — 4 і 3 відповідно, але вони й матчів провели менше (3 і 5).

ПРЯМА МОВА

Прес–служба ХК «Донбас» зазначає, що Олексій Понікаровський дав перше інтерв’ю в Донецьку без тіні американського акценту:

— Радий повернутися на Батьківщину, тим більше що в Донецьку я ніколи не був. Приємно дізнатися, що тут серйозно зайнялися хокеєм, створили команду, яка грає на найвищому рівні. Я задоволений, що повернувся в Україну і зіграю за український клуб.

В Америці трохи інший перебіг підготовки до сезону, але я в повній бойовій готовності. Після складного перельоту потрібно трохи часу, аби перевести подих і почати тренуватися з командою. Необхідно звикнути, вивчити тактику «Донбасу». Упевнений, що мені допоможуть нові напарники, тим більше з багатьма я знайомий. Знаю Сергія Варламова, Оскарса Бартуліса, Карела Піларжа і, звісно, Руслана Федотенка, який приїде слідом за мною і з яким ми намагатимемося зробити якомога більше для команди.

 

ТАБЛО

КХЛ. Регулярний чемпіонат. «Донбас» (Донецьк) — «Амур» (Хабаровськ) — 2:3 (0:0, 2:2, 0:1; Недорост, 25; Туппурайнен, 39 – Шитиков, 23; Петружалек, 24; Осипов, 42 (більш.)), «Торпедо» — «Нафтохімік» — 2:3.