Страва з журналістського язика

20.09.2012
Страва з журналістського язика

Малюнок Валерія ЧМИРЬОВА.

Депутати від «Об’єднаної опозиції» хоч і ніяк не перешкоджали скандальному голосуванню ПР, КПУ, Блоку Литвина й «тушок» за законопроект про наклеп та образу, але готують подання до Конституційного Суду з цього приводу, та ще й звернення до європейської спільноти. Принаймні про це в ефірі «5–го каналу» повідомив БЮТівець Роман Забзалюк.

Нагадаємо, йдеться про законопроект №11013, представлений «регіоналом» Віталієм Журавським. Позавчора парламентська більшість слухняно підтримала його 244 голосами в першому читанні.

Ідеться про внесення змін до Кримінального та Кримінально–процесуального кодексів щодо посилення відповідальності «за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи». В Україні знову — через 11 років — хочуть криміналізувати «скоєння такого «суспільно небезпечного діяння, як наклеп», і карати це не лише штрафами — в розмірі до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а й виправними роботами й обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, залежно від тяжкості оприлюдненої інформації. «У разі остаточного прийняття цього закону третина журналістів сидітимуть у тюрмах», — каже БЮТівець Микола Томенко. Кримінальна відповідальність за наклеп справді є в деяких європейських — зокрема, Німеччині, Австрії, Франції, Чехії, Польщі, як вказує Журавський. Однак автор законопроекту «забув уточнити, що в цих країнах судді не працюють хлопчиками за викликом, а в рейтингу корупції Transparency International ці держави стоять на сто позицій вище від України (Німеччина — 14, Австрія — 16, Франція — 25, Україна — 152). І закон про наклеп у державі Януковича автоматично стане інструментом розправи над інакомисленням та переслідуванням журналістів», — пише в «Українській правді» Сергій Лещенко, один із найвідоміших медійників України.

Саме він дослідив, що на сторінці законопроекту Журавського на сайті Верховної Ради розміщено довідку, у «властивостях файлу» якої стоїть абревіатура STPU. Вона розшифровується як «секретаріат Президента України». А це означає: юридичний супровід закону здійснює саме адміністрація Президента, хоч би як це не заперечували сам Журавський та прес–служба АП. І одностайне голосування «більшовиків» за перше читання закону — тому доказ: Янукович пішов війною на журналістів.

Ухвалення законопроекту щодо посилення відповідальності за посягання на честь людини є продовженням зачистки свободи висловлювання в Україні», — заявив у коментарі УНІАН голова Комітету ВР iз питань свободи слова, депутат від «НУНС» Юрій Стець. «Ми посадили Луценка і Тимошенко, ми посадили громадських активістів — посадимо і вас, якщо ви будете нас чіпати», — говорить Стець про стратегію влади, оцінюючи голосування ВР як «страшилку для журналістів перед виборами».

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість з приводу законодавчої ініціативи Журавського. На переконання її керівника Олів’є Базійя, проект 11013 «є небезпечним кроком назад; репресивним, каральним і контрпродуктивним; його прийняття буде серйозним ударом по свободі преси в Україні».

Голова Національної спілки журналістів Олег Наливайко заявив, що НСЖУ мобілізуватиме пресу для протистояння закону про наклеп. «Прийняття цього закону буде грубим порушенням Європейської конвенції про права людини, грубим порушенням свободи слова. Якщо цей закон, не дай Бог, приймуть у другому читанні, то буде створена атмосфера страху і залякування у журналістському середовищі», — каже Наливайко.

Тим часом «регіонал»­ Ярослав Сухий «обнадіяв»:­ «Закон про наклеп обов’язково буде прийнятий, зі зміною норм покарання в бік зменшення. Не мені вам розповідати, скільки коштує політична чорнуха чи порнуха. Закон потрібен, щоб ви не писали фігню».

Перед ухваленням закону про мови в другому читанні ПР теж обіцяла його пом’якшення...