Гроші не грають у футбол?

20.09.2012
Гроші не грають у футбол?

Кріштіано Рональдо святкує переможний м’яч у ворота «Ман. Сіті». (Рейтер.)

Перед стартом групового раунду Суперліги керманич «Реалу» Жозе Моуріньйо дав зрозуміти, що його команда, яка два роки поспіль зупинялася на півфінальній стадії, налаштована з третьої спроби виграти головний клубний трофей Європи. Багато хто засумнівався у відвертості португальця. Адже в Іспанії тільки й розмов, що про бажання головної зірки «вершкових» — Кріштіано Роналдо — залишити клуб. Схоже, не все добре в «королівському» господарстві. Недарма ж після поразок на старті прімери Моуріньйо публічно заявляє: «Здається, в мене немає команди», а гравці відповідають: «Тоді в нас немає тренера!» Однак, попри песимістичні прогнози, позавчора в матчі ЛЧ проти чемпіона Англії, «Манчестер Сіті», чемпіон Іспанії переміг, продемонструвавши гру, гідну фіналу.

«Гойдалка», яка впродовж другого тайму почергово перевалювалася на різні боки, зрештою схилилася на користь «реалістів» — 3:2. Вирішальний «тягарець» на шальку господарів поклав на 90–й хвилині не хто інший, як Роналдо, котрий начебто «не хоче» грати за «галактікос» і навіть відмовився святкувати забиті голи. «Я святкую, коли я повинен це робити. Цей матч дуже важливий для нас, і ми продовжуємо боротися», — сказав після гри португальський футболіст. І він, і його партнери ще й як відзначали третій гол у ворота Джо Харта.

Перемогу на старті Ліги чемпіонів в Іспанії святкували не тільки в Мадриді, а й в Андалусії, де «Малага» — дебютант Суперліги — сенсаційно розбила «Зеніт» (3:0), при тому що пітерці в міжсезоння «затарилися» новачками на суму близько 100 млн. євро. Однак одне дороге придбання російського чемпіона — бельгієць Вітсель — проти «анчоусів» узагалі не грав, а другий — бразилець Халк із «Порту» — хоч і грав, та своє безпосереднє завдання не виконав. Команда Лучано Спалетті абсолютно нічого не змогла протиставити четвертому колективу прімери, який тренує екс–очільник «Реалу» Мануель Пеллегріні. Переграти «Зеніт» «Малазі» не завадили навіть фінансові проблеми, бо арабські власники урізали дотації клубу.

«Ми були не готові до чудової гри суперників, — визнав Спалетті. — Для нас немає виправдання, особливо за дії на початку гри. «Зеніт» став менше боротися. Мусимо налаштовуватися й виправляти помилки. Помилятися знову не маємо права».

Якщо віце–чемпіон Франції пройшовся котком по «Динамо», то чинний чемпіон цієї країни почав виступи в ЛЧ з поразки. Для «Монпельє» це був перший матч у Суперлізі в історії, і тренер лангедокців Рене Жирар мусив капітулювати перед титулованим співвітчизником — Арсеном Венгером — 1:2. В його «Арсеналі», після від’їзду до Манчестера Робіна ван Персі, на перший план вийшов форвард німецької збірної Лукаш Подольськи.