Переворот у «королеві спорту»?

18.09.2012
Переворот у «королеві спорту»?

На ЧС–2012 в Барселоні українські юніори не виграли жодної медалі. (Дениса Куваєва.)

Градус боротьби за крісло президента національної федерації в «королеві спорту» — легкій атлетиці — сягає найвищих позначок. Щось подібне відбувалося свого часу у федерації «спорту номер один» — футболу. Голосування має відбутися 8 листопада. Є «нова сила», яка хоче посунути «стару». За даними «УМ», 62–річного президента ФЛАУ, який є ще й членом МОК, голову федерації з 1996 року, знаменитого олімпійського чемпіона, досвідченого управлінця, колишнього комсомольського лідера й міністра Валерія Борзова прагне змістити й замінити молодий банкір і бізнесмен. Звуть його Андрій Оністрат.

Підозри щодо існування амбітної «нової сили» виникли одразу після завершення Олімпіади в Лондоні, коли велика група українських збірників–легкоатлетів написала листа до уряду зі скаргами на керівництво федерації. Йшлося про недофінансування, помилки в підготовці та навіть зловживання коштами. Три нагороди на Олімпіаді–2012 українські легкоатлети здобули, щоправда, обійшлися без золотих. А огріхи керівництва були видні й без медальної статистики — чого варті перед­олімпійські сюжети про жахливі умови проживання й тренування наших спортсменів на роздовбаній базі під Києвом. Чим ближче до звітно–виборчої конференції ФЛАУ — тим гарячіше: прес–конференції, перевірки, заяви. Причому порив невдоволених атлетів (а їм вочевидь дали «зелене світло» для обурення) підтримав голова Державної служби з питань молоді та спорту Рафіль Сафіуллін.

Спеціальна комісія, створена після появи листа олімпійців до Кабміну, «виявила нецільове використання коштів керівниками національної збірної України з легкої атлетики, виділених на підготовку спортсменів, зокрема на підготовку до Олімпійських ігор». У звіті комісії, поширеному в ЗМІ, йшлося про конкретні — хай і не дуже значні — грошові афери легкоатлетичного керівництва. На кшталт: за документами, їздили до Кисловодська тренуватися 36 спортсменів, але де–факто 12 із них точно перебували в Україні й не перетинали кордон. «Стосовно скарг легкоатлетів на умови перебування на навчально–спортивній базі олімпійської підготовки «Святошин», спецкомісія виявила, що під час зборів на харчування спортсменів насправді було витрачено лише частину коштів, зазначених у документах», — констатує Сафіуллін.

На підставі перевірок спецкомісія порекомендувала голові Держмолодьспорту навіть передати виявлені факти до правоохоронних органів «для відповідного реагування». Ну й принагідно звільнити з посад тренерів Валерія Олександрова, Олександра Апайчева (вони ж віце–президенти ФЛАУ) та ін.

Сама Федерація спершу ніби заціпеніла, пообіцяла провести в середу прес–конференцію, а наразі виступила з офіційною заявою, в якій назвала звинувачення у розтраті коштів на підготовку спортсменів «наклепом». «Група осіб, лідери якої не є членами ФЛАУ, здійснює тиск на обласні федерації, тренерів штатної збірної, громадськість через ЗМІ, з метою дискредитації президента ФЛАУ Валерія Борзова, — зазначають у Федерації. — Напередодні звітно–виборчої конференції ФЛАУ певна група осіб лобіює інтереси конкретної людини, котра не має досвіду роботи в сфері спорту та фізичної культури, але виявляє неабиякий інтерес у здобутті посади президента ФЛАУ».

Тим часом чимало іменитих спортсменів — і нинішніх, і колишніх — підтримують амбіції цієї «конкретної людини», 38–річного Андрія Оністрата. «У нього є програма, є можливості допомогти Федерації, — каже в коментарі «УМ» на умовах анонімності один з українських олімпійських призерів. — Ми хочемо змін, яких не було в останні десять років. Що залишилося нам від СРСР — те і є зараз. Наші листи і заяви можна вважати частиною «передвиборчої кампанії» Оністрата, але водночас це й крик душі. Просто так збіглося. Якщо зараз нічого не зміниться, воно ніколи не зміниться. Щоб ви розуміли — легка атлетика насправді помирає. За всю історію України (до і після незалежності) ми вперше не виграли жодної медалі на чемпіонаті світу серед юніорів».

Залишається додати, що Андрій Оні­страт — уродженець Києва, власник банку «Національний кредит», мережі терміналів «Платьожка», агенції «Білетів світ» тощо. Він справді любить спорт та ним займається — і мотоциклами, й легкою атлетикою. Оністрат пробіг уже всі п’ять марафонів, що входять у серію World Marathon Majors. Зокрема, в Чикаго 2009 року показав час 2.42:34. А у квітні цього року в Лондоні — 2.43:40.