Попарно — і з піснею

18.09.2012
Попарно — і з піснею

Ілля Марченко у заключному одиночному матчі проти латвійців. (з сайту ФТУ.)

Капітана, читай — тренера збірної України Михайла Філіму наші тенісисти після вирішального поєдинку в Лієпаї підкидали на руках не просто так. Саме він у другий день пішов на ризик і вчасно змінив склад нашої пари. Якщо спершу планувалося, що латвійцям протистоятимуть Ілля Марченко й Денис Молчанов, то Філіма, з огляду на функціональний стан підопічних, вирішив: гратимуть Сергій Стаховський і Сергій Бубка–молодший. Вони й переламали хід двобою за повернення в І групу Євро–Африканської зони.

Здавалося б, за класом наші тенісисти вищі за латвійців. Ось, для порівняння, місця членів збірних у рейтингу АТР: Стаховський — 96, Бубка — 164, Марченко — 206, Молчанов — 303. І: Ернестс Гулбіс — 138, Андіс Юшка — 334. Власне, і трибуни «Олімпійського центру» в приморській Лієпаї були не надто заповнені. Однак українці мали в цьому матчі суттєві проблеми.

24–річний Ернестс Гулбіс виграв і в Бубки, і, супроти прогнозів, потім у Стаховського. Тож саме парна зустріч виявилася ключовою. На ній латиші теж зробили перестановку — Юшка замість Павловса. «Заруба» була ще та! У вирішальній, п’ятій партії українці поступалися 1:4, однак змогли налагодити гру і взяти п’ять геймів поспіль.

Тож перед останнім одиночним поєдинком рахунок був рівним — 2:2. І донеччанин Ілля Марченко не підвів, вигравши в другого номера господарів Андіса Юшки всі три сети, хоча й отримав від латвійця у третьому зворотній брейк за рахунку 5:4 на свою користь. У наступному геймі Ілля взяв подачу суперника «під нуль», а потім реалізував уже перший матч–бол.

Так наша збірна повернула собі прописку в І групі Євро–Африканської зони, де її суперником може стати... титулована збірна Росії.

Поступившись бразильцям «всуху», чоловіча збірна Росії вилетіла з елітної світової групи вперше з 1992 року. Частина тенісних експертів РФ закликає до радикальних заходів, зокрема до залучення у збірну українця Олександра Долгополова, який не хоче виступати за національну команду України. Однак «холодні голови» говорять про природну зміну поколінь та потребу ростити нових тенісистів. Та не віддавати таких, як Кукушкін, Голубєв і Корольов Казахстану, котрий замістив Росію в еліті.

Що ж до Долгополова, то, приміром, відомий російський тренер Борис Собкін переконаний: йому байдужі як збірна України, так і команда Росії, адже хлопець працює на власний рейтинг, змагається лише в індивідуальних турнірах.

Також у І групі Євро–Африканської зони в наступному сезоні гратимуть Швеція, Голландія, Велика Британія, Словенія, ПАР, Румунія, Словаччина, Польща та переможець пари Фінляндія/Данія.

ТАБЛО

Кубок Девіса. Євро–Африканська зона. «Плей–оф» за вихід у І групу

Латвія — Україна — 2:3

Гулбіс — Бубка — 4:6, 6:3, 6:4, 6:2

Юшка — Стаховський — 3:6, 4:6, 4:6

Гулбіс/ Юшка — Бубка/Стаховський — 4:6, 6:3, 6:2, 1:6, 4:6

Гулбіс — Стаховський — 6:0, 6:3, 6:1

Юшка — Марченко — 4:6, 3:6, 5:7

* * *

Світова група. Півфінали. Іспанія — США — 3:1, Аргентина — Чехія — 1:3.

В обох матчах п’яті зустрічі вирішили не проводити, бо переможці визначилися достроково.

У фіналі зустрінуться Іспанія та Чехія.

 

«Плей–оф» за вихід у Світову групу. Бразилія — Росія — 5:0, Німеччина — Австралія — 3:2, Казахстан — Узбекистан — 3:1, Ізраїль — Японія — 3:2, Швеція — Бельгія — 0:5, Канада — ПАР — 4:1, Італія — Чилі — 4:1, Швейцарія — Голландія — 3:2.