Той, хто пройшов крізь «Парк де пренс»

18.09.2012
Той, хто пройшов крізь «Парк де пренс»

Олександр Шовковський у ЛЧ грав проти «Парі Сен–Жермен» ще 19–річним.Щоб приготуватися до нової зустрічі, він відіграв за «Динамо» проти «Карпат» у матчі молодіжних команд (1:1). (з сайту ФК «Динамо».)

Сьогодні київське «Динамо» вперше з 9 грудня 2009 року зіграє матч групового турніру Ліги чемпіонів. Нагадаємо, тоді у квартеті з «Інтером», «Рубіном» і «Барселоною» кияни посіли останнє місце. На прощання з Суперлігою команда Валерія Газзаєва програла вдома «Барсі» — 1:2 (м’яч на рахунку Артема Мілевського). Надалі в ЛЧ для «Динамо» пролягла смуга невдач, та ось нарешті кваліфікацію подолано — й о 21:45 за київським часом віце–чемпіони України на паризькому стадіоні «Парк де пренс» почують свисток голландського арбітра Бйорна Кейперса, який сповістить про початок матчу «ПСЖ» — «Динамо».

«Із великим бажанням чекаємо старту в Лізі чемпіонів, адже багато молодих хлопців там ще не грали, — сказав напередодні капітан «біло–синіх» Олег Гусєв в ефірі каналу «2+2». — Ми серйозно посилилися влітку і з оптимізмом дивимося в майбутнє. Сподіваємося, що гідно виступимо в головному турнірі Європи».

Букмекери контори «Вільям Хілл» оцінюють можливість перемоги гостей як сенсацію — коефіцієнт на такий підсумок аж 5,5 до 1, тоді як виграш «Парі Сен–Жермен» буде очікуваним — 1,67. Імовірність нічиєї — коефіцієнт 3,5 до 1.

Якщо ж зазирнути далі й подивитися котирування на вихід із групи, то вони такі: «ПСЖ» — 1,15, «Порту» — 1,40, Київ — 2,35, Загреб — 6,50.

«Що можна сказати про «ПСЖ», якщо команда витратила на трансфери більше 100 мільйонів? — риторично відповідає запитанням на запитання Олег Гусєв. — Команда хороша, але ще не зіграна. Що ж, гра покаже, хто є хто».

За підрахунками європейської преси, минулого літа катарські інвестори «ПСЖ» викинули на купівлю нових футболістів аж 147 млн. євро — це найбільша цифра для всієї Європи.

Одразу дві суперзірки перейшли до складу парижан із «Мілана»: шведський форвард Златан Ібрагімович — за 20 млн., бразильський центрбек Тьяго Сильва — за 42. У столиці Франції знайомий нам по Євро–2012 Ібра отримав зарплатню 14 млн. євро на рік, але одразу почав відпрацьовувати шалені гонорари — у п’яти матчах чемпіонату забив уже п’ять м’ячів, із них останній — у грі минулої п’ятниці проти «Тулузи» (2:0). Саме 31–річного Златана кияни одностайно називають головною своєю загрозою в матчах проти «ПСЖ». Слабкою втіхою може служити цікава статистика: Ібрагімович із жодним зі своїх клубів не вигравав Лігу чемпіонів, хай то «Ювентус», «Інтер», «Мілан» чи «Барселона».

Крім того, лави «синьо–червоних» у міжсезоння поповнили голландський захисник Грегорі ван дер Віл з «Аякса», італійський хавбек Марко Верратті з «Пескари», аргентинський форвард Есек’єль Лавессі з «Наполі». Серед «старих» зірок — італієць Тьяго Мотта, бразильці Максвелл, Нене й Алекс, французи Камара, Менес, Луїндула, Гамейро, Оро, Сако, аргентинець Пасторе, уругваєць Лугано, малієць Сіссоко.

Компанія Qatar Investment Authority купила 70% акцій клубу в травні 2011–го й робить усе, аби зробити «Парі Сен–Жермен» справжнім європейським грандом. Наразі єдиний здобуток президента Нассера Аль–Хелайфі — «срібло» Ліги 1 минулого сезону. Досі «ПСЖ» вигравав французьке «золото» лише двічі — у 1986 і 1994 роках.

Із грудня минулого року парижан очолює титулований італійський тренер Карло Анчелотті, який вигравав Лігу чемпіонів двічі — з «Міланом». Один із тих трофеїв тримав над головою Андрій Шевченко. Наш зірковий форвард, який зав’язав із футболом і пішов у політику, сказав у коментарі французьким ЗМІ: «Карло Анчелотті я знаю дуже добре і завжди говоритиму про нього з великою любов’ю і повагою. Він може зробити парижан великою командою, але для цього потрібен час. Анчелотті мій друг, але вболівати я, звичайно, буду за «Динамо».

Анчелотті ще в день жеребкування групового турніру ЛЧ знав, що «Динамо» помітно посилилося в міжсезоння, і говорив про киян як про «відомий у Європі клуб із серйозним міжнародним досвідом, а це відіграє в Лізі чемпіонів дуже велику роль».

У цьому контексті можна відзначити, що «ПСЖ» гратиме в Лізі чемпіонів п’ятий сезон, тоді як «Динамо» — 15–й. Востаннє парижани змагалися в головному єврокубку ще в сезоні 2004/05.

Анчелотті визнає, що його підопічні — лише на шляху до зіграності, декому ще належить «поліпшити свій стан». Зокрема, йдеться про ван дер Віла й Тьяго Сильву — їх тренер не випустив на поле в матчі з «Тулузою», але вони будуть готові вийти проти «Динамо».

До Парижа делегація «Динамо» прибула в неділю ввечері. Кияни оселилися не в самій столиці, а в західному передмісті — Нейї–сюр–Сен, що за Булонським лісом. Головна вулиця цієї самостійної комуни є продовженням Єлисейських Полів, тож динамівським зіркам учора було не надто далеко добиратися на прогулянку до найвідоміших бутиків.

У «Динамо» головним поціновувачем таких речей є Артем Мілевський, однак його Юрій Сьомін у Францію взагалі не взяв. Клубна прес–служба повідомляє, що Міля хворий. Також до Парижа не полетіли Юссуф, Рубен, Рибалка і Кравець.

Артем Кравець, до речі, напередодні повірив у своє майбутнє в ДК і продовжив до 2014 року контракт, що спливав узимку. Також продовжили угоди з клубом воротарі Максим Коваль та Денис Бойко — до 2017–го. А захищати «рамку» на «Парк де Пренс» усі шанси має 37–річний Олександр Шовковський. СаШо нарешті повернувся у стрій після заліковування травми, отриманої у квітні. Він єдиий із «Динамо» грав проти «ПСЖ» в Суперлізі далекого 1994 року.

З ІСТОРІЇ СТОСУНКІВ

«Динамо» й «Парі Сен–Жермен» досі чотири рази зустрічалися в єврокубках. На груповій стадії Суперліги 1994/95 кияни програли вдома — 1:2 (Леоненко), а на виїзді — 0:1 (Веа).

Український гранд узяв своєрідний реванш в 1/4 фіналу Кубка УЄФА 2008/09: у Парижі — 0:0, у Києві — 3:0. Нагадаємо, тієї весни, вийшовши до півфіналу, «Динамо» на чолі з Сьоміним поступилося «Шахтареві», і саме донеччани зрештою виграли той останній в історії Кубок УЄФА.

Звитягу ж над «ПСЖ» «кували» не надто багато нинішніх динамівців — Вукоєвич (автор одного з голів), Гусєв, Мілевський, Нінкович, Бетао, Юссуф, Ель–Каддурі (ветеран–марокканець наразі поза заявкою «Динамо» на ЛЧ і навіть першість України).

Динамівці добре знайомі з 39–річним рефері Бйорном Кейперсом, який сьогодні розсудить їх із «ПСЖ». В уже згаданому сезоні Ліги чемпіонів 2009/10 цей голландський арбітр працював на матчі групового турніру «Барселона» — «Динамо» (2:0). А в сезоні 2010/11 обслуговував першу гру 1/4 фіналу Ліги Європи «Динамо» — «Брага» (1:1). Крім того, Кейперс судив матч Євро–2012 Україна — Франція (0:2).