Магомед пішов до Бога

13.09.2012

У Дагестані на 123–му році пішов із життя Магомед Лабазанов, якого вважали найстарішим мешканцем Росії. Свій 122–й день народження дідусь Магомед (так називали довгожителя в рідному селі) відсвяткував 1 травня. Незважаючи на поважний вік, Магомед Лабазанов перебував у хорошому здоров’ї й світлому розумі, мав чудову пам’ять, хоча так і не навчився грамоти.

Як зізнавався сам довгожитель, він ніколи не пив спиртного, не курив і був вірним своїй дружині. Але головна умова довголіття, на його думку, — це постійна фізична активність і праця, повідомляє «Лєнта.ру». А ще — скромне помірне харчування.

Як свідчить паспорт чоловіка, народився Магомед Лабазанов 1 травня 1890 року, до початку Другої світової жив у Чечні й працював на лісопильні. На фронт його не взяли, вирішили, що застарий для війни, адже в 1941–му йому виповнився 51 рік. У 1944–му разом із чеченцями Лабазанова депортували в Казахстан. До Чечні він зміг повернутися лише після репатріації. Вже пенсіонером дідусь Магомед приїхав у рідний Дагестан і разом із родиною поселився в селі Стара Серебряковка, де мешкав в оточенні численних онуків і праправнуків. Він пережив дружину і трьох із п’яти своїх дітей. Втрата рідних, за його словами, була найнеприємнішим «побічним ефектом» довгожительства.

До речі, найстарішою мешканкою планети на сьогодні вважають китаянку Люо Мейжен, яка нещодавно відзначила свій 127–й день народження.