Унікальний результат

11.09.2012
Унікальний результат

Плавчиня з Харкова Наталя Прологаєва — лідер «синьо–жовтих» у медальному здобутку. (Рейтер.)

У той час, коли українські олімпійці на XXX літній Олімпіаді виграли найменшу кількість нагород за всю історію нашої незалежності, вітчизняні паралімпійці, навпаки, встановили абсолютний медальний рекорд за часи виступів «синьо–жовтої» команди на Паралімпіадах. Здобувши в останній змагальний день «срібло» у футбольних баталіях спортсменів із ДЦП, українська паралімпійська збірна збільшила кількість виграних нагород до 84. «Побиті всі медальні рекорди за всю історію участі національної збірної в Паралімпіадах — 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових відзнак, що дозволило нам посісти четверте місце в медальному заліку. Вважаю, що команда показала унікально високий результат», — сказав президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Здається, не кожен має пояснення такому феномену вітчизняних спортсменів–інвалідів. Однак пан Сушкевич каже: «Головна наша перемога полягає у зменшенні дискримінації, в покращенні ставлення українського суспільства до громадян з інвалідністю».

Окрім того, завдяки активній «протекціоністській» роботі Валерія Михайловича вітчизняні паралімпійці часом мають кращі умови підготовки, ніж «здорові» спортсмени. Скажімо, від наших олімпійців доводилося чути захопливі відгуки щодо тренувальної бази паралімпійців у Євпаторії. Тому не дивно, що саме наші плавці гронами виловлювали медалі з лондонського басейну. Найбільший ужинок в активі Наталі Прологаєвої, яка виборола три «золота» та одне «срібло». Максим Веракса здобув три золотих та одну бронзову відзнаки, його колега по спеціалізації Євген Богодайко поклав до скарбнички по дві золоті та срібні медалі.

Загалом у командному заліку українці поперед себе пропустили лише китайців (95 золотих, 71 срібна, 65 бронзових), росіян (36—38—28) та британців (34—43—43). За словами Валерія Сушкевича, українці могли замахнутися й на більше. Проте Лондонська паралімпіада продемонструвала «проблемність статусу України у світі». Чого лише вартий епізод із «відбиранням» уже врученого «золота» у легкоатлетки Марії Помазан.

Хай там як, але наші паралімпійці вкотре стали чудовим прикладом для наслідування у спорті.