Лікарський захист

11.09.2012
Лікарський захист

Чарр каже, що в зафіксованому фотокамерою епізоді він послизнувся. (Рейтер.)

Не вина братів Кличків, що не мають вони у боксерському світі достойних опонентів. Що не казали б їхні візаві перед початком бою, але далі обіцянок відправити чемпіонів у нокаут справи не йдуть. По суті, останні поєдинки Віталія та Володимира перетворилися на заходи з популяризації професіонального боксу, особливо у країнах, що лежать на схід від європейської мекки боксу — Німеччини. Не так давно Кличко–старший боксував на одній із футбольних арен Євро–2012 — стадіоні «Мейському» у Вроцлаві. А в ніч на неділю в Москві у спорткомплексі «Олімпійський» 41–річний чемпіон за версією WBC вдало провів уже дев’ятий захист свого титулу, перемігши уродженця Лівану Мануеля Чарра, що виступає під німецьким прапором. Зауважимо, що Віталій Кличко мав бажання провести цей бій на НСК «Олімпійський» у Києві, проте чергове соло чемпіона знову пройшло не на його рідній землі.

Привізши до Москви великий бокс, Кличко–старший прагнув подарувати братам–слов’янам «справжній нокаут». Але 46–та перемога на профі–ринзі дісталася українцеві після того, як його опонент, отримавши серйозне розсічення обличчя, не зміг продовжити бій.

«Глядачі, напевно, хотіли побачити більшого. Але, на жаль, у професійному спорті трапляється й таке. Сам бував у подібній ситуації в пам’ятному поєдинку з Ленноксом Льюїсом», — прокоментував неочікуваний фінал Віталій. Нагадаємо, що в 2003 році, Кличко–старший, виграючи за очками титульний бій у володаря пояса WBC Льюїса, отримав розсічення і був змушений припинити подальшу боротьбу. Тоді закривавленого українця, незгодного з рішенням рефері, ще довго не могли заспокоїти члени його команди.

Через дев’ять років ситуація повторилася. Щоправда, цього разу претендент, якому в четвертому раунді кров залила праве око, до зупинки бою не мав абсолютно ніяких шансів на перемогу. Перші два раунди Чарр просидів у глухій обороні, хоча й така тактика не завадила Кличку відправити опонента на підлогу. Надалі, як пояснив після поєдинку Віталій, він змусив суперника розкритися: «Спочатку Чарр був обережним, але я змусив його перейти до активних дій, що привело до збільшення помилок iз його боку. Відкриваючись, я провокував Мануеля на атаку, що дозволяло мені його жорстко зустрічати».

Після одного такого жорстокого удару і сталося розсічення. «Розумію розпач Чарра, який хотів боксувати далі. Я теж хотів продовження. Але правила є правила», — відзначив український чемпіон.

Хай там як, але Мануель Чарр уже заявив, що сподівається на реванш. Хоча наразі взагалі не відомо, чи продовжить Кличко–політик свою боксерську кар’єру. Лідер партії УДАР, яка за даними соціологів, має непогані шанси потрапити до Верховної Ради України, вже не раз казав, що повісить боксерські рукавички на цвях, якщо пройде до головного законодавчого органу країни.