«Гоголь–fest» усупереч

07.09.2012

Останнім часом мультикультурний фестиваль «Гоголь–fest» стабільно посідав чільне місце у топ–темах мистецького життя країни. Після тріумфального дебюту фесту 2007–го його справедливо нарекли найяскравішою подією року. Кожен наступний рік додавав дітищу Влада Троїцького нових прихильників, а сам «Гоголь–fest» збагачував свою історію гучними іменами, резонансними виставами, сенсаційними концертами й арт–проектами...

З 2010–го тематика новин у ЗМІ про фестиваль дещо змінилася. Мистецький рівень «Гоголь–fest», як і раніше, не викликав жодних сумнівів, а ось питання фінансування форуму виглядало дуже непевно. Троїцький, який попередні фестивалі фінансував самотужки, визнав, що його особисті та ресурси його друзів не безкінечні, а для держави ця інформація так і не стала приводом до якихось рішучих кроків. У результаті чого минулого року «Гоголь–fest» так і не відбувся. Але за кілька місяців ця тема випірнула у ЗМІ вже під іншим ракурсом. Виявляється, фестивалем зацікавилася столиця, керівництво якої, зібравши попередньо чимало телекамер, урочисто повідомило, що бере «Гоголь–fest» під свій патронат і оголошує цей фестиваль культурним брендом Києва. Планували, що відбудеться він з 7 до 23 вересня на території ВДНГ.

Ще через деякий час стало зрозуміло, що піару в тій зустрічі культурних начальників міста з пресою було набагато більше, ніж бажання зберегти справді цікавий фестиваль. Звістка про те, що п’ятий ювілейний фест переноситься на наступний рік, викликала навіть не обурення — до таких фортелей від влади нам уже не звикати, — а занепокоєння. Не хотілося втрачати фестиваль, аналогів якому в Україні немає. Власне, «Гоголь–fest» за такого ставлення влади справді б зник. Якби не Влад Троїцький. Усупереч усім і всьому з 21 до 29 вересня він таки проведе свій фестиваль у Києві.

Цьогорічна програма, як зауважив Троїцький, не вирізнятиметься грандіозністю та зірковими іменами. Через брак фінансування, а ще тому, що запросити когось за такий короткий термін уже просто не встигали. Отож 5–й «Гоголь–fest» пройде у форматі толоки. Замість ВДНГ, з яким також не склалося, Троїцький запрошує усіх до виробничих цехів заводу металоконструкцій на Видубичах. 21 вересня фестиваль відриватимуть актори Центру сучасного мистецтва «ДАХ», цього ж дня покажуть відреставровану «Землю» Олександра Довженка у музичному супроводі гурту «ДахаБраха». (Презентація відновленої картини відбулася на цьогорічному кінофестивалі в Одесі). Також у програмі фестивалю — нова академічна музика (Гогольfest відзначатиме 100–річний ювілей відомого американського композитора Джона Кейджа), кінофільми... Свій проект на фестивалі представить і галерист Павло Гудімов. Усі, хто прийде на «Гоголь–fest», потраплятимуть у величезний простір асоціацій та емоцій, який Гудімов обіцяє продумати до найменших дрібниць. Сценографію фестивалю він планує вибудувати за допомогою полотен Андрія Сагайдаковського, Тіберія Сільваші, інсталяцій Олександра Бабака... А специфічні приміщення виробничих цехів, які мало чим схожі на музей чи художню галерею, додадуть його задуму драйву та провокативності.