Той, хто боротиметься за «Оскар»

07.09.2012
Той, хто боротиметься за «Оскар»

Кадр із фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Фото з сайту towents.net.ua.

Історична стрічка про українського пілота, що був Героєм Радянського Союзу, в’язнем сталінського табору та вождем індіанського племені, у 2013 році змагатиметься за симпатії американських критиків. Таке рішення 5 вересня ухвалив український «оскарівський» комітет при Асоціації продюсерів України. Всього у списку претендентів було заявлено п’ять стрічок. Проте суворі умови відбору практично майже відразу відсіяли більшість. Зокрема, однією з перешкод стала відсутність прокатної історії. Аби потрапити до списку номінантів на «Оскар»–2013, необхідно, аби фільм побував у прокаті в період iз 1 жовтня 2011–го до 30 вересня 2012 року.

До фінальних дебатів дійшли «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка та «Будинок з башточкою» Єви Нейман. Останній, зокрема, отримав головну нагороду на цьогорічному кінофестивалі у Карлових Варах у конкурсній секції «Від Сходу до Заходу». Натомість подібне визнання на міжнародному кінофестивалі не вплинуло на комісію. Золоту статуетку виборюватиме Іллєнко. Голова «оскарівського» комітету Олег Фіалко пояснив вибір так: «Фільм Іллєнка, по–перше, — індустріальний, орієнтований на глядача. По–друге, він мав дуже серйозний прокат, порівняно з масою інших фільмів».

За картини голосували таємно, а під час оголошення результату журналістам показали документ із підписами всіх вісьмох членів комісії та назвою фільму–переможця. В цілому ж за Іллєнка проголосувало п’ятеро членів комітету, відповідно, три голоси дістались Єві Нейман. «Будинок з башточкою» також фільм високого ґатунку, але він більш артхаусний», — пояснює Олег Фіалко. Ще один член комісії, сценарист Володимир Войтенко, продовжує його думку: «Ці дві стрічки дуже різні, вони перебувають у різних кінематографічних площинах. «Будинок з башточкою» — камерне арт–кіно, ефектне у зображанні, перфектне у багатьох кінематографічних складових, проте «оскарівські» переможці — це здебільшого фільми індустріального характеру, розраховані на ширше коло глядачів». Чому ж комісія проігнорувала гран–прі Єви Нейман у Карлових Варах, нам пояснив координатор українського «оскарівського» комітету Денис Масліков: «Комісія бере до уваги нагороду фільму лише за умови, що це гран–прі з кінофестивалю класу А, власне, тоді фільм може потрапити до списку номінантів навіть без голосування членів комісії. І хоч кінофорум у Карлових Варах є фестивалем класу А, та гран–прі «Будинку з башточкою» не є у категорії основного конкурсу».

Сам Михайло Іллєнко хвилювання не виказував, але зізнався журналістам, що сподіватиметься на успіх: «Надія у мене завжди є. Якби не було надії, хто б починав таку мороку — п’ять років знімати одне кіно. Нам дуже хотілося, і ми робили фільм за формулою, яку я багато разів повторював: ми–для–нас–про–себе. Я думаю, ця формула є дуже актуальною нині».

А безпосередня боротьба за «Оскар» розпочнеться 15 січня 2013 року, коли п’ятірку претендентів у номінації «Кращий фільм іноземною мовою» оголосять у США. Сама церемонія вручення відбудеться 24 лютого і стане ювілейною, 85–ю.