Сибірський реверанс генію Ступки

06.09.2012
Сибірський реверанс генію Ступки

«Одружена наречена». Водевіль по–сибірськи.

Часи в театрі — поняття дуже умовне. Минуле і майбутнє переплітаються тут настільки тісно, що іноді сприймаються як єдине ціле... Цьогорічне літо було захмарене сумною звісткою про смерть Богдана Ступки. Але ми й досі не навчилися говорити про нього в минулому часі. Власне, про це подбав сам Богдан Сильвестрович. Завтра в Українській драмі розпочинаються гастролі омського театру «Гальорка», які попередньо благословив Ступка. Як розповів директор «Гальорки» Володимир Вітько, з Богданом Ступкою він познайомився на міжнародному театральному фестивалі в Омську, на якому франківці показували свого «Царя Едіпа». Тоді ж і виникла ідея привезти деякі вистави «Гальорки» до Києва. Богдану Сильвестровичу вона сподобалася, але технічні моменти через хворобу художнього керівника Театру Франка узгоджували вже з директором Михайлом Захаревичем. А коли гастрольна афіша, дати вистав уже були погоджені, з України надійшла сумна звістка... Свій творчий візит до Києва актори театру вирішили присвятити світлій пам’яті Богдана Ступки.

Увазі українських театралів омичі представлять кілька різножанрових вистав. Серед яких — «Прощання в червні» Олександра Вампілова, водевіль «Одружена наречена» (автори комедії — князь Шаховськой та Олександр Грибоєдов), «Брати Карамазови» за Достоєвським, «Сімейний портрет з дензнаками» (сибіряк Степан Лобозєров, що написав цю п’єсу, сьогодні є одним із найвідоміших сучасних драматургів Росії) та інші. Термін гастролей — у Києві з 7 по 13 вересня — і багата гастрольна афіша наштовхують на питання про джерела фінансування... Як розповів Володимир Вітько, ця поїздка стала можливою завдяки гранту, який виграв театр. Усі витрати, пов’язані з візитом до Києва, узяло на себе Міністерство культури Омської області. Цей факт дозволив «Гальорці» не думати про комерційний підтекст гастролей і встановити досить демократичні ціни на квитки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Тев’є Тевеля» без Ступки не зiграєш...

Самі ж франківці з 7 до 16 вересня гастролюватимуть у Львові, куди повезуть спектаклі «Кайдашева сім’я», «Грек Зорба», «Одруження», «Едіт Піаф. Життя в кредит», «Маленькі подружні злочини». «Це — вибір самого Богдана Сильвестровича, він мріяв, що представлятиме ці вистави як художній керівник театру», — розповіла завідувач літературною частиною Української драми Наталя Пономаренко.

Свій новий, 93–й, сезон, франківці розпочнуть 18 вересня. Спектаклі, де був задіяний Богдан Ступка, театр поновлювати чи якось трансформувати не планує. «Ну який може бути «Тев’є» без Ступки? Принаймні зараз, коли ця роль асоціюється тільки з Богданом Сильвестровичем...» — зауважили в театрі. Хоча знімки вистави «Тев’є Тевель» і досі прикрашають фасад Театру Франка.