Вона таки не впала!

05.09.2012
Вона таки не впала!

Учора народні депутати раз по раз — хто з посмішкою, хто з недовірою — поглядали «під купол» сесійної зали ВР. Там звично блищала величезна люстра вагою в 15 тонн. «Хух, пронесло», — жартома сказав один із нардепів із числа позафракційних, виходячи в кулуари після 19 хвилин так званої «роботи». Світильник не впав, усі живі–здорові й навіть засмаглі.

Напередодні відкриття останньої сесії для цього парламентського скликання якісь дотепники «розкрутили» у ЗМІ чутку, ніби люстра ось–ось упаде. Джерело було нібито надійне — перший заступник голови Комітету ВР iз питань регламенту Сергій Сас. БЮТівець десь сказав, що металоконструкції, які скріплюють величезну скляну баню над будівлею Верховної Ради, прогнили і стеля може обвалитися «в будь–який момент». Поголос мусив припиняти сам спікер, який за день до початку сесії заявив на брифінгу: у 2004 році в сесійній залі проводили ремонт, усі проб­лемні конструкції були укріплені, тож чутками справа й обмежиться, і ніщо ні на кого не завалиться.

Хай там як, а в перший день після літніх канікул нардепи працювали «під куполом» зовсім недовго. І найвідоміший «перестраховщик» України — Віктор Янукович — на відкриття заключної, 11–ї, сесії Верховної ради VI скликання не прийшов. Як розповів представник Президента у ВР Юрій Мірошниченко, «бо це не передбачено Конституцією». «По–перше всі законодавчі ініціативи, що їх Президент вважає першочерговими для розгляду на цій сесії, сформульовані у відповідних листах і спрямовані до Голови Верховної Ради. По–друге, своє бачення перспективи розвитку українського суспільства, дер­жавності, національної економіки, соціальної сфери, виклики і завдання, що постають перед публічними інститутами, зокрема Верховною Радою, Президент сформулював у щорічному посланні, а також під час промови в День Незалежності», — сказав Мірошниченко.

Замість очільника держави «напучувальну» промову «штовхав» головний «цап–відбувайло» — Микола Азаров. Опозиція зустріла його виступ свистом і вигуками «ганьба».

Як для такого зручного для піару дня — коли сесійна зала опиняється в об’єктивах бага­тьох нових телекамер, зокрема й закордонних ЗМІ, фракція «БЮТ–Батьківщина» на своєму секторі розстелила вже звичний мега–банер із портретом заґратованої Юлії Тимошенко та закликом «Україні — волю!»

Утім, нічого такого, щоб привернути увагу медіа, вчора в парламенті не трапилося. Жодним депутатам на відкритті слова не давали. Нардепи тільки й зробили, що проголосували за деякі зміни в календарному плані. Відтак 4 і 5 вересня вони працюють у комітетах, а 6–го — зберуться на пленарне засідання.

Багато представників різних політичних сил та експерти вважають цю сесію «втраченою». «Остання сесія, починаючи з її відкриття, буде переобтяжена виборчою агітацією і популізмом, що дуже часто нагадує шоу», — каже представник Президента Юрій Мірошниченко.

Володимир Литвин конста­тує, що нардепи, серед яких більшість — кандидати в депутати наступного скликання, вносять на розгляд ВР купу зовсім дріб’язкових законопроектів, аби лише сподобатися виборцям своїх мажоритарних округів. Ну ледь не «проект Закону України «Про ремонт громадської вбиральні на Третій вулиці Будівельників селища Хацапетівка».

Спікер сказав, що саме з огляду на це Рада й узяла паузу — аби визначитися з пріоритетами. «Фракції — очевидно, в першу чергу, з політичних міркувань, з міркувань стану економіки країни і реальних можливостей держави — запропонували не включати до порядку денного низку законопроектів, які мають або конфронтаційний характер, або винятково популістський... Отже, в нас є потреба — провести невідкладно засідання комітетів, чітко визначитися щодо того, наскільки актуальні, злободенні й перспективні законопроекти, які потрібні для країни», — заявив Голова ВР.

Напередодні він казав, що дуже важливо ще на цій сесії опрацювати й ухвалити держбюджет на 2013 рік, адже нова Верховна Рада збереться на перше засідання лише в середині грудня.

А ще «ця сесія багато в чому визначить майбутнє як мінімум до 2020 року у політичній, економічній сферах місце України в цьому мінливому світі, — передав куті меду пан Литвин і додав уже ближчу до реальності сентенцію: — Наше завдання — зберегти парламент у стані робочого діалогу. Важливо не допустити конфліктів, на які ми з вами майстри».

«Більшість не має жодного поняття, що робити з цим парламентом. Те, що Верховна Рада навіть не знала, як затвердити порядок денний і побоялася дати слово опозиції, свідчить про те, що цей парламент помер», — продовжив заочний «робочий діалог» лідер «ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він розповів про тактику опозиції перед виборами: «Ми йдемо на округи до людей, ми також залишаємо низку наших депутатів в стінах парламенту для того, щоб фіксувати порушення чинного законодавства при прийнятті законів. Тому що ми прийдемо в наступну Раду і скасуємо всі антиукраїнські–антинародні закони».

 

ДЕПКОРПУС

 

Із фракції «БЮТ–Батьківщина» вчора вийшов іще один народний депутат. Це Борис Шиянов. До нової ВР він не балотується.