Про вОВКа помовка–2

04.09.2012

Шлях до фальсифікацій виборів–2012 відкрито. Принаймні в багатьох окружних виборчих комісіях так і залишаться всуціль «технічні» кандидати карликових партій, витягнуті чиїмись вправними руками з барабана ЦВК. Минулого четверга ввечері Київський адміністративний апеляційний суд відмовив у задоволенні одразу двох позовів патріотичних, опозиційних сил щодо формування ОВК. Їх обидвох обікрали, але — в різні способи.

Про позов ВО «Свобода» «Україна молода» повідомляла в номері за 31 серпня. «Вочевидь, рішення КААС у цій справі було написане заздалегідь, оскільки судді дозволяли собі відповідати за відповідача, рішення зачитували протягом 30 хвилин, тоді як колегія суддів перебувала в нарадчій кімнаті всього 45 хвилин», — ідеться в повідомленні прес–служби ВО «Свобода». «У рішенні фактично було переписано заперечення, яке надавав Центрвиборчком. Мотивації, чому саме не прийнято наших позовних доводів та вимог, у рішенні суду немає», — розповів керівник юридичної служби ВОС, представник «Свободи» в ЦВК Олег Махніцький.

Нагадаємо, внаслідок дивного жеребкування, проведеного Центральною виборчою комісією, партії «Свобода» та «УДАР» не отримали жодного місця в окружкомах.

«Свободівці» прогнозували, що до позивання долучиться й «Наша Україна» — ще одна обікрадена сторона при створенні ОВК. Партія Віктора Ющенка звернулася до Київського апеляційного адмінсуду задля скасування положень постанови Центрвиборчкому №604, якою затверджено список кандидатур до окружних виборчих комісій від фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона».

Проблема в тому, що висування кандидатур до ОВК від «НУНС» фактично одноосібно взяв на себе формальний голова парламентської фракції Микола Мартиненко, який зараз насправді представляє «Фронт змін» і балотується від «Об’єднаної опозиції «Батьківщина».

«Позицію партії «Наша Україна» при доборі кандидатур до окружкомів було проігноровано; жодного погодження з власне партією не відбулося. Обставини ухвалення такого рішення, яке мало затверджуватися не менш як половиною депутатів фракції «НУНС», не з’ясовано. При цьому Центральна виборча комісія, яка до цього часу не соромилася ставити кандидатам надвимоги при оформленні документів, просто відсторонилася від відповідальності у випадку з «Нашою Україною», пославшись на недостатній обсяг повноважень для перегляду внутрішніх рішень суб’єктів виборів», — повідомили «УМ» у прес–службі партії Ющенка.

«Суд відмовився задовольнити вимоги партії «Наша Україна», чим (...) непрямо здійснив вплив на майбутні результати голосування», — каже речник Ющенка Ірина Ванникова. На її думку, цинізм ситуації полягає не тільки в упередженій позиції судді чи недоліках всієї судової системи, які зумовили таке ставлення до партії–позивача. «Власне ситуація спровокована діями тих, хто свого часу зробив політичну кар’єру у партії «Наша Україна» та належав до кола так званих «любих друзів», а тепер посів впливові посади у складовій об’єднаної опозиції — «Фронті змін», — каже пані Ванникова.

За її словами, після таких вчинків Мартиненка про жодну повагу до закону з боку так званої опозиції не йдеться. Адже «її представники готові вдатися до політичного мародерства щодо своїх колишніх чи навіть нинішніх соратників. Як інакше можна оцінити «список Мартиненка», якщо до нього потрапив член Партії регіонів, і йому пощастило очолити окружком на Одещині?»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Київський апеляційний адмінсуд визнав законним затвердження Центрвибочкомом форми виборчого бюлетеня без зазначення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Таким чином суд відхилив відповідний адміністративний позов «Батьківщини».