Черга до «Нормандії»

04.09.2012

Виставка «Нормандія у живописі», привезена з півночі Франції, вже в перший день експозиції викликала в Києві чималий ажіотаж. Як уже писала «УМ», серед 57 відібраних дирекцією колекції для презентації у стінах Національного художнього музею в Києві робіт — полотна видатних французьких художників ХІХ Клода Моне, Огюста Ренуара, Теодора Жеріко, Ежена Будена, Еміля Коро, а також менш відомих, але не менш значимих живописців. «Ці художники фактично створили світ імпресіонізму, — розповідає директор виставки та головний хранитель Палацу образотворчих мистецтв міста Лілль Ален Тап’є, — кожна робота — наче маленький живий музей. Ці картини, невеликі за своїми розмірами, є ескізами до тих, які можна було б побачити у салонах. А ескізи — це щось більш безпосереднє, більш дике. Тож те, що ми показуємо їх публіці, дозволяє краще зрозуміти історію живопису».

Робіт Моне та Ренуара на виставці, як з’ясувалося, лише по одній. Проте цінність експозиції від цього меншою не стає. У перший же день роботи виставки черга з охочих на власні очі побачити красу нормандського краю у виконанні французьких митців розтяглася далеко за межі музею — як стверджує керівництво НХМУ, відвідувачів було близько двох тисяч.

Нагадаємо, до Києва «Нормандія в живописі» вже встигла побувати у Львові. Уже зараз куратори виставки говорять про повну готовність найближчим часом показати «Нормандію» у Дніпропетровську. У столиці виставка триватиме до 28 жовтня.