Крилаті леви знайшли перших власників

04.09.2012
Крилаті леви знайшли перших власників

Кадр із фільму «До замилування».

Цьогорічний кінофорум на острові Лідо вирізняється не лише керівництвом (нагадаємо, Марка Мюллера на посту директора Венеціанського фестивалю змінив Альберто Барбера), а й конкурсною програмою, до якої увійшли авторські та експериментальні стрічки.

Фаворит минулого року з фільмом «Древо життя» Терренс Малік уже встиг презентувати свою нову стрічку «До замилування». Надіям, які особисто покладав на цей фільм директор фестивалю Альберто Барбера, здається, виправдатися не судилось. Після кінцевих титрів довгоочікуване творіння Маліка отримало стримані оплески та вигуки невдоволення. «До замилування» оповідає історію молодих чоловіка і дружини, що ніколи один одного не кохали. Мелодраму, в якій зіграли Бен Аффлек, Хав’єр Бардем, Ольга Куриленко та Рейчел Макадамс, критики назвали провальною за акторською грою

Більш схвальну оцінку отримала інша мелодрама про молоде подружжя— картина російського режисера Кирила Серебреннікова «Зрада». Критики назвали її «напруженою драмою шекспірівського масштабу».

Американець Пол Томас Андерсон показав свою останню роботу «Майстер», прототипом головного героя якої став засновник саєнтологічного вчення Рон Хаббард.

На фестивалі вже почали роздавати й нагороди — «золотих левів». Спеціальний почесний приз отримав американський режисер Спайк Лі, який представив на кінофорумі свою останню документальну стрічку «Поганий 25», присвячену 25–річчю виходу знаменитого альбому Майкла Джексона Bad. «Золотого лева» за досягнення в кінематографі отримав італійський кінокласик Франческо Розі. Також було представлено нову нагороду — премію всесвітнього онлайн–кінофестивалю від Youtube. До журі конкурсу увійшли режисер Рідлі Скотт та актор Майкл Фасбендер. Нагороду отримав молодий режисер Девід Вікторі за короткометражку «Провина» — про вдівця, одержимого помстою. Переможець отримав 500 тисяч доларів на новий фільм та опіку у вигляді продюсування від Скотта й Фасбендера.

А конкурсна програма тим часом відкриває завіси над представленими стрічками. Наступні на черзі — натхненний шедевром Мікеланджело Кім Кі Дук із фільмом «П’єта», японець Такеші Кітано з продовженням свого шедевру кримінального кіно «Свавілля — 2», Брайан Де Пальма із новим трилером «Пристрасть» та австрієць Ульріх Зайдль із продовженням «райської» трилогії «Рай: Віра». Останнього, вирішального, «Лева» — гран–прі — вручать 8 вересня.