Між фаворитів не протовпитися

04.09.2012
Між фаворитів не протовпитися

Росіянка Маша Шарапова полегшено зiтхає пiсля перемоги в третьому колi над співвітчизницею Надією Петровою. Фото Рейтер.

Укотре доводиться пов­торювати вже звичну для турнірів серії «Великого шолома» фразу: ніхто з українців не «дожив» до другого тижня змагань. Цього разу — на відкритій першості США — найдовше протримався Олександр Долгополов, який єдиний подолав бар’єр першого раунду, та ще й пройшов у третій. Але позавчора пізно ввечері за київським часом наш найсильніший тенісист, сіяний на «Ю–Ес оупен» під 14–м номером, поступився у трьох сетах швейцарцеві Станісласу Ваврінці — 4:6, 4:6, 2:6.

Цей вісімнадцятий номер посіву став справж­нім злим генієм для українців на кортах «Флешинг мідоуз». Нагадаємо, у першому колі Ваврінка — олімпійський чемпіон 2008 року в парі з Роджером Федерером — вибив нашого Сергія Стаховського. Причому тоді Станісласу знадобилися чотири сети.

Тож в 1/8 фіналу знову не буде українських тенісистів. Залишається сказати, що в 1/32 — тобто другому раунді — Долгополов здолав колись грізного кіпріота Маркоса Багдатіса — 6:4, 3:6, 6:0, 7:6. У четвертій партії Багдатіс двічі подавав на сет (за рахунку 5:4 і 6:5 на свою користь), але киянин спромігся відігратися. На тай–брейку Сашко поступався 3:5, але виграв чотири розіграші поспіль.

Припинили наші співвітчизники виступи і в парному розряді. Долгополов уже в стартовому раунді, разом із титулованим чеським «парником» Лукашем Длугим, поступився дорогою німецькому дуету Карлос Берлок/Леонардо Майєр — 3:6, 6:7. А Стах зійшов у другому колі. Вони з сербом Віктором Троїцьки програли Джуліану Ноулу й Філіпу Полашеку (Австралія/Словаччина) — 4:6, 0:6.

Не надто приємно ошелешив американську публіку й земляк Енді Роддік — переможець «Ю–Ес оупен» 2003 року, який виграв загалом 32 одиночні турніри АТР і був першою ракеткою світу в тому–таки 2003–му — на початку 2004 року. Щойно Роддікові виповнилося 30 років — а було це 30 серпня, він заявив, що цей чемпіонат США буде останнім професійним турніром у його кар’єрі. За словами американця, він завжди хотів піти з тенісу саме на «Ю–Ес оупен», і, на його думку, цей момент настав саме зараз.

Наразі «передпенсійні» лише під’юджують Енді до перемог. Маючи 20–й номер посіву (і 22–й рейтинг АТР), позавчора ввечері він вийшов до 1/8 фіналу, обігравши італійця Фабіо Фоньїні — 7:5, 7:6, 4:6, 6:4.

Паралельними курсами до числа 16 найкращих на цьому турнірі пройшли фактично всі фаворити. Перший сіяний, швейцарець Роджер Федерер, розправився з іспанцем Фернандо Вердаско (25) — 6:3, 6:4, 6:4. Серб Новак Джокович (2) теж у трьох партіях розбив Жульєна Беннето із Франції (31). Значно складніше було третьому сіяному Енді Мюррею, переможцеві олімпійського тенісного турніру. Британець дуже довго «парився» з Фелісіано Лопесом з Іспанії (30) — 7:6, 7:6, 4:6, 7:6.

Також у четвертому колі — іспанці Давід Феррер (4), який у чотирьох сетах здолав австралійця Ллейтона Х’юїтта, та Ніколас Альмагро (11), чех Томаш Бердих (6), аргентинець Хуан Мартін Дель Потро (7), серб Янко Тіпсаревич (8), хорват Марін Чілич (12), що змусив зачохлити ракетку японця Кеї Нішикорі (17), француз Рішар Гаске (13), канадець Мілош Раонич (15), німець Філіпп Кольшрайбер (19 — учора вранці за київським часом він таки дотиснув у п’яти сетах Джона Ізнера зі США (6) — та американець Марді Фіш (23), котрий вибив 16–го сіяного Жиля Сімона із Франції. Серед несіяних в 1/8 фіналу — лише словак Мартін Кліжан, який ще в другому колі обіграв Жо–Вільфреда Тсонга (Франція, 5).

У жіночій сітці станом на вчорашній ранок відбулися вже чотири матчі 1/8 фіналу: Азаренко (Білорусь, 1) — Татішвілі (Грузія) — 6:2, 6:2; Шарапова (Росія, 3) — Петрова (Росія, 19) — 6:1, 4:6, 6:4; Бартолі (Франція, 11) — Квітова (Чехія, 5) — 1:6, 6:2, 6:0; Стосур (Австралія, 7) — Робсон (Велика Британія) — 6:4, 6:4. Сьогодні на цій стадії грають: Агнешка Радванська (2) — Вінчі (20), Серена Уїльямс (4) — Главачкова; Кербер (6) — Еррані (10); Іванович (12) — Піронкова.

Для декого стала несподіванкою перемога в другому колі німкені Анжелік Кербер (6) над несіяною 32–річною американською ветеранкою Венус Уїльямс — колишньою першою ракеткою світу, котра ніяк не вийде на звичний рівень, — 6:2, 5:7, 7:5.

А ще більшою сенсацією стала новина про, мабуть, найсексуальнішу тенісистку сучасності Марію Шарапову. Виявляється, 25–річна «Російська Сирена» розлучилася зі своїм нареченим, словенським баскетболістом Сашею Вуячичем. Весілля, яке раніше планувалося на 10 листопада, не відбудеться. Причому розрив стався ще три місяці тому.

 

ЗМІНА

На «Ю–Ес оупен» почався турнір юніорів, у якому беруть участь двоє представниць України. У стартовому колі 16–річна харків’янка Вікторія Лушкова обіграла Олену Остапенко з Латвії — двічі по 6:3. 16–річній одеситці Олександрі Корашвілі жереб обрав у суперниці американку із загрозливим ім’ям Торнадо Аліша Блек.