Класова нерівність

04.09.2012
Класова нерівність

В атаці — Ілсіньйо. Динамівські новачки не змогли гідно протистояти перевіреним донецьким бразильцям.

Донецький «Шахтар» — єдиний представник українського футбольного авангарду, який зіграв перші вісім турів внутрішнього чемпіонату, не озираючись на єврокубки. Сконцентрованість на першості країни дозволила підопічним Мірчи Луческу здобути стовідсотковий результат. Восьму перемогу поспіль «гірники» вибороли в боротьбі з головним опонентом — «Динамо». Тепер «гірники» мають «+6» щодо найближчого переслідувача за очками, а за якістю гри... Це міг визначити для себе кожен, хто дивився позавчора ввечері трансляцію з «Донбас–арени».

До речі, з нагоди чергового українського «ель класико» вболівальники поставили новий рекорд відвідуваності головного стадіону Донецька. 53 423 — це майже на 200 більше порівняно з попереднім досягненням. Окрім місцевої торсиди, шумові й димові ефекти на трибунах забезпечував цілий поїзд фанів із Києва. Але їхня команда знову показала себе носієм приставки «віце». І взагалі перемістилася на третю сходинку турнірної таблиці...

«А могло б бути й 4:0...»

Про поєдинок українських грандів почали говорити й думати заздалегідь. Коментуючи поразку киян «Боруссії» з Менхенгладбаха в матчі–відповіді четвертого кваліфайн–раунду Ліги чемпіонів, керманич «Динамо» Юрій Сьомін зауважив, що, попри надзвичайний статус міжнародного матчу, думки його підопічних були зайняті майбутнім протистоянням із «Шахтарем». Це й не дивно, адже впродовж останніх чотирьох років «біло–сині» неодмінно програвали на «Донбас–арені». Хотілося нарешті реваншуватися.

Здавалося, економія сил у грі з німецьким клубом та серйозне кадрове підсилення, зроблене в міжсезоння, мало б додати динамівцям козирів у протистоянні з «гірниками». Ну і власне: ті в антракті придбали лише «сусідського» Марко Девича, а «Динамо» закупилося на 32 млн. євро — тут і зіркові португальці та хорвати, іспано–аргентинці, нігерійці, бразильці з німецьким досвідом... Коли їм доводити свою спроможність, як не в таких матчах?

Однак стартовий натиск господарів був таким потужним, що динамівська захисна «гребля», яка так подобається Юрію Сьоміну, почала тріщати по швах. Простояла вона менш як півтайму. Олександр Кучер скористався нестихаючою панікою в штрафному майданчику «Динамо» й відкрив рахунок у матчі якимсь акробатичним рухом через «купу–малу». «До 20–ї хвилини рахунок міг бути й 4:0», — скаже згодом Луческу.

Однак після цього «гірники» ослабили зашморг, дозволивши суперникові вільніше дихати. За це, власне, й поплатилися. За хвилину до перерви Мігел Велозу відправив в атаку Ярмоленка, і той, технічно розібравшись із двома захисниками, відновив рівновагу на табло. М’яч Андрія, забитий у його сотому матчі в чемпіонатах України, став лише першим динамівським голом на «Донбас–арені».

Проте несамовита радість київського табору з нагоди взяття донецьких воріт була завчасною та нетривалою. Адже на 62–й хвилині черговою помилкою динамівської оборони знову скористався захисник «помаранчево–чорних» Олександр Кучер. В умовах, коли кияни закрили кращого бомбардира нинішньої першості Генріха Мхітаряна (як і «гірники» — Брауна Ідейє), загроза прийшла звідти, звідки не чекали.

Як виявилося, це був другий дубль у кар’єрі 29–річного Кучера. Раніше оборонець забивав двічі в одному матчі ще за «Металіст», але тоді його команда програла «Чорноморцю» 2:5.

Хто винен і що далі?

«Два кутові — два нелогічні голи, — бідкався Сьомін. — А так — на полі точилася рівна гра, цікава для вболівальників».

А ще, як постійно буває в матчах цих суперників, гра була досить нервовою. Невдоволена результатом сторона знову «пройшлася» по суддівству, хоча, здається, Анатолій Абдула — останній, кого динамівці мають звинувачувати у своїй другій поразці в цьому чемпіонаті України.

Перше й головне, що впадає в око, — брак у «Динамо» командної гри, взаємопідстраховки та колективної швидкості. Це, власне, й призвело до третього взяття воріт Максима Коваля. А рідкісна небезпека біля володінь Андрія П’ятова — це плоди індивідуальних якостей новачків Велозо та Ніко Кранчара, які поки ще не притерлися в ігрову схему Сьоміна.

Тож, як відзначив керманич «Шахтаря», його команда цілком заслужила перемогу й беззаперечно виграла першу чверть чемпіонату. Якщо «гірники» й надалі зберігатимуть темп, забиваючи в середньому більше трьох голів за матч, то ім’я наступного володаря золотих медалей можна буде назвати вже до Нового року.

Хоча вже незабаром «помаранчево–чорних» очікує старт у груповому турнірі Ліги чемпіонів. А матчі з «Челсі» та «Ювентусом», без сумніву, відберуть чимало позитивного настрою, сил та енергії.

 

А ІНШІ ЯК?

Що таке грати на два фронти і як від цього потерпати, може розповісти Мирон Маркевич. Його «Металіст» потішив уболівальників черговим виходом до основного раунду Ліги Європи, але знову засмутив невиразною грою на внутрішній арені. «Грати через два дні не так легко. Справді, наші лідери сьогодні не показали того, на що здатні, а ті, хто вийшов замість них, м’яко кажучи, наших надій не виправдали», — наставник харків’ян пояснював поразку «Волині» в Луцьку.

На «постєврокубковий синдром» може поскаржитися й Хуанде Рамос, чия команда, пройшовши в основну сітку ЛЄ, через кілька днів не змогла подужати українського середнячка. Ведучи в матчі з «Ворсклою» 2:0, «дніпряни», як і в іграх зі «Слованом», примудрилися розбазарити комфортний гандикап. «Я не знаю, що відбувається», — після гри розводив руками Рамос. Проте, можливо, невдовзі «Дніпро» заграє по–новому, адже перед закриттям трансферного вікна команду підсилили одразу кілька знаних виконавців — Євген Селезньов та Артем Федецький із «Шахтаря», Джаба Канкава з «Кривбасу».

Кадрове поповнення — також і в запорізькому «Металурзі». Одразу троє футболістів київського «Динамо» — Віталій Каверін, Андрій Воронков та Темур Парцванія — допомагатимуть аутсайдерові на правах оренди. А от Сергій Ковалець, який лише кілька тижнів тому підписав контракт iз «МЗ», уже не помічник «червоно–жовто–чорним». Перед грою з «Арсеналом» керівництво запоріжців відправило у відставку весь штаб на чолі з Ковальцем. Черговий тренерський переворот, уже другий від початку сезону, завершився сьомою поразкою «Металурга». Авторитету спортивного директора клубу Анатолія Заяєва, який керував командою в Києві, виявилося замало, аби не програти з великим рахунком. Один із голів — на рахунку форварда «канонірів» Олександра Ковпака, який проводив свій 200–й поєдинок у чемпіонаті країни.

Якщо одні керівники клубів у пошуках результату займаються тренерськими рокіровками, то інші — запасаються терпінням. Таким шляхом пішли в «Говерлі», яка до минулого туру не мала в активі жодного очка. Однак терпіння й труд, помножені на бездарну гру «Таврії», дозволили команді Олександра Севідова розжитися пунктами в еліті. Дебютний гол в Україні — красивим ударом здалеку — записав до свого послужного списку колишній гравець збірної Німеччини Давід Одонкор.

Наразі не надто добре йдуть справи й у «Карпат», де також працює новий наставник. Після домашньої поразки своїй колишній команді — донецькому «Металургу», нинішня дружина Ніколая Костова посідає принизливу для себе 14–ту позицію. «Якби ми грали в рівних складах, ми б обов’язково перемогли. А так, чесно кажучи, це вже не смішно: третій домашній матч поспіль грати в меншості», — пояснив причину поразки «карпатівець» Ігор Пластун. За його словами, вилучення Олександра Касьяна було не заслуженим.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 8–й тур

«Говерла» — «Таврія» — 2:1

Голи: Міщенко, 13; Одонкор, 36 — Калиниченко, 90+5

4 700 глядачів

«Кривбас» — «Іллічівець» — 1:2

Голи: Бартулович, 51 — Кравченко, 48; Таргамадзе, 50

3 050 глядачів

«Карпати» — «Металург» (Д) — 0:1

Гол: Мораес, 59

Вилучення: Касьян, 12 («К»)

9 200 глядачів

«Чорноморець» — «Зоря» — 2:1

Голи: Діденко, 41; Бурдужан, 57 — Худзик, 29

17 139 глядачів

«Ворскла» — «Дніпро» — 2:2

Голи: Селін, 79; Янузі, 82 — Олійник, 19; Джуліано, 53

8 000 глядачів

«Волинь» — «Металіст» — 2:1

Голи: Бікфалві, 21; Суботич, 38 — Вілліан Гомес, 18

4 200 глядачів

«Арсенал» — «Металург» (З) — 3:0

Голи: Ковпак, 24; Адійя, 64; Шацьких, 84

1 640 глядачів

«Шахтар» — «Динамо» — 3:1

Голи: Кучер, 19, 62; Адріано, 81 — Ярмоленко, 45

«Шахтар»: П’ятов, Кучер (Кривцов, 69), Степаненко, Фернандіньйо, Луїс Адріано, Вілліан (Дуглас Коста, 78), Мхітарян, Рац, Срна, Ракицький, Ілсіньйо (А. Тейшейра, 61)

«Динамо»: Коваль, Данило Сильва, Бетао, Велозо, Ярмоленко, Ідейє, Гармаш, Гусєв (Мілевський, 81), Кранчар (Раффаель, 69), Тайво, Хачеріді

Попередження: Мхітарян, 52; Фернандіньйо, 72; Рац, 83 — Ідейє, 35; Ярмоленко, 46; Данило Сильва, 76; Гармаш, 84; Велозо, 86; Бетао, 90+4

Суддя — Анатолій Абдула

«Донбас–арена», 53 423 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 8 8 0 0 29–4 24

2. «Дніпро» 8 5 3 0 18–6 18

3. «Динамо» 8 6 0 2 13–6 18

4. «Металіст» 8 4 2 2 13–7 14

5. «Арсенал» 8 4 2 2 11–11 14

6. «Іллічівець» 8 4 0 4 13–8 12

7. «Зоря» 8 3 2 3 10–10 11

8. «Металург» (Д) 8 3 2 3 8–9 11

9. «Волинь» 8 3 2 3 10–14 11

10. «Кривбас» 8 3 1 4 5–7 10

11. «Чорноморець» 8 3 1 4 8–14 10

12. «Ворскла» 8 2 2 4 8–11 8

13. «Таврія» 8 2 2 4 6–10 8

14. «Карпати» 8 2 2 4 8–15 8

15. «Говерла» 8 1 0 7 7–20 3

16. «Металург» (З) 8 0 1 7 3–18 1

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 11, Ідейє («Динамо») — 7, Джуліано («Дніпро») — 5.

 

ПЕРША ЛІГА

8–й тур. «Кримтеплиця» — «Суми» — 2:0 (Симончук, 21; Бідловський, 87 (пен.)), «Миколаїв» — «Буковина» — 0:0 (вилучення: Донець, 90 («Б»)), «Севастополь» — «Авангард» — 1:0 (Левандовський, 85), «Олександрія» — «Олімпік» — 2:1 (Банада, 31; Чередниченко, 47 (пен.) — Дорошенко, 45; вилучення: Банада, 44 («Оле»)), «Одеса» — «Оболонь» — 1:3 (Калітов, 58 — Д. Воробей, 23; Пищур, 52 (пен.); Дурай, 81), «Динамо–2» — «Полтава» — 1:3 (Коркішко, 84 — Івашко, 20, 25; Сірик, 86 (пен.)), «Нафтовик» — «Титан» — 0:0, «Арсенал» (БЦ) — «Сталь» — 0:3 (Акименко, 10; Локтіонов, 90+2; Батюшин, 90+3), «Геліос» — «Зірка» — 0:0.

Лідери: «Сталь» — 19, «Севастополь» — 15, «Олександрія» — 14, «Геліос», «Авангард», «Олімпік» — 13.

Бомбардири: В. Шевченко («Олександрія»), Галенко («Зірка»), Івашко («Полтава») — 7.