«Я вже нічого не знала після того, що сталося»

04.09.2012
«Я вже нічого не знала після того, що сталося»

Традиційно високе місце в загальному медальному заліку посідають українці на Паралімпійських іграх у Лондоні. Після чотирьох із половиною днів змагань наші інваліди — серед найсильніших духом. Вони йшли на п’ятому місці. Нагадаємо, цього разу делегація «синьо–жовтих» на Паралімпійських іграх найбільша за всі часи незалежності — 155 спортсменів. Це восьмий показник серед 165 країн–учасниць. В активі атлетів, що виступають під егідою Національного комітету спорту інвалідів України (НКСІ), станом на 17:30 учорашнього дня було 37 нагород, з них 14 — найвищої проби.

Почин був борцівським — у четвер перші медалі в нашу скарбничку поклали дзюдоїсти з вадами зору: «золото» — Вадим Хорава, «бронзу» — Юлія Галінська та Наталія Ніколайчук.

Далі нагороди здобували:

у дзюдо — «золото» — Дмитро Солоєв та Олександр Косінов;

у плаванні — «золото» — Наталія Прологаєва (два), Ескендер Мустафаєв, Андрій Калина, Євген Богодайко (зі світовим рекордом у своїй дисципліні на 200 м комплексом — 2 хв. 33,13 сек.), Дмитро Залевський, «срібло» — Євген Богодайко (два), Катерина Істоміна, Оксана Хруль, Дмитро Виноградець, «бронзу» — Сергій Кліпперт, Дмитро Виноградець, Олексій Федина, Віктор Смирнов;

у легкій атлетиці — «золото» — Юрій Царук (100 м), Марія Помазан та Андрій Холівець (ядро), «срібло» — Інна Стрижак (стрибки в довжину), Василь Ліщинський, Олексій Пашков і Марія Помазан (обоє — диск), «бронзу» — Оксана Ботурчук, Інна Стрижак, Роман Павлик (усі — 100 м);

у пауерліфтингу — «бронзу» — Лідія Соловйова;

у стрільбі пневм. гвинтівки — «золото» — Василь Ковальчук;

в академічному веслуванні — «золото» — Алла Лисенко, «бронзу» — змішана четвірка;

у настільному тенісі — «срібло» — Антоніна Ходзинська, «бронзу» — Юлія Клименко і Михайло Попов.

Справжній скандал спалахнув навколо розподілу місць на п’єдесталі в метанні диска в жінок у дисципліні F35/36 (спортсмени з церебральним паралічем). Спершу переможницею визнали 23–річну запоріжанку Марію Помазан. Однак уже через кілька годин після нагородження — із національним гімном та рештою почестей — судді переглянули рішення й вирішили забрати в Марії золоту медаль, аби передати нагороду китаянці Цин У. Помазан відмовилася віддавати відзнаку, а президент НКСІ, народний депутат Валерій Сушкевич подав протест. «Ситуація, що склалася, не просто незрозуміла, а кричуща. Жодного разу під час Ігор після процедури нагородження не було повернення отриманих нагород у зв’язку з несправністю електронних систем (табло)… Ми не складемо руки — боротимемося до кінця», — заявив глава нашої делегації.

У чому ж річ? Залежно від рівня ураження організму, у програмі Паралімпіади–2012 — аж шість видів метання диска в жінок. Два ступені ДЦП — 35 і 36 — об’єднали, але вирішили диференціювати тяжкість хвороби й записувати в залік не просто дальність кидка, а певну кількість набраних очок (з урахуванням спеціального коефіцієнту). Для Помазан та деяких інших метальників він змінився вже постфактум. Марія метнула снаряд найдалі — на 30,12 м, однак, з’ясувалося згодом, набрала менше очок, ніж китаянка У, чия дальність — 28,01.

Розбирання тривали два дні й завершилися досить оригінальним рішенням. Перенагородження вирішили таки не влаштовувати. Одну золоту нагороду залишили Помазан, а Цин У видали другу. Мало того, арбітраж постановив обійтися без «срібла», а дати дві «бронзи» — австралійці Праудфут та ще одній китаянці Бао. Але в офіційний залік медалей Україні записали таки срібну медаль, а Китаю — «перераховану» золоту.

Після таких потрясінь Марічка неабияк «завелася» на другий вид програми, де була заявлена, і виграла в секторі штовхання ядра з новим світовим рекордом для своєї дисципліни — 12,22 м. Цин У стала тут третьою, а другою — ще одна китаянка, Ван.

«Я вже нічого не знала після того, що сталося. Вже просто хотілося обіграти Китай. По максимуму, щоб перемогти за всіма очками, балами. Я все усвідомлю, коли повернуся в Україну , і коли в мене мої медалі вже ніхто не зможе забрати», — сказала після виступу Марія Помазан.

Варто нагадати, що за нагороди Паралімпійських ігор уряд — принаймні досі — платив такі самі преміальні, як і за медалі «здорової» Олімпіади.

 

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

(станом на 17:30 понеділка)

країна З С Б сума

1 Китай 38 26 29 93

2 В. Британія 17 24 15 56

3 Росія 14 15 10 39

4 Австралія 14 11 19 44

5 Україна 14 10 13 37

6 США 9 8 16 33

7 Німеччина 7 9 10 26

8 Бразилія 7 3 3 13

9 Франція 5 9 7 21

10 Нігерія 4 4 1 9…

 

ДОСЯГНЕННЯ

Обігнати Пісторіуса

Місяць тому на Олімпіаді в Лондоні історію переписав Оскар Пісторіус — південноафриканський спортсмен із протезами замість ніг, який досить успішно змагався зі здоровими бігунами. Він виборов право виступити на головних стартах чотириріччя, довівши свою спроможність як аргументами в судах, так і високими результатами у спринті. Перед тим, на Паралімпійських іграх у Пекіні 2008 року, Оскар на протезах «Гепардові ноги» став чемпіоном, на 100, 200 і 400 метрах. І ось нині в Лондоні знайшовся герой, який обігнав знаменитого Пісторіуса. На своїй коронній 200–метрівці атлет із ПАР обмежився срібною нагородою з часом 21,52 сек., тоді як «золото» здобув бразилець Алан Кардозу Олівейра — 21,45. «Сьогодні я увійшов в історію Паралімпіад. Тільки моя сім’я та друзі знають, що я пережив», — сказав 20–річний автор сенсації. А ображений Пісторіус заявив, що протези його суперника... занадто довгі.

 

ДОВІДКА

Що означають цифри в назвах паралімпійських дисциплін

1–10 — спортсмени з фізичними порушеннями;

11–13 — спортсмени з порушеннями зору (де 11 — цілковито сліпі);

14, 20 — спортсмени з порушеннями інтелекту;

31–38 — спортсмени з церебральним паралічем (31–34 — на візках);

40–46 — спортсмени з порушеннями, що впливають на роботу кінцівок, та спортсмени з ампутованими кінцівками;

51–58 — спортсмени на інвалідних візках на треку та спортсмени, що метають із положення сидячи.