Мастерс — золоті руки

31.08.2012
Мастерс — золоті руки

Оксана Мастерс, яка колись була Бондарчук.

Позавчора в Лондоні відбулося урочисте відкриття Паралімпійських ігор — змагань. Їх учасники вражають не лише фізичними даними, а й силою духу та мужністю. У кожного з цих спортсменів, щодо яких не повертається язик вжити термін «з обмеженими можливостями», своя історія шляху до успіху. Серед тих, що вражають найбільше, — доля 23–річної веслувальниці Оксани Мастерс. Уродженка України, нині вона виступає за США. Цього року дівчина потрапила у спеціальний щорічний випуск журналу ESPN — The Body Issue («Тіло»), повністю присвячений оголеним фото відомих спортсменів.

Народилася Оксана Бондарчук у місті Хмельницький. Батьки відмовилися від дитини одразу після її появи на світ, адже в маляти був цілий букет патологій: на ногах — по шість пальців, що зрослися між собою, зрощені пальці на руках (цю проблему вдалося вирішити хірургічним шляхом іще в Україні), чимало інших вад здоров’я. Дівчинка зростала в інтернаті для дітей з обмеженими можливостями. Про життя там Оксана згадує з жахом: вихованці постійно недоїдали, їх часто били. І, як розповіла Оксана в інтерв’ю журналу «Леовіклі», неодноразово ґвалтували.

Врятувала її американка Гей Мастерс, яка вдочерила дівчинку, коли їй було сім. Після переїзду до США в Оксани почалося нове життя, але проблеми не завершилися — невдовзі лікарі були змушені ампутувати їй одну ногу до коліна. Попри це, Оксана захопилася фігурним катанням, та через кілька років втратила й другу ногу. З ковзанами довелося роз­прощатися, однак спорт дівчина кидати не збиралася, і зрештою шляхом проб і помилок знайшла свою нішу — академічне веслування. Уже два роки вона виступає у мішаній двійці з Августо Пересом, який втратив ногу через рак. Протези в Оксани комп’ютеризовані, кожен коштує 100 тисяч доларів.

«Сподіваюся, побачивши мої фото, люди зможуть ще раз переконатися в тому, що тіло з обмеженими можливостями теж може бути красивим», — пояснила Оксана свою участь в оголеній фотосесії.