Великі й малі дивіденди

30.08.2012
Великі й малі дивіденди

Олександр Яковенко святкує другий гол у ворота кіпріотів. Фото Рейтер.

Завдяки новаціям Мішеля Платіні «сіренькі» клуби вже тривалий час грають в основному раунді Ліги чемпіонів — після того як в УЄФА розділили відбіркову кампанію до Суперліги на два потоки, пустивши паралельними курсами чемпіонів та нечемпіонів своїх країн.

Відтак білоруський БАТЕ уже втретє стане учасником основного етапу клубної першості Європи. Як і раніше, представники Борисовського заводу автотракторного електрообладнання не мають у своєму складі зіркових футболістів і «на Європі» грають не вдома, а в Мінську, проте завдяки генію молодого тренера Віктора Гончаренка демонструють непогані результати. «Хочу привітати всю Білорусь з виходом до групового турніру Ліги чемпіонів», — сказав наставник БАТЕ після завершення двоматчевого протистояння з «Хапоелем» із Кір’ят–Шмони. Щоправда, маючи в запасі два домашні голи, команда з Борисова ледь не розгубила комфортну перевагу в матчі–відповіді, до останніх секунд перебуваючи під загрозою овертайму і раз по раз пропускаючи форвардів «синіх» на побачення з голкіпером Андрієм Горбуновим. «Наша команда вміє терпіти, має характер, щоб доводити такі матчі до перемоги. Наприкінці поєдинку нам було дуже важко, але, зрештою, дався взнаки досвід, який ми отримали в іграх такого рівня», — пояснив рецепт успіху очільник БАТЕ. До речі, у складі чемпіонів Білорусі проти «Хапоеля» грав лише один легіонер — серб Марко Сімич.

Про іншого «чужого серед своїх» — Олександра Яковенка, який захищає кольори «Андерлехта», — можна з упевненістю сказати: Бельгія — його другий дім. Попри те, що син наставника української «молодіжки» Павла Яковенка майже щороку змінює клуби, робить він це в межах однієї країни. Думається, саме тому Сашко досі не виборов місце в основі титулованого брюссельського колективу. Проте гол, забитий Яковенком у ворота кіпрського АЕЛа, має додати 25–річному півзахисникові авторитету в очах голландського наставника команди Джона ван ден Брома.

Якщо Олександр Яковенко, виходячи здебільшого на заміни, потроху підвищує індивідуальний рейтинг, то іспанська «Малага», здолавши опір грецького «Панатінаїкоса» і вперше пробившись до лігочемпіонської еліти, одним махом здобула чималу порцію дивідендів. Нагадаємо, за вихід у груповий турнір ЛЧ скарбники з УЄФА платять клубам по 6 млн. євро. «Зіграла» інвестиція нового власника, катарського шейха Аль–Тані, який за один рік перетворив скромних «анчоусів» на команду рівня Суперліги, але тепер, щоправда, вже планує продати клуб в інші руки і розпродує зірок.

Інший новачок кваліфікації Ліги чемпіонів — італійський «Удінезе» — не зміг подарувати своїм уболівальникам свято «найбільшого» футболу. За великим рахунком, «свиню» команді підклав бразильський новачок, півзахисник Майкосуел. У серії післяматчевих пенальті він наважився на піжонський удар «черпачком», проте перехитрити кіпера «Браги» не зміг. Антоніо Бето стояв до останнього, легко відбивши удар легковажного опонента.

 

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. 4–й кваліфікаційний раунд (матчі–відповіді, результати вівторка). «Удінезе» (Італія) — «Брага» (Португалія) — 1:1 (Армеро, 25 — Мікаел, 71; пен. — 4:5; перша гра — 1:1), «Панатінаїкос» (Греція) — «Малага» (Іспанія) — 0:0 (0:2), «Хапоель Іроні» (К–Ш, Ізраїль) — БАТЕ (Білорусь) — 1:1 (Ленче, 67 — Павлов, 90+4; 0:2), «Андерлехт» (Бельгія) — АЕЛ (Кіпр) — 2:0 (Мбокані, 81; Яковенко, 89; 1:2), «Марибор» (Словенія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 0:1 (Тонель, 12; вилучення: Аргус, 85 («М»); 1:2).

Ліга Європи. 4–й кваліфікаційний раунд (матч–відповідь, результат вівторка). «Динамо» (М, Росія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 1:1 (0:2).