НАВКОЛО ВИБОРІВ

28.08.2012

Дивне жеребкування для окружкомів

До складу 225 окружних виборчих комісій не буде включено жодного представника від партій «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода». Це випливає з результатів жеребкування, проведеного на засіданні ЦВК в суботу.

Голова ЦВК Володимир Шаповал нагадав, що до складу кожної ОВК входить не менше 12 і не більше 18 осіб. При цьому до складу окружкомів в обов’язковому порядку включаються кандидатури від п’яти парламентських фракцій (усі вони подали по 225 людей). Із 87 партій, які висунули кандидатів на ви­борах, скористалася правом подачі кандидатур в ОВК 81 партія — загалом 13 536 висуванців. 2926 вакантних місць членів ОВК розподілили жеребкуванням, у якому пощастило лише 19 партіям. Так, до всіх 225 окружкомів будуть включені представники карликових партій «Молодь до влади», «Україна — Русь єдина», «Народно–трудовий союз України», «Братство», «Зелена планета». Менше вакансій заповнили інші партії, серед яких не виявилося згаданих «важковаговиків».

Мережа «Опора» констатує: таке жеребкування на користь аутсайдерів допомогло партіям влади отримати підтримку технічних кандидатів. Це може бути визначальним при підрахунку голосів.

Колотнеча навколо Сацюка

Вищий адмінсуд України, позасідавши майже весь день 23 серпня і ніч до 4.35 ранку (!), таки скасував реєстрацію кандидатом у народні депутати колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка. ВАСУ визнав законним аналогічне рішення Київського апеляційного суду і відмовив у задоволенні апеляції представникам ЦВК і Сацюка.

Суд у мотивувальній частині послався на дані Прикордонної служби про те, що Сацюк не проживав в Україні з 3 березня 2005–го по 26 грудня 2010 рік, оскільки проти нього була порушена кримінальна справа, «жодного разу не перетинав кордон України і є громадянином Росії».

Нагадаємо, ідеться про діяча, на дачі в якого нібито відбулося отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка в 2004 році. По тому Сацюк і подався «в біги».

Ющенка на дачу до Давида Сацюка привіз Давид Жванія, який згодом став заперечувати версію про отруєння. Близьким до Жванії називають члена Центрвиборчкому, призначеного в ЦВК за квотою опозиції, Андрія Магеру. Саме він дав «зелене світло» реєстрації Сацюка кандидатом у нардепи, попри очевидний факт неперебування його в Україні. За версією Магери, довести це неможливо.

На захист одного з двох членів ЦВК зі своєї квоти, а також, як не дивно, на захист Сацюка, стали кілька опозиційних лідерів — зокрема Яценюк, Кличко та ін.

Суддя ВАСУ попросив Магеру подякувати, що його більше не звинувачують в порушенні присяги, як було записано в рішенні суду першої інстанції. Магера у свою чергу пообіцяв оприлюднити ухвалу суду, щоб «декому потім було дуже соромно».

Головуючий, читаючи рішення, обмовився, що виносить рішення «Вищого адміністративного суду міста Донецька», повідомила «Українська правда».

Влада «підмаслила» виборчий суд

Вищий адміністративний суд України ­отримав квартир на 9,8 млн. грн. Як повідомляє «Вісник державних закупівель», загалом придбано 10 квартир (5 двокімнатних і 5 трикімнатних) в АТ ХК «Київміськбуд».

Вищий адмінсуд є вищою інстанцією у розгляді скарг на виборах до Верховної Ради.

Прапори «Регіонів» на органах влади? Та хай висять!

ЦВК не задовольнила прохання ВО «Батьківщина» щодо вилучення символіки Партії регіонів, розміщеної на будівлях органів державного самоврядування. Таке рішення було одноголосно ухвалене на засіданні ЦВК у п’ятницю.

«Відсіч» побили «литвинівці»

Представників громадянського руху «Відсіч» знову побили й забрали в міліцію — цього разу у місті Новоград–Волинський, де молоді активісти поширювали листівки з агітацією проти Володимира Литвина. За даними ЗМІ, одним із нападників на базарі був брат спікера ВР Петро.