Осідлані «жеребці»

23.08.2012
Осідлані «жеребці»

Захист «Боруссії» та молодий воротар тер Штеген не впоралися з нечисленними атаками киян. (з сайту Daylife.com.)

Із 2009 року столиця України не бачила матчів групового турніру Ліги чемпіонів. Три сезони поспіль динамівці поступаються національним «золотом» «Шахтарю», а потім намагаються торувати шлях до Суперліги крізь два кола непростого відбору. У 2010 і 2011 роках ці спроби були марними — кияни перекочовували до Ліги Європи. І ось нарешті, з третьої спроби, Ліга чемпіонів практично відчинила двері перед «біло–синіми». Після позавчорашньої перемоги в Менхенгладбаху залишилося наступного тижня в Києві зробити невеличкий крок до заповітної когорти обраних.

Навряд чи хтось очікував такого переконливого (принаймні за рахунком) виграшу гостей на одній із найновіших і найбільших арен Німеччини — «Боруссія–парку». Та й самі футболісти «Динамо» перед виїздом у своїх заявах більше робили акцент на тому, щоб не пропустити. Надто ж після поразки в національній першості від «Ворскли».

«Боруссія», як і «Динамо», цього літа викинула на трансфери більше 30 млн. євро. Але з усього видно, що ці гроші ще не запрацювали. Сезон у німецькій бундеслізі стартує лише завтра, тому четверта за рангом команда попереднього чемпіонату поки що перебуває в стані, далекому від оптимального. Перевага киян в ігровій практиці вочевидь позначилася на підсумковому результаті.

Хоча старт поєдинку нічого доброго гостям не віщував. Шквал атак команди швейцарського фахівця Люсьєна Фавра підсумував гол молодого фінського півзахисника Александра Рінга вже на 13–й хвилині. Динамівці не встигли за переводом м’яча з флангу на фланг, а Данило Сильва ще раз підтвердив, що гра в захисті — не найсильніша сторона бразильських футболістів.

Відігратися «біло–синім» допоміг випадок. Узагалі, фортуна цього вечора явно посміхалася гостям. Капітан команди Тарас Михалик відчайдушно приклався до м’яча після подачі кутового, коли снаряд вилетів зі штрафного майданчика суперника, а рикошет завадив 20–річному воротареві Марку–Андре тер Штегену зреагувати на далекий «постріл». Як сказав згодом Михалик, йому перед грою наснилося, що він заб’є. Сон виявився пророчим.

Надалі «Динамо» діяло в найкращих традиціях стилю Лобановського. Суперник бився об захисні мури киян, а вони знаходили щастя в контратаках. Ще в першому таймі Денис Гармаш розібрався з німцями в центральному колі й запустив у прорив правим флангом Андрія Ярмоленка. Той накрутив оборонця фірмовим фінтом і невідпорно пробив у ближній кут — 2:1.

Відійти від шоку «жеребці», як називають «Боруссію», не спромоглися. Хоча й завдали аж 20 ударів по воротах Максима Коваля. Натомість підопічні Юрія Сьоміна всього чотири рази влучали в «рамку» гладбахців, зате вичавили з цього аж три голи. Щоправда, одного разу їм підсобив новачок «чорно–білих», форвард Люк Де Йонг. Наприкінці зустрічі голеадор, котрий у минулому чемпіонаті Голландії настукав за «Твенте» аж 25 м’ячів, прийшов допомогти захисникам під час штрафного удару й зрізав снаряд у свої ворота. Тож 300–й, ювілейний, матч на євроарені український клуб відзначив важливою перемогою — 3:1.

Тепер лише диво може завадити «Динамо» пролетіти повз Лігу чемпіонів. Адже німцям потрібно забивати в Києві принаймні три сухі м’ячі. З умінням Сьоміна «сушити» гру це виглядає практично неможливим. Та й господарі ж не будуть постійно відсиджуватися в захисті.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 4–й відбірковий раунд. Перші матчі (результати вівторка)

«Боруссія» (М, Німеччина) — «Динамо» — 1:3

Голи: Рінг, 13 — Михалик, 28; Ярмоленко, 36; Де Йонг, 81 (у свої ворота)

«Боруссія»: тер Штеген, Домінгес, Штранцль, Нордтвейт (Джигерджі, 74), Дамс, Янчке, Джака, Аранго, де Йонг, Рінг (Ханке, 69), де Камарго (Херрман, 69)

«Динамо»: Коваль, Д. Сильва, Бетао, Михалик, Тайво, Велозо, Гармаш, Кранчар (Вукоєвич, 65), Нінкович (Раффаель, 78), Ярмоленко, Ідейє (Мехмеді, 90+2)

Суддя — Проенса (Португалія)

Попередження: Херрман, 89 — Тайво, 83

Менхенгладбах, «Боруссія Парк», 45 075 глядачів

* * *

«Спартак» (М, Росія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 2:1 (Еменіке, 59; Д. Комбаров, 69 — Кюйт, 65), «Базель» (Швейцарія) — «Клуж» (Румунія) — 1:2 (Штреллер, 44 — Сугу, 66, 71), «Гельсінборг» (Швеція) — «Селтік» (Шотландія) — 0:2 (Коммонс, 2; Самарас, 75), «Копенгаген» (Данія) — «Лілль» (Франція) — 1:0 (Сантін, 38; нереалізоване пенальті: Пайє, 15 («Л»)).

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

— Ми грали в Німеччині проти команди, яку несамовито підтримували трибуни. Цим я можу пояснити стартове хвилювання й нервування своїх підопічних. Переломним моментом стало те, що ми почали грати в пас. Звідси пішли й голи.

У другому таймі треба було відійти назад, хоча ми й намагалися відповідати атакою на кожен випад господарів. У перемогу ж остаточно повірили лише після фінального свистка. Вітаю команду і вболівальників із цим успіхом. Але головним для нас залишається завдання вийти до групового етапу, тому вдома нас влаштує будь–який результат, який це гарантує.

 

Люсьєн Фавр, головний тренер «Боруссії»:

— Ми добре почали й забили дуже красивий гол. Але перший же пропущений м’яч розчарував моїх хлопців, і згодом вони наробили занадто багато помилок.

Андрій Ярмоленко, півзахисник «Динамо»:

— Після поразки в Полтаві ми розізлилися самі на себе й сьогодні довели, що у нас є справжня команда. «Боруссія» показала себе сильним опонентом, тож не можна казати, що путівка до Ліги чемпіонів у нас у кишені. Гадаю, ми ще можемо додати у грі.