Чудо–хата «Робохобіт»

22.08.2012
Чудо–хата «Робохобіт»

Нижній вхід у будинок Льготи. (Рейтер.)

73–річному чеському архітектору Богумілу Льготі набридло проектувати «нормальні» будинки. Вийшовши на пенсію, він виїхав у містечко Вельке–Гамри, що за сто кілометрів від Праги, і нарешті спорудив собі незвичайний дім під назвою «Робохобіт». Нове Богумілове житло водночас нагадує і хобітівську нору з казок Толкієна, і споруду в стилі хай–тек із «Зоряних воєн».

Втілення цієї мрії зайняло 23 роки, але Льгота не шкодує, адже тепер він отримав не тільки ідеальне помешкання, а й можливість жити подалі від тих, кого він презирливо називає «обивателями».

Диво–будинок, спроектований і побудований за проектом Льготи, врізано в зелений пагорб — щоб, за словами архітектора, мешканцеві не було надто жарко.

А головне — ця споруда обладнана спеціальним механізмом, завдяки якому вона може обертатися навколо своєї осі. За словами пана Льготи, він користується цією вигодою, коли набридає один і той самий вид з вікна.

Будинок, круглий в основі, не лише обертається навколо колони–осі, а й у разі потреби може опускатися нижче «нульового» рівня землі.

За повідомленням газети «Дейлі мейл», архітектор Льгота почав роботу над своїм дітищем ще за радянських часів і тепер не може сказати, скільки цей проект коштує, адже витрати розтягнулися на довгі роки. Крім того, де в чому Льготі допомагали колеги–інженери — і технічними рішеннями, і матеріалами.