«У цій країні ніхто не може бути захищеним»

21.08.2012
«У цій країні ніхто не може бути захищеним»

Юрій Луценко сідає в автозак після вироку Печерського райсуду. (УНІАН.)

У найближчі години колишній міністр внутрішніх справ України може відбути «по етапу» до «червоної зони» в Мені Чернігівської області. Так не чинили з одіозним Юрієм Кравченком чи Миколою Білоконем. Так вчинять із Юрієм Луценком. Ще ніколи очільник міліцейського відомства України не відбував покарання в колонії.

«Ми готові. Сумки зібрані. Це не буде для нас несподіванкою. Я думаю, там теж є нормальні люди і нормальні міліціонери, — сказала журналістам дружина Луценка Ірина, кандидатка в депутати від «Баткьівщини». — Влада думає, що вона ізолювала Луценка від суспільства. Зовсім ні, це суспільство ізольоване від нормальних людей».

Минулої п’ятниці суддя Печерського райсуду Києва Ганна Медушевська винесла рішення в другій справі за обвинуваченням екс–глави МВС — тій, що стосувалася оперативних дій під час розслідування отруєння Віктора Ющенка. Попри всю недолугість обвинувачення, лідер «Народної самооборони» отримав 2 роки обмеження волі.

При цьому суд застосував норму законодавства про поглинання менш суворого покарання більш суворим. Таким чином, оскільки Луценко вже засуджений до 4 років ув’язнення, цей термін не змінюється. Але другий вирок — це зелене світло до перевезення надто безшабашного «польового командира Майдану» на «зону». Він і так засидівся в Лук’янівському СІЗО Києва — вже понад півтора року.

Двом іншим підсудним у «другій справі Луценка» — Олегу Павленову та Володимиру Тарасенку — присудили виплату штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів (тобто по 8,5 тис. грн.) із забороною обіймати організаційно–розпорядчі посади протягом 3 років.

Вирок із вуст пані Медушевської — очевидної маріонетки тих сил, які прагнули помститися Луценку за його дії щодо опозиції в «помаранчевий період», — присутні в суді зустріли вигуками «ганьба». А під судом пікетувальник–сурмач заграв мотив пісні «Вставай, страна огромная».

Нагадаємо, що Генпрокуратура, намагаючись «зберегти обличчя» хоч у цьому процесі, в липні змінила Луценкові, Тарасенку й Павленову обвинувачення зі «зловживання службовим становищем» (ст. 364 Кримінального кодексу) на «службову недбалість» (ч. 1 ст. 367 КК).

Захист екс–міністра внутрішніх подаватиме апеляцію на рішення Печерського райсуду, заявив адвокат Луценка Олексій Баганець. «Цей вирок винесений незаконно, не на підставі зібраних по справі матеріалів досудового слідства і судового слідства, без урахування Конституції та кримінально–процесуального законодавства. Я вже не кажу про Конвенцію з прав людини», — заявив захисник.

Але й він розуміє, що подача апеляції не завадить етапуванню Луценка до колонії.

«На сьогодні підстав для перебування Луценка у СІЗО немає, він буде етапований до установи пенітенціарної служби», — це вже слова представника державного обвинувачення Віктора Клименка.