Долаючи перешкоди

21.08.2012
Долаючи перешкоди

У вирішальний момент «синьо–жовті» втримали порив австрійців. (з сайту ФІБА–Європа.)

Швидкоплинність кваліфікаційного турніру Євробаскету не дозволяє командам розслабитися бодай на день. Адже доводиться грати двічі на тиждень, а якщо врахувати перельоти, то часу на відпочинок практично немає. Тож лише максимальна концентрація може принести успіх у поєдинках приблизно рівних за рангом команд.

Минулого тижня збірна України подарувала своїм уболівальникам дві «валідольні» перемоги. Спочатку в Дніпропетровську здолала угорців, а минулої суботи вирвала два очки в Австрії. «Нам дуже пощастило виграти. Вже вдруге поспіль ми опиняємося у великих ямах — на початку першої й третьої чвертей. Добре, що запасні дозволяли команді триматися у грі», — щиро зізнався американський наставник «синьо–жовтих» Майк Фрателло.

Двобій з австрійцями у передмісті Відня, Швехаті, зібрав на трибунах усього 350 шанувальників баскетболу. За драматургією він, як і попередній, нагадував гойдалку. Стартові зусилля уродженця Боснії й Герцеговини Давора Ламешича дозволили господарям повести в рахунку 8:0. Утім наші швидко оговталися й колективними діями перевернули ситуацію на свою користь — 16:13.

Провал гостей у третьому відрізку приніс австрійцям максимальну цього вечора перевагу в 11 (!) пунктів — 47:36. Але, як сказав згодом тренер «червоно–білих» Нено Аскерич, його підопічним забракло сил та концентрації. «Ми втратили чудовий шанс перемогти, оскільки контролювали гру більшу частину часу. Але в кінцівці багато «змазали» з близької відстані. Тож, вважаю, це ми програли матч, а не Україна виграла», — бідкався тренер збірної Австрії.

А українці наче навмисно загнали себе в глухий кут, аби з честю з нього вийти. Згадав про свою роль у команді Олексій Печеров. Колишній гравець НБА зараз переживає сімейні проблеми, але спромігся суттєво допомогти партнерам і в підсумку став найрезультативнішим у лавах «синьо–жовтих». Почали влучати Артур Дроздов і Сергій Гладир, а Олександр Липовий непогано виконував штрафні кидки. Як і в зустрічі з угорцями, наші «засушили» суперника в нервовій кінцівці, набравши сім очок поспіль і вигравши з різницею всього в чотири пункти.

Уже сьогодні збірна України проведе єдиний домашній матч у Києві. Вхід на центральний поєдинок групи — проти фаворитів–хорватів — буде для вболівальників безплатним. Аби потрапити до фінальної частини Євробаскету–2013, достатньо посісти у квінтеті навіть друге місце. Але чому б не зазіхнути на більше, бо в дуелі саме з таким грізним опонентом можна по–справжньому перевірити власні сили.

ТАБЛО

Євробаскет–2013. Кваліфікаційний етап. Група С. 2–й тур. Хорватія — Кіпр — 93:38, Австрія — Україна — 57:61 (19:16, 10:16, 22:16, 6:13; Ламешич (18) — Печеров (11), Гладир (9+5 передач), Липовий, Корнієнко, Буртт (по 8)).

Турнірне становище. Україна — 2 перемоги/0 поразок, Австрія — 1/1, Хорватія — 1/0, Кіпр — 0/2, Угорщина — 0/1.