Львівський заряд

17.08.2012
Львівський заряд

Плакат на захист української мови на матчі Україна — Чехія на «Арені Львів».

Усі 33 500 місць «Арени Львів», попри дощову погоду минулого вечора, були зайняті. Багато любителів футболу прийшли на трибуни у вишиванках і впродовж усього матчу збірних України й Чехії не припиняли підтримувати нашу команду — скандуваннями, аплодисментами, розмахуванням прапорами, підстрибуванням усім стадіоном. Особливу увагу привертав величезний банер із портретами князя Володимира Великого, гетьмана Івана Мазепи та Степана Бандери майже на всю ширину поля й написом: «Мова — це надбання тисячоліть». Ще один плакат, підсвічений фа­єрами, сповіщав: «За мову до кінця».

Тренер Олег Блохін ще раз визнав: «Такої підтримки, як у Львові, збірна не має ніде». Шкода, що матч закінчився нічиєю.

 

Останній удар Ворони

Позавчорашній поєдинок збірних України й Чехії став для обох команд генеральною репетицією перед стартом у відборі на чемпіонат світу–2014. Обидва суперники залишили Євро–2012 у спогадах і тепер ставлять перед собою нові цілі, враховуючи певну ротацію кадрів.

Очікувалося, що спаринг у Львові стане останнім матчем у синьо–жовтій формі одразу для двох наших нападників–ветеранів. Утім Олег Блохін не включив їх до заявки. Тож багаторічний капітан Андрій Шевченко на «Арені Львів» так і не з’явився. А Андрій Воронін вийшов на поле лише для того, аби в урочистій обстановці символічно розвести м’яч із центра поля зі своїм кумом Анатолієм Тимощуком. Після чого під оплески глядачів і партнерів відправився до роздягальні. За десять років виступів у головній футбольній команді країни нинішній форвард німецької «Фортуни» провів 74 матчі, в яких забив вісім м’ячів.

Чехи також недорахувалися одного з нападників. Про завершення кар’єри у збірній оголосив гравець «Галатасарая» Мілан Барош.

Над господарями тяжіли спогади про розгромну поразку від чехів 0:4 минулої осені. Тож «синьо–жовті» щосили намагалися реваншуватися вдома. Але «магія» Львова цього разу не спрацювала. Після семи перемог у столиці Галичини господарі вперше зіграли внічию. Хоча до позитивного результату були значно ближчі, ніж суперник.

Чехів урятував Чех

Попри підсумкові нулі на табло, гра вийшла цікавою. Команди намагалися діяти на зустрічних курсах і створили чимало голевих моментів. Щоправда, чехи, зрозумівши свою неспроможність цього вечора тягатися з господарями на рівних, переважно дбали про захист, лише інколи гостро огризаючись. І можна погодитися з Олегом Блохіним, який у відповідь на запитання журналіста, чому гра вийшла такою нудною, не без гумору відповів: «Мабуть, ви були на іншому стадіоні».

Наш тренерський штаб здивував, випустивши з перших хвилин трьох номінальних форвардів. Хоча насправді «дніпрянин» Роман Зозуля більше працював на місці правого півзахисника, «шахтар» Марко Девич — із глибини, й лише його одноклубник Євген Селезньов діяв на вістрі.

Гра українців справляла цілісне враження. Девич і Денис Гармаш віддавали непогані паси врозріз. Євген Коноплянка періодично здійснював проходи по флангу та «стріляв» по воротах знаменитого Петра Чеха. І навіть зазвичай «оборонний» Тимощук ледь не став автором розкішної голевої передачі, але «ворсклянин» Євген Селін не зумів як слід обробити м’яч біля чужих воріт — чи то удар, чи то пас виявився дуже неточним. Не було нарікань на наш захист, що у першому таймі змусив Андрія П’ятова відверто нудьгувати.

Вихід на поле по перерві Олега Гусєва та Андрія Ярмоленка дозволив підопічним Блохіна нарощувати тиск. Чудовий штрафний удар вдався Ярославу Ракицькому — Чех лише кінчиками пальців перевів м’яч на кутовий! Повз ворота били Ярмоленко й Зозуля. Незабаром дніпропетровець лише трохи не дотягнувся, аби ввігнати снаряд у порожній кут після хитрого пасу п’ятою Романа Безуса.

А от молодий Тарас Степаненко ледь не став антигероєм. Спочатку не зумів замкнути за кілька метрів до воріт простріл Ракицького, а потім «обрізався» в центрі поля. Лише ривок назад і відчайдушний підкат Євгена Хачеріді в ноги Мілану Петржелі врятував Україну від неприємностей. А вже в доданий час пощастило після кутового, коли м’яч пролетів біля штанги.

Загалом гра оновленої команди «синьо–жовтих» справила непогане враження. Шкода лише, що в третьо­му матчі поспіль збірна обходиться без забитих м’ячів. Хоча, якщо гравці так само проявлятимуть характер і настрій у наступних поєдинках, результат має прийти. Наступний двобій уже буде вкрай відповідальним — 11 вересня проти збірної Англії в Лондоні.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Це наш перший матч після Євро–2012, і гра команди в цілому мене задовольнила. Як, гадаю, і глядачів теж. Забракло лише позитивного результату. Ми мали більше голевих моментів, ніж чехи, але не довели жоден із них до логічного завершення.

У нас грало кілька молодих хлопців, їм бракує стабільності та врівноваженості. Із цим пов’язані й помилки наприкінці зустрічі, хоча загалом із суперниками такого рівня їх не можна припускатися.

Я бачу, хлопці готові грати, а не відбувати номер. Команда довела, що й без Шевченка з Вороніним є серйозною силою. Утім гравцям ще треба зростати, щоб досягнути рівня цих ветеранів.

 

Міхал Білек,
головний тренер збірної Чехії:

— Українці діяли агресивно й виглядали сильним суперником. Певною мірою, вони змогли нас здивувати. Але ми добре захищалися. До того ж у нас чимало нових футболістів, і ми змогли побачити їхні можливості.

Мені сподобалася атмосфера на стадіоні — уболівальники дуже яскраво підтримувати свою команду. Єдине розчарування — нуль голів.

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Чехія — 0:0

Україна: П’ятов, Бутко, Хачеріді, Ракицький, Селін, Тимощук (Ротань, 46), Гармаш (Безус, 72), Коноплянка, Зозуля, Девич (Степаненко, 71), Селезньов (Ярмоленко, 46)

Чехія: Чех, Гебре Селассіе (Райторал, 78), Сівок, Кадлець, Лімберськи, Їрачек (Гушбауер, 73), Гюбшман, Даріда (Сухи, 88), Коларж (Петржела, 46), Піларж (Резек, 66), Лафата (Пекгарт, 57)

Суддя — Мажич (Сербія)

Попередження: Хачеріді, 42; Зозуля, 52 — Їрачек, 61; Лімберськи, 68; Пекгарт, 90

«Арена Львів», 33 500 глядачів

* * *

Англія — Італія — 2:1 (Ягелка, 27; Дефо, 80 — Де Россі, 15), Франція — Уругвай — 0:0, Пуерто–Ріко — Іспанія — 1:2 (Сінтрон, 65 — Касорла, 42; Фабрегас, 45), Португалія — Панама — 2:0, Сербія — Ірландія — 0:0, Естонія — Польща — 1:0, Німеччина — Аргентина — 1:3 (Хеведес, 81 — Хедіра, 45 (у свої ворота); Мессі, 52; Ді Марія, 73; вилучення: Цілер, 30 (Н); нереалізоване пенальті: Мессі, 32), Бельгія — Голландія — 4:2, Хорватія — Швейцарія — 2:4 (обидва голи хорватів — на рахунку «гірника» Едуардо), Швеція — Бразилія — 0:3 (Даміао, 32; Пато, 84, 86 (пен.)), Росія — Кот–д’Івуар — 1:1 (Дзагоєв, 55 — Градель, 77; перший матч на чолі росіян для італійця Фабіо Капелло; скомпрометований на Євро Андрій Аршавін залишився капітаном), Вірменія — Білорусь — 1:2, Люксембург — Грузія — 1:2, Норвегія — Греція — 2:3, Австрія — Туреччина — 2:0, Чорногорія — Латвія — 2:0, Шотландія — Австралія — 3:1, Уельс — Боснія і Герц. — 0:2, Угорщина — Ізраїль — 1:1, Албанія — Молдова — 0:0, Словенія — Румунія — 4:3, Македонія — Литва — 1:0.

* * *

Чемпіонат Європи серед молодіжних збірних. Відбірковий етап.

Група 2. Фінляндія — Литва — 3:4, Україна — Словенія — 2:0 (Коркішко, 16; Рибалка, 42 (пен.); нереалізоване пенальті: Коркішко, 45+2; вилучення: Караваєв, 62).

Турнірне становище після 9 матчів: Швеція — 19 (8), Словенія — 17, Україна — 14 (8), Литва, Фінляндія — 9, Мальта — 5.

Наступний матч підопічні Павла Яковенка проведуть 6 вересня в Києві проти Мальти.

* * *

Х Меморіал Лобановського. Молодіжні збірні.

Фінал: Словаччина — Чорногорія — 1:1 (пен. — 7:6).

За третє місце: Україна (U–20) — Білорусь — 1:1 (Тащі, 90+3 — Шикавка, 22; пен. — 5:4).