ХРОНІКА

16.08.2012

Олімпізм

Уряд України нагородить не лише українських призерів Олімпійських ігор, а й тих спортсменів, які посіли четверті—шості місця та через несправедливе суддівство позбулися медалей. «Це моя позиція, я на цьому наполягаю», — заявив учора Прем’єр–міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду.

Нагадаємо, до початку Олімпіади Кабмін обіцяв за золоту медаль 100 тис. доларів. за срібну — 75, бронзову — 50, але згодом Азаров пообіцяв підвищити преміальні до рівня Росії, зокрема, заплатити за «золото» 125 тис. доларів.

Хокей

Товариський матч. «Юність» (Білорусь) — «Донбас–2» (Донецьк) — 3:6 (Буценко — 2, Журун — 2, Хворостіньш, Р. Благий).

Основний склад «Донбасу» 16–18 серпня зіграє на Меморіалі Павла Забойника в Словаччині, де суперниками донеччан будуть місцевий «Зволен» і «Банська Бистричя», а також польський «Сянок».

* * *

На Кубку губернатора Нижньогородської області московське «Динамо» здолало місцеве «Торпедо» з рахунком 4:2. За гостей голом і двома результативними передачами відзначився форвард збірної України Костянтин Касянчук.

* * *

У процесі переговорів між НХЛ і Асоціацією гравців стосовно підписання нової колективної угоди намітився прогрес. У ніч на середу сторони провели в Торонто чергову зустріч. Цього разу профспілка хокеїстів на чолі з Дональдом Фером відповіла своєю пропозицією на варіант ліги.

Гравці погоджуються на зменшення зарплат, але хочуть, аби зекономлені кошти пішли на підтримку слабких клубів. Підписати новий контракт вони пропонують на три роки з можливістю пролонгації ще на рік, а також вимагають не змінювати чинні контракти хокеїстів.

Комісар НХЛ Гарі Беттмен назвав цю пропозицію обдуманою й пообіцяв відреагувати на неї наступного дня.

Баскетбол

Директор української чоловічої суперліги Альгімантас Павілоніс подав у відставку. Очікується, що на найближчому зібранні засновників ліги на його посаду оберуть колишнього президента БК «Одеса» Олега Бичкова. Попередньому керівництву суперліги закидали нецільове використання коштів.

* * *

Хокейний «Донбас» і баскетбольний «Донецьк» домовилися про розподіл Палацу спорту «Дружба». Як відомо, раніше ХК не збирався пускати баскетболістів грати в «Дружбу», і БК мусив звертатися до Президента Януковича та оголошувати про можливе припинення існування.

«На даний момент ми погодили з хокейним клубом «Донбас» ті вікна в календарі, які вони нам нададуть для проведення матчів. Сподіваюся, що в цьому питанні ми дійшли згоди і проблем тут не буде», — цитує президента «Донецька» Сергія Дядечка сайт Ліги ВТБ, в якій виступатиме донецький клуб.

* * *

Двоє гравців київського «Будівельника» — молодий розігруючий Денис Лукашов і форвард Андрій Малиш — поповнили склад «Донецька».

Футбол

Вадим Євтушенко та керівники полтавської «Ворскли» за обопільною згодою припинили співпрацю. Таким чином, відомий у минулому динамівець пропрацював на чолі полтавського клубу лише п’ять турів нового чемпіонату. Нагадаємо, в міжсезоння Євтушенко змінив у «Ворсклі» Миколу Павлова.

* * *

Бразильський нападник Майкон, який підписав контракт із «Шахтарем», поки що перебуває в таборі «Волині». За версією донеччан, його контракт із «Волинню» спливає 31 серпня. Утім керівники луцького клубу заявляють, що їхня угода з бразильцем чинна ще два роки, й показують підписи, які це засвідчують. При цьому волиняни вимагають дискваліфікації Майкона на півроку за пізнє повернення з відпустки.

Поки що міжнародні інстанції, до яких звернулися сторони, не винесли свого вердикту з цього приводу.

* * *

Англійський «Фулхем» зробив «Дніпру» пропозицію стосовно купівлі Дерека Боатенга, але український клуб відповів відмовою, не задовольнившись сумою пропонованого трансферу. Тепер лондонці планують збільшити відступні. Сам 29–річний ганський півзахисник уже не хоче виступати в Україні, хоча провів тут лише один сезон.

* * *

Чемпіонат Іспанії сезону 2012/13 почнеться вчасно. На засіданні власників клубів дійшли до компромісу, хоча перед цим 13 клубів збиралися бойкотувати старт першості на знак протесту проти несправедливого розподілу прибутку.

* * *

Товариські матчі. Ліхтенштейн — Андорра — 1:0, Сан–Марино — Мальта — 2:3.