Лобану не сподобалося б

16.08.2012

Минуло вже більше десяти років із дня смерті Валерія Лобановського. Регулярний турнір його пам’яті, започаткований київським «Динамо», спочатку намагався тримати високу марку. Запрошували пристойні клуби, потім — національні збірні. Але згодом Меморіал став тягарем для братів Суркісів, і нині його проводять на рівні молодіжних збірних. Причому далеко не найвищого рівня.

Цього року до Києва приїхали команди Білорусі, Словаччини й Чорногорії. Господарі ж заявили другий склад «молодіжки» (U–20) під проводом Юрія Мороза. Павло Яковенко, який тренує команду хлопців до 21 року, сидів на трибуні й видивлявся підсилення для своєї збірної. Адже на неї незабаром очікують відповідальні двобої у кваліфікації чемпіонату Європи–2013. Перший із них, проти словенців, наші провели вчора ввечері на стадіоні «Оболонь».

Суперниками «синьо–жовтих» U–20 у вівторковому півфіналі Меморіалу Лобановського були словаки. Гра на стадіоні «Динамо» супроводжувалася дощем, тому футболістам доводилося витрачати багато сил на боротьбу з природними умовами. Загалом молодші українці непогано виглядали на тлі наших західних сусідів. Лише на початку зустрічі гості намагалися диктувати умови, але потім перейшли на гру другим номером. У наших непогані шанси розмочити рахунок мали Руслан Бабенко й Віталій Іванко, та в підсумку зустріч завершилася нульовою нічиєю.

Володаря путівки до фіналу виявили в серії пенальті. Пощастило гостям, котрі відзначилися тричі, а от українці жодного разу не спромоглися пробити голкіпера Міхала Шуллу. У «футбольній лотереї» Україна програла тут і торік — у вирішальній дуелі команді Узбекистану.

У другому півфіналі на стадіоні НТЦ ім. Банникова чорногорці здолали білорусів. А вже вчора ввечері турнір завершився. Підопічні Мороза сперечалися за третє місце з білоруською командою, а головний приз на «Динамо» розіграли Чорногорія і Словаччина.

 

ТАБЛО

Х Меморіал Лобановського (молодіжні збірні)

1/2 фіналу. Білорусь — Чорногорія — 1:2, Україна — Словаччина — 0:0 (пен. — 0:3).

Україна: О. Шевченко, Ордець, Рижук, Цуріков, Нойок, Коваль, Насонов, Озарків, Бабенко, Соболь (Чурко, 46), Філліпов (Іванко, 46).