НОВИНИ ПЛЮС

15.08.2012

Справа Мельниченка

Апеляційний суд Неаполя ухвалив рішення про звільнення з–під варти колишнього працівника Управління Державної охорони України Миколи Мельниченка.

«Про це мені повідомив його адвокат П’єр–Франческо Скаркіллі. Найімовірніше, в другій половині дня (у вівторок) буде завершено формальності, і Микола залишить в’язницю», — написав на своїй сторінці у Facebook екс–голова Харківської ОДА Арсен Аваков, що перебуває в Італії.

Нагадаємо, розшукуваного Мельниченка затримали в Італії 3 серпня. Через три дні суд Неаполя переніс розгляд питання його екстрадиції у зв’язку із заявою Мельниченка про його небажання бути екстрадованим. Протягом десяти днів Міністерство юстиції Італії мало ухвалити рішення за заявою Мельниченка.

Наприкінці грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав законними постанови Генпрокуратури від 2001 року про порушення кримінальних справ проти одного з призвідників «касетного скандалу–2000». Це рішення залишив у силі й Апеляційний суд Києва. Проти Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень та використання підроблених документів.

Справа Луценка

Захист Юрія Луценка вчора оскаржив вирок екс–міністрові. «Мої помічники відвезли відповідні документи до Вищого спеціалізованого суду. За моїм письмовим дорученням. Тепер суд повинен взяти оскарження до розгляду», — повідомив пресі адвокат Луценка Олексій Баганець. Ідеться про вирок від 27 лютого ц. р., яким Печерський райсуд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн. компенсації МВС за завдані збитки), із позбавленням права обіймати керівні посади і рангу державного службовця.

На думку Баганця, шанси на виправдання Луценка в касаційній інстанції мінімальні. «Я чекаю на рішення Вищого спецсуду головним чином тому, що це відкриє дорогу до Європейського суду з прав людини», — сказав адвокат. Баганець очікує результатів касаційного розгляду протягом трьох місяців і розраховує звернутись до Європейського суду до Нового року.

Справа «тушок»

Народний депутат Катерина Лук’янова, яку викреслили зі списку «Батьківщини»на з’їзді, буде балотуватися у 212–му окрузі в Києві (Позняки–Осокорки–Харківський масив). Вона зареєстрована Центральною виборчої комісією як самовисуванець.

Лук’янова вважається людиною Давида Жванії. У вересні 2011 року вона, разом із Жванією та ще десятьма депутатами, була виключена із фракції «НУНС» за голосування разом із парламентською більшістю.