НОВИНИ ПЛЮС

08.08.2012

Спека: тануть резерви НБУ

Високий попит на іноземну валюту продовжує тиснути на міжнародні валютні резерви України. Так, на початку серпня українці починають активно скуповувати валюту, чого у цю пору року зазвичай не фіксувалося. Таку тенденцію пояснюють просто: люди очікують, що гривня у період парламентської виборчої кампанії девальвує. За інформацією НБУ, у травні населення купило у банків на 526 млн. доларів більше, ніж продало, а в червні — на 740 млн доларів, а дані за липень поки що не оприлюдні.

Відтак, щоб погасити незадоволений попит на безготівкову валюту, НБУ довелося витратити 1,24 млрд. доларів з резервів. У тому числі регулятор продавав валюту НАК «Нафтогаз України» для розрахунків з «Газпромом» за російський газ, однак ця сума не розголошується. Негативне сальдо операцій НБУ на міжбанку в 1,24 млрд. доларів виявилося найбільш значним з жовтня 2011 року, коли центробанк продав валюти на 1,48 млрд. доларів більше, ніж купив.

На дороги дамо, а про погоду думаємо...

Україна залучає у Світового банку 450 млн. доларів на ремонт ділянки дороги Київ–Харків. «Пропозиції СБ є значно вигідніші порівняно з комерційними запозиченнями», — прокоментували у Мінінфраструктури. Ще один проект, для якого потрібне фінансування Світового банку, його експерти продовжують розглядати. Йдеться про кредит СБ під гарантії уряду для технічного переоснащення системи гідрометеорологічної служби. За словами начальника Укр­гідрометцентру Миколи Кульбіди, залучення такого кредиту дозволить підняти рівень української гідрометеорологічної служби до середньоєвропейського. Таким шляхом, до речі, пройшли практично всі країни Центральної Європи, в тому числі Молдова, друга стадія подібного проекту стартує в Росії. Глава Гідрометцентру наголосив, що за роки незалежності фінансування служби весь час було недостатнім.

Шлагбаум для свині

Сусіди України — Росія, Молдова та Білорусь — запровадили заборону на імпорт української свинини, вирощеної у Запорізькій області. Причина: начебто виявлене зараження цього м’яса вірусом африканської чуми. Учасники ринку побоюються, що невдовзі компанію запорізьким виробникам складуть й інші агропідприємства України. Відтак, можемо чекати на здешевлення свинини та подорожчання інших сортів м’яса вже цієї осені. На думку експертів, ціни м’яса можуть «просісти» на 10%. Медики, втім, наголошують: вірус африканської чуми не становить небезпеки для людини, проте у подібних випадках споживачі намагаються виключити даний вид м’яса із споживання.

Тим часом українська фітосанітарна служба вчергове заборонила ввезення на нашу територію білоруського молока. Наші експерти виявили у молоці із сусідньої країни перевищення деяких мікробіологічних показників, а один із виробників постачав свою продукцію із зовсім неблагородною пліснявою.

По ліки — в сусідній район

Аптек в Україні може поменшати. З подібною ініціативою виступило вітчизняне Міністерство охорони здоров’я. Відомство ініціює нині нові ліцензійні вимоги, за якими відстань між аптечними закладами у місті має становити не менше 300 метрів, а в райцентрах — 400 метрів. Надаватимуть дозволи на відкриття фармзакладів також із розрахунку: одна аптека на 5 тисяч населення. Наразі проти такої ініціативи виступає Антимонопольний комітет.

Зовсім приватні теплоцентралі

Уряд передав Фонду держмайна пакети акцій чотирьох теплоелектроцентралей для приватизації. Йдеться про пакети акцій Херсонської, Дніпродзержинської, Харківської ТЕЦ–5, Одеської ТЕЦ. Нагадаємо, що заборону на приватизацію ТЕЦ скасували 12 квітня нинішнього року. Сьогодні своєї черги перейти у приватні руки очікують ще 14 станцій.