Затримали за зйомку затримань

08.08.2012

Виявляється, і в найдемократичнішій країні світу — США — працівника мас–медіа можуть арештувати й побити під час виконання ним редакційного завдання. Так, фотокореспондента газети «Нью–Йорк таймс» Роберта Столаріка затримали за те, що він знімав... інші затримання. Інцидент стався на черговій акції протесту «Окупуй Уолл–стріт» у нью–йоркському районі Бронкс.

Столарік фотографував затримання дівчинки–підлітка, супроводжуючи двох журналістів «НЙТ». Один із поліцейських наказав йому припинити зйомку. Фотограф пояснив, що він працює для найбільшої міської газети, і продовжив знімати. Після чого з’явився другий поліціянт, який, за словами Столаріка, схопив його фотокамеру і вдарив Роберта нею по обличчю. Столарік зажадав показати поліцейські посвідчення, натомість у фотографа забрали обладнання, повалили на землю і доставили у відділок, де протримали до п’ятої години ранку.

За версією правоохоронців, вони кілька разів віддавали наказ натовпу і журналістам розійтися, однак фотограф «НЙТ» рушив уперед і «випадково» зачепив одного з поліцейських по обличчю фотоапаратом. У поліції також заявили, що фотограф «люто чинив опір, коли на нього надягали наручники», внаслідок чого один зі стражів порядку дістав ушкодження. Тож Столаріка звинуватили в непокорі наказам поліції та опорі під час затримання.

Юрист «Нью–Йорк таймс» Джордж Фріман заявив, що затримання Столаріка було особливо неприємним, адже видання спеціально уклало договір із місцевою поліцією про сприяння журналістам, які виконують професійні обов’язки.