НОВИНИ ПЛЮС

07.08.2012

Коморовський не миритиме Юлю з Януковичем

Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає недоцільним посередництво між владою та опозицією в Україні. Як повідомляє прес–служба глави Польської держави, про це він сказав в інтерв’ю тижневику «Впрост» у відповідь на зауваження журналіста, що у видання є інформація, нібито Коморовський відмовився від пропозиції вести переговори між табором Віктора Януковича та Юлії Тимошенко. «Слід приймати пропозиції, які реальні до втілення, а також ті, які, ймовірно, можуть бути успішними. Щоб у чомусь бути посередником, треба мати дві сторони схильні до розмов. А в Україні такого нема. У багатьох питаннях регулятором є осінні вибори», — наголосив Коморовський. Водночас він зазначив, що Україна демонструє «значний поступ», оскільки «зміцнила свою суверенність і почуття національної свідомості», попри «очевидні перешкоди та слабкості», до яких належить і справа Тимошенко.

Письменники — у нардепи!

«Українська платформа Собор» таки створила прецедент у політичній історії України: уперше список партії на парламентських виборах представлятимуть митці й громадські діячі. На чолі списку «УП «Собор» до Верховної Ради балотуватимуться брати Капранови. Таке рішення ухвалив з’їзд партії минулої суботи. Як повідомили самі Капранови, розподіл місць у списку відбувався за рейтинговим голосуванням, а для формування першої п’ятірки використали «Гугл» — підрахували кількість посилань, яка припадає на кожного із запропонованих кандидатів. «Жоден з нас не бачив себе політиком — якби не війна, що її розпочала українська влада проти власного народу і проти власної держави. А на війні все вирішує доцільність. Тому, коли колеги вирішили, що на чолі списку мають стояти ті, хто більш впізнаваний виборцями, довелося погодитися. Хоча в списку є значно більш достойні люди, ніж ми», — сказали Капранови.

Перша п’ятірка має такий­ вигляд: брати Капранови;­ Володимир Огризко (колишній­ міністр закордонних справ); Олександр­ Палій, історик; Тарас Компаніченко, кобзар. У першій десятці списку присутні також письменник Михайло Слабошпицький та поет Рауль Чілачава.

Також з’їзд партії висунув письменника Василя Шкляра кандидатом у депутати по 123–му виборчому округу (Львіщина), який включає Золочівський, Миколаївський та Перемишлянський райони.

Балога пішов у відпустку

Міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога пішов у перед­виборчу відпустку. «У зв’язку з реєстрацією мене в ЦВК кандидатом у депутати до Верховної Ради, з сьогоднішнього дня йду у безоплатну відпустку до завершення виборчої компанії», — написав він у своєму «Фейсбуці». Як повідомляє прес–служба МНС, на час відпустки виконання обов’язків міністра покладено на його першого заступника Віталія Бута.