Перельман вийде на екран

07.08.2012

Знаменитий російський математик Григорій Перельман, відомий своєю відлюдькуватістю і неординарністю (так, він відмовився від премії в мільйон доларів), знову здивував публіку. Учений, який майже повністю відгородився від зовнішнього світу і мешкає з матір’ю в петербурзькій «хрущовці», погодився знятися у художньому фільмі про самого себе.

Кінопродюсер Олександр Забровський розповів газеті «Комсомольская правда»: «Я витратив три роки на те, щоб укласти з паном Перельманом офіційний договір про співпрацю. Крім того, із пропозицією зняти російського генія я вийшов до знаменитого продюсера й режисера Джеймса Камерона, і його це зацікавило».

За словами Забровського, зйомками, кастингом акторів, підбором кіногрупи займатимуться американці. Він сам виступає співпродюсером і співавтором сценарію фільму під робочою назвою «Формула Всесвіту».

«Перельман не продається. Якщо він відмовився від мільйона доларів премії за доведення гіпотези Пуанкаре, зрозуміло, що у фільмі зацікавили його зовсім не гроші. Просто він з інтересом реагує на неординарні пропозиції», — каже російський продюсер. Він зазначає, що творці фільму пообіцяли не акцентувати на питанні, яке так дратує математика: чому він не взяв мільйонну премію за доведення гіпотези Пуанкаре.

Наразі автори закінчують роботу над сценарієм. В основі сюжету майбутнього фільму — історія життя російського генія, який навчився керувати Все­світом. Значна частина стрічки буде присвячена інтригам математичних шкіл різних країн. Наприклад, як доведення теореми у Перельмана намагалися вкрасти китайці.