Поки «батьків» немає вдома

07.08.2012

Найсильніший український тенісист Олександр Долгополов виграв другий турнір серії АТР у своїй кар’єрі. У ніч із неділі на понеділок за київським часом 23–річний киянин у Вашингтоні переміг німця Томмі Хааса і став володарем головного трофею турніру Citi Open.

Ці змагання на кортах тенісного центру ім. Вільяма Фітцджеральда в американській столиці, вже 44–ті за ліком, проводили на тлі Лондонської Олімпіади. Тож у Вашингтоні зібралися ті, хто не потрапив у тенісний турнір Ігор–2012. Але призовий фонд турніру — дуже суттєвий: аж 1,05 млн. доларів.

Долгополов, сіяний під другим номером, на старті легко обіграв італійця Флавіо Чіполлу — 6:1, 6:3, в 1/4 фіналу не віддав жодного сету Джеймсу Блейку зі США — 7:6, 6:4, а в півфіналі не мав особливих проблем зі ще одним американцем Семом Куеррі (8) — 6:4, 6:4.

Суперник Сашка у вирішальному поєдинку — Томмі Хаас — у своєму півфіналі вибив із розіграшу першого сіяного Марді Фіша (США). 34–річний німецький ветеран мав четвертий номер посіву і 35–те місце в рейтингу АТР, а в 2002 році він був другою ракеткою світу.

Фінал затягнувся, причому не лише через уперту боротьбу. Першу партію довелося відкладати через дощ. Її Долгополов зрештою і віддав суперникові, щоправда, лише на тай–брейку — 6:7 (7:9). Однак у двох наступних сетах киянин довів свою перевагу — 6:4, 6:1.

Нагадаємо, що майже рівно рік тому, 31 липня 2011–го, Долгополов виграв ґрунтовий турнір АТР у хорватському місті Умаг. Тепер же щасливим для Сашка стало хардове покриття кортів.

У фіналі жіночої сітки Citi Open словачка Магдалена Рибарікова розгромила сіяну під першим номером росіянку Анастасію Павлюченкову — двічі по 6:1.

 

РЕЙТИНГИ

Після завершення турнірів минулого тижня, зокрема й на Олімпіаді, перший рядок рейтингу АТР зберіг швейцарець Роджер Федерер. За ним — так само Новак Джокович (Сербія), Рафаель Надаль (Іспанія), Енді Мюррей (Велика Британія), Давід Феррер (Іспанія). Олександр Долгополов піднявся із 25–го місця аж на 16–те. Це найвищий показник у його кар’єрі.

Ще один українець, Сергій Стаховський, — 99–й (–1). До речі, позавчора у кваліфікації великого хардового турніру Rogers Cup у Торонто (призові — 2,65 млн. дол.) Стах обіграв американця Метью Ебдена — 6:3, 3:6, 7:6.

У жіночому рейтингу WTA верхівка така: попереду все ще Вікторія Азаренко (Білорусь), далі — росіянка Марія Шарапова (+1), полячка Агнешка Радванська (–1), американка Серена Уїльямс (0), австралійка Саманта Стосур (0).

Найсильніша з українок, Катерина Бондаренко, зберегла 95–ту позицію.