Мурова пам’ять

07.08.2012

Радість від перемоги київського «Арсеналу» з великим рахунком в історичному, дебютному матчі в єврокубках може змінитися на розпач. Як виявилося, рівень гри суперника цілком відповідає назві словенської команди — «Мура». «Каноніри» забили у ворота Філіпа Драковича три м’ячі, хоча могли познущатися над «чорно–білими» значно більше. Але, схоже, що влучність киян у першій зустрічі не матиме жодної ваги, і замість 3:0 команда Леоніда Кучука отримає технічну поразку з рахунком 0:3. Рішення з цього приводу сьогодні має ухвалити контрольно–дисциплінарний комітет УЄФА.

Річ у тім, що у складі «Арсеналу» відіграв повний матч, та ще й відзначився голом (головою після подачі кутового) Ерік Матуку, який мав непогашену дискваліфікацію. Кияни орендували камерунського захисника у клубу «Гент». У 2010 році в єврокубковому поєдинку бельгійців проти «Порту» Матуку заробив червону картку і мав пропускати дві гри. Але пропустив лише одну. В «Арсеналі» кажуть, що надали УЄФА та ФФУ реєстр документації та паспорт орендованого гравця, і ці папери підтверджують: кияни нічого не знали про потребу залишити камерунця без футболу ще на один єврокубковий матч. Однак навряд чи УЄФА зважить на таке пояснення. Дебютантам Ліги Європи слід бути уважнішими до вимог футбольного «законодавства».

Утім, зважаючи на різницю класу команд у першому поєдинку, чому б не припустити, що післязавтра в Мариборі (а саме там команда з Мурска–Соботи прийме гостей) «каноніри» за бажання зможуть відіграти й 0:3 та пройти в останнє коло відбору у груповий турнір ЛЄ?

Кращі шанси на це має донецький «Металург», який привіз нічию із норвезького міста Тромсе, що за Полярним колом. «Тромсе» відомий як найпівнічніший ФК у світі, що виступає у вищому дивізіоні своєї країни. Тренер Володимир П’ятенко назвав дві одиниці на табло «непоганим для нас результатом». Нагадаємо, що в заключній стадії до кваліфікації долучаться «Дніпро» і «Металіст». Українським клубам потрібно набирати очки, аби в таблиці коефіцієнтів УЄФА втримати перевагу над Голландією та Росією.

А що стосується матчу в Києві, то варто відзначити, що на трибунах стадіону «Динамо» за дебютом «Арсеналу» в єврокубках стежило менше 2 тисяч уболівальників. А найбільш колоритною була група голландських фанів, які залишилися в Україні після вівторкового матчу «Феєнорда» з динамівцями та прийшли підтримати другий київський клуб.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд. Перші матчі

«Арсенал» (К, Україна) — «Мура» (Словенія) — 3:0 (Мазілу, 6; Ковпак, 62; Матуку, 83)

«А»: Боровик, Шахов (Старгородський, 66), Леандро, Польовий, Адійя (Ковпак, 56), Кобахідзе (Міколюнас, 77), Гітченко, Шацьких, Матуку, Максимов, Мазілу.

Попередження: Польовий — Етерович, Майєр.

«Тромсе» (Норвегія) — «Металург» (Д, Україна) — 1:1 (Ондрашек, 41 — Лазич, 88)

«МД»: Бандура, Морозюк, Чечер, Воловик, Єдігарян, Прийма, Лазич, Макрідіс (Нельсон, 66), Димитров, Казарян, Мораєш (Даніло, 75).

Попередження: Бйорк — Макрідіс, Чечер, Морозюк.

«Гайдук» (Хорв) — «Інтер» (Італ) — 0:3 (Снейдер, 18; Нагатомо, 44; Коутіньйо, 73), «Анжі» (Рос) — «Вітесс» (Гол) — 2:0, «КуПС» (Фін) — «Бурсаспор» (Тур) — 1:0, «Діла» (Груз) — «Анортосіс» (Кіпр) — 0:1, «Бней–Єгуда» (Ізр) — ПАОК (Грец) — 0:2, «Рух» (Хж, Пол) — «Вікторія Пльзень» (Чех) — 0:2, АПОЕЛ (Кіпр) — «Олесунн» (Норв) — 2:1, «Кальмар» (Швец) — «Янг бойз» (Швейц) — 1:0, АІК (Швец) — «Лех» (Пол) — 3:0, «Рід» (Авст) — «Легія» (Пол) — 2:1, «Херенвен» (Гол) — «Рапід» (Бх, Рум) — 4:0, «Твенте» (Гол) — «Млада Болеслав» (Чех) — 2:0, «Стяуа» (Рум) — «Спартак» (Трн, Словач) — 0:1, «Серветт» (Швейц) — «Русенборг» (Норв) — 1:1, «Астерас» (Грец) — «Маритіму» (Порт) — 1:1, «Гомель» (Біл) — «Ліверпуль» (Анг) — 0:1 (Даунінг, 68), «Генк» (Бел) — «Актобе» (Каз) — 2:1, «Хорсенс» (Дан) — «Ельфсборг» (Швец) — 1:1, «Црвена звезда» (Серб) — «Омонія» (Кіпр) — 0:0, «Відеотон» (Угор) — «Гент» (Бел) — 1:0, «Данді юн.» (Шотл) — «Динамо» (М, Рос) — 2:2 (Флуд, 36; Ганнінг, 76 — Семшов, 50; Кокорін, 90), «Ескішехірспор» (Тур) — «Марсель» (Фран) — 1:1, «Сент–Патрікс» (Ірл) — «Ганновер» (Нім) — 0:3, «Войводина» (Серб) — «Рапід» (В, Авст) — 2:1, «Атлетик» (Ісп) — «Славен» (Хорв) — 3:1, «Сараєво» (Босн) — «Зета» (Чорн) — 2:1, «Адміра Ваккер» (Авст) — «Спарта» (Пр, Чех) — 0:2.