Особливі прикмети «Нашої України»

03.08.2012
Особливі прикмети «Нашої України»

Юрій Костенко. Фото з сайту adiosvoboda.org.

Юрій Костенко — голова Української народної партії, народний депутат і водночас другий номер у списку створеного на базі «Нашої України» патріотичного об’єднання — приїхав позавчора в Полтаву ще в одній іпостасі — керівника обласного виборчого штабу. Таке додаткове навантаження досвідчений політик вважає закономірним, оскільки для правоцентристського «СПС НУ» Полтавщина залишається, за його словами, «одним із пріоритетів» під час нинішніх парламентських перегонів. Саме тут за керівництва областю представника УНП Валерія Асадчева ця партія майже чотири роки була «правлячою». Тож зараз настав час складати іспит на довіру.

Витоки об’єднання «Нашої України», УНП, Конгресу українських націоналістів та більше 30 патріотичних громадських організацій пан Юрій бачить ще в «далекому 1989 році», коли створювався Народний рух України за перебудову. Адже йдеться, власне, про творців нашої державності й демократії, покликаних і сьогодні дати співвітчизникам можливість голосувати «за українську перспективу».

На прес–конференції в Полтаві Юрій Костенко заявив, що не сумнівається в реальності проходження «Нашої України» в парламент. Він нагадав, що перед початком виборчої кампанії соціологічні дослі­дження показували майже 30–відсоткову електоральну нішу, яка є фактично незаповненою. Ці люди не знають, за кого голосувати, або умовно викреслюють із бюлетенів усіх без винятку політичних гравців. Очільник УНП зазначив: «Коли ми провели глибші дослі­дження, то з’ясувалося, що люди, котрі не хочуть голосувати ні за сьогоднішню владу, ні за об’єднану опозицію, якраз і є традиційними українськими патріотами. Розчарованими, зневіреними, розгубленими від того, що не бачать серед потенційних учасників перегонів «своєї» політичної команди. А тепер погляньмо на найсвіжіші дані опитувань. Після того, як два тижні тому з’явилася соціальна реклама зі слоганом «Українці — за «Нашу Україну», ми почали фіксувати різке зростання рейтингів очікуваного політичного об’єднання передовсім на Західній Україні. Зокрема, у Львівській області до цієї реклами «Наша Україна» мала 1,5% підтримки, а після неї — вже 6%. У Тернополі, де ведемо щотижневий моніторинг, за тиждень рекламної кампанії рейтинг зріс із 6% до 10,5%. Схожа ситуація й у Івано–Франківській області, де наше об’єднання має 11,5% довіри».

Костенко сподівається, що ця тенденціє буде характерною і для Полтавщини. Принагідно він звертає увагу на досить промовисту «особливу прикмету» передвиборчого списку «НУ»: «Коли ми делегували до нього по 30 представників від наших партій, я помітив, що 90, а може, й 95 відсотків наших висуванців — етнічні українці. А подивіться на списки інших політичних об’єднань... Звичайно, це тільки штрих. Але ж ми говоримо, що в Україні мають господарювати українці. Про це мені казали навіть у Луганську».