МОЗАЇКА

03.08.2012

Дискваліфікували за здачу матчів

Вісьмох бадмінтоністок на Олімпіаді дискваліфіковано у зв’язку з тим, що «не докладали всіх зусиль, аби виграти свої матчі». Ідеться про турнір пар.

За правилами Олімпійських ігор, спершу бадмінтоністи змагаються в групах, і надалі відповідно до зайнятих місць проходять у «плей–оф». Деякі дуети забезпечували собі вихід у чвертьфінал ще до завершення групового турніру. Тому, наприклад, матч Ю Ян/Ван Сяолі (Китай) — Чун Кюн Ін/Кім Ха На (Півд. Корея) проходив абсолютно без боротьби: учасниці з обох боків навмисно били волан у сітку чи в аут, викликаючи свист глядачів на кортах «Уемблі». Жоден із розіграшів не тривав більш як чотири удари. Тепер, згідно з рішенням Міжнародної федерації бадмінтону, всі учасниці «ігор у піддавки» залишилися за бортом змагань.

Азербайджанцям знову не вдалося виграти «за кулісами»

Неординарна подія сталася на боксерському турнірі чоловіків, де на другий день після бою Міжнародна федерація боксу змінила результат поєдинку між японцем Сатоші Шиміцу та Мамедом Абдулгамідовим (вагова категорія до 56 кг). Пригадується, що подібна ситуація сталася й на чемпіонаті світу в Баку, коли апеляційний комітет виправляв помилки корейського судді, котрий «украв» перемогу у Василя Ломаченка. Те саме сталося і з японським боксером. Він шість разів відправляв у нокдаун свого опонента з Азербайджану, проте на перемогу чомусь не напрацював. До протесту японців дослухалися в Міжнародній федерації боксу — постфактум перемогу віддали Шиміцу.

«У третьому раунді Абдулгамідов упав шість разів. Згідно з правилами, суддя мав зупинити бій уже після третього нокдауну, але цього не зробив, за що й був покараний», — ідеться в постанові апеляційного комітету.

Отримав медаль — бережи

Бразильський дзюдоїст Феліпе Кітадаї так радів виграній бронзовій медалі, що не розлучався з нею ні в їдальні, ні в ліжку, ні в душі. Зрештою, він впустив нагороду на кахлі — медаль пощербилася, а головне — від неї відбилася дужка для стрічки. МОК погодився поміняти відзнаку на цілу після обіцянки Кітадаї поводитися з нею обережно.