Яна Дементьєва: психолог на борту

03.08.2012
Яна Дементьєва: психолог на борту

Переможний ритм в «золотій» четвірці задає Яна Дементьєва (перша праворуч). Фото Рейтер.

Легкість, із якою наша четвірка парна здобула олімпійське «золото» в академічному веслуванні, вражає. «Випередити на фініші суперника на цілий корпус — це просто не реально», — коментує позавчорашній результат наших дівчат державний тренер Павло Мазуренко. Проте за зовнішньою простотою тріумфу українок стоїть не один рік важкої праці й титанічних зусиль, покладених дівчатами на вівтар перемоги. Однією з тих, хто задавав переможний ритм як на змагальній дистанції, так і на виснажливих тренуваннях була досвідчена, 33–річна стернова Яна Дементьєва — лідер і капітан квартету.

«Можна сказати, що Яна — другий тренер у команді. До речі, вона має диплом психолога. Її знання дуже допомогли тренеру Володимиру Морозову в підготовці четвірки», — розповідає «УМ» помічник наставника Володимир Подчерняєв. — Нам дуже пощастило, що в команді є людина, яка нині перебуває на вершині свого фізичного та інтелектуального розвитку, яку не потрібно будити на тренування, — вона сама о п’ятій ранку виходить на заняття».

За словами Володимира Петровича, завдяки професійним вмінням і людським якостям Яни вдалося доволі швидко і безболісно вирішити проблему «другого номера» в човні. На заміну Олені Буряк у четвірку сіла чемпіонка України в «одиночці» — Наталя Довгодько, і саме Дементьєва взяла шефство над молодою партнеркою. «У вільний час Яна персонально працювала з Наталкою, допомігши їй швидко адаптуватися в новому колективі», — пригадує тренер.

Як пояснив пан Подчерняєв, заміна «другого номера», зроблена за кілька місяців до Олімпіади, була продиктована бажанням Володимира Морозова оптимізувати четвірку, зібрати колектив «однодумців» з однаковою технікою веслування та відчуттям човна. «Для цього ми навіть запросили з Британії біотехніка, нашого колишнього співвітчизника Клешньова. І він теж сказав, що Довгодько — це кращий вибір, ніж Буряк», — пояснює Володимир Подчерняєв.

Загалом, тренерська команда Володимира Морозова постійно тримала підопічних у напрузі, ледь не щоденно проводячи відбір і забезпечуючи «внутрішню» конкуренцію. «На місце в четвірці претендувало шестеро осіб. Усі вони відбиралися за підсумками роботи на одиночних човнах. Тож дівчата постійно змагалися між собою на тренуваннях і лише потім пересідали в четвірку», — пояснює принцип роботи Володимира Морозова його товариш і помічник.

Як з’ясувалося, головні конкуренти українок — німці та американці — намагаючись розвідати секрети успіху нашого квартету, практично на всіх змаганнях шпигували за «синьо–жовтою» командою. «Вони ходили за нами назирці, слідкуючи за тим, як ми виносимо човен, що ми їмо на обід», — каже Подчерняєв.

Хоча самого тренерського досвіду, яким володіє 59–річний Володимир Морозов, на думку його колеги по цеху, для здобуття «золота» Олімпіади було замало: «Старання та талант дівчат, з яких зійшла не одна бочка поту — це, напевно, головна складова успіху. Адже наші чоловіки, котрі спробували тренуватися за «жіночими конспектами», швидко відмовилися від такої затії».

Усі дівчата із «золотої» четвірки представляють Збройні сили України. Найстаршою за званням серед колег є Дементьєва — вона молодший лейтенант. За традицією, військовослужбовці–олімпійці після успіху на Іграх отримують підвищення. «Які подарунки отримають наші чемпіонки — не знаю, але керівництво управління спорту Міністерства оборони України мені повідомило, що для дівчат готує окрему зустріч. Так що без уваги вони точно не залишаться», — сказав у коментарі «УМ» перший віце–президент національної Федерації академічного веслування Віктор Довгодько.

Додамо, що держава за олімпійське «золото» пообіцяла по 125 тисяч доларів.