На честь Андрія Брауновича

02.08.2012

Нинішній євросезон, як і два попередні, київське «Динамо» почало з третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів і має великі сподівання нарешті перервати невтішну смугу неучасті в груповому етапі головного клубного турніру Європи. Для початку «біло–синім» слід пройти голландського віце–чемпіона — «Фейєнорд». Президент «Динамо» Ігор Суркіс назвав жереб не надто вдалим, оскільки він обрав вочевидь найсерйознішого опонента з четвірки можливих. Водночас, за словами Суркіса, якщо динамівці хочуть грати в основному турнірі ЛЧ, то мають проходити будь–якого суперника.

Хоча, здається, «Фейєнорд» — не така вже й сильна команда, якою її пам’ятають за минулим десятиліттям, коли в складі «Феї» виступали Дірк Кюйт і Робін ван Персі, Рой Макай та Йон–Даль Томассон. Нині «червоно–білі» — це молодий колектив. У жовтні 2010 року «Фейєнорд» примудрився програти ПСВ з рахунком 0:10. Щоправда, відтоді в стані «Феї» сталися серйозні зміни. Перша й головна — прихід на тренерський місток легендарного голландського футболіста Рональда Кумана, який за один сезон зробив роттердамців віце–чемпіонами країни. Утім у міжсезоння склад послабився — зокрема, до «Астон Вілли» перейшов основний захисник, капітан «Фейєнорда» Рон Влаар.

«Динамо» ж, навпаки, на шляху до Ліги чемпіонів суттєво підсилилося, тож мусило позавчора ввечері на НСК «Олімпійський» підтверджувати реноме фаворита пари. До слова, для «біло–синіх» це був перший міжнародний матч на головній арені країни після кількарічної перерви. Трибуни «Олімпійського» зібрали 53,5 тисячі глядачів. Могло бути й більше, але через спору­дження сцени для концерту Мадонни, який відбудеться на НСК 4 серпня, частина секторів за «черепановськими» воротами залишилися порожніми.

Перший тайм закінчився нулями, і публіка свистом проводжала динамівців до роздягалень. «До перерви справді було дуже складно. У нас навіть моментів не було», — визнав лівий захисник «Динамо» Горан Попов.

«Біло–сині» хоч і володіли територіальною перевагою, однак створити небезпеку біля воріт гостей не могли. На голодному пайку опинився єдиний форвард киян — Браун Ідейє. Напередодні в нього народився другий син, якого назвали Андрієм — на честь Шевченка. Ясна річ, що темношкірий форвард прагнув відсвяткувати появу Андрія Брауновича голом.

«У другому таймі, коли були зроблені заміни, все змінилося. Гусь — молодець», — це знову коментар Попова. І справді, вийшовши на поле замість інертного Ніко Кранчара, Олег Гусєв затероризував голландців своїми правофланговими проходами. А поява Артема Мілевського, який зробив собі зачіску «а ля Велозо», додала гостроти атакам в центрі поля.

І хоча першими пропустили в матчі динамівці — в контратаці Рубен Схакен скористався помилкою оборони господарів (зокрема, впав Бетао, ніби задивившись на Мадоннину сцену), надалі на полі диктувала свої умови лише одна команда.

«Біло–сині» мали зо п’ять голевих нагод, але забили двічі. Причому перший гол виявився курйозним: воротар Ервін Мюльдер відбив м’яч у спину свого захисника. Як мінімум «хет–трик» міг оформити Ідейє, проте й одного м’яча, який став переможним і був забитий знову ударом головою, вистачило, аби відсвяткувати народження сина традиційним «гойданням колиски».

Гра й перемога в Києві — непогана передумова для «Динамо» перед матчем–відповіддю, проте рахунок 1:2 вселяє віру на підсумковий успіх і в Рональда Кумана. «Після цієї гри шансів у «Динамо» стало трохи більше. Але, думаю, за наступний тиждень мені вдасться підтягнути фізичні кондиції своєї команди, щоб вона могла грати у високому темпі всі дев’яносто хвилин. Крім того, вдома ми матимемо фантастичну підтримку своїх уболівальників», — сказав керманич «Фейєнорда».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд (результати вівторка)

«Динамо» (К, Україна) — «Фейєнорд» (Голландія) — 2:1

Голи: Іммерс, 56 (у свої ворота); Ідейє, 69 — Схакен, 49

«Динамо»: Коваль, Д. Сильва, Бетао, Михалик, Попов, Вукоєвич (Мілевський, 56), Велозо, Ярмоленко, Кранчар (Гусєв, 46), Нінкович, Ідейє

«Фейєнорд»: Мюльдер, Янмаат (Сінгх, 33), Де Врей, Інді, Нелом, Леєрдам, Класі (Конголо, 90), Вормер (де Вільєна, 71), Іммерс, Сіссе, Схакен

Попередження: Іммерс, 76

Суддя — Маррінер (Англія)

Київ, НСК «Олімпійський», 53  612 глядачів

«Мазервелл» (Шотландія) — «Панатінаїкос» (Греція) — 0:2