Фаворитів четверо

17.07.2012
Фаворитів четверо

Подвійні преміальні динамівцям приніс Браун Ідейє ударом головою.

Цього року літня пауза в українському футболі вийшла напрочуд короткою — замість традиційного місячного відпочинку вболівальники залишалися без «короля спорту» пару тижнів. Ще тільки 1 липня на НСК «Олімпійський» грали фінальний матч Євро–2012, а вже за 13 днів там пройшов поєдинок першого туру XXII чемпіонату країни.

Попри очікувану втому від європейського футболу, столичні глядачі не стали ігнорувати старт внутрішньої першості. Звісно, аншлагу на матчі «Динамо» з донецьким «Металургом» не було, але 32 тисячі глядачів — хороший показник для сезону відпусток та літніх канікул.

Загалом, новий чемпіонат почався весело. У першому турі були й рятівні голи в компенсований час, і розгром чемпіоном учасника Ліги Європи, і дебюти в Україні знаних європейських зірок, і політичні гасла на трибунах, і хавбек замість голкіпера у воротах, і «гол, якого не було». За кілька годин до початку ігор встигли відбутися скандальна відставка тренера та несподіваний трансфер.

 

«Похід по золото» почався зі скрипом

«Вперед за золотом» — таким банером зустріли динамівців їхні вболівальники, які востаннє разом із командою святкували чемпіонство ще в сезоні 2009/2010. Прихильників «біло–синіх» тішить вдала, як наразі здається, трансферна робота клубу в міжсезоння.

За день до старту сезону 5–річний контракт із «Динамо» підписав аргентинський нападник Марко Рубен, чий «Вільярреал» вилетів у сегунду. Так само в останній день півзахисника Олександра Алієва віддали в оренду до «Дніпра» до кінця 2012 року: динамівцям полегшення, а дніпропетровцям — головний біль та гнівні коментарі фанів на інтернет–форумах у стилі «Оце і є обіцяне підсилення?! Та навіщо нам цей любитель нічних клубів!» Також «Динамо» віддало «Дніпру» в оренду молодих Балана й Васильєва. Петров уже встиг зіграти за «Кривбас», а Макаренко — за «Говерлу».

У матчі з «метадонами» на полі з’явився лише один динамівський новачок. Хорват Ніко Кранчар, за задумом Юрія Сьоміна, зі своїм співвітчизником Огненом Вукоєвичем та ще одним опорником Лукманом Аруною мали створити в центрі поля «ударний кулак». Але... у суботу вони нагадали Лебедя, Рака та Щуку з відомої байки.

«Всі очікували, що Ніко вийде і відразу заб’є три–чотири голи, видасть феєричну ГРУ. Але я йому казав, що чемпіонат України — це не англійська прем’єр–ліга. Думаю, що Кранчар ще буде додавати і адаптується до нашої гри», — сказав згодом сербський хавбек Мілош Нінкович, який замінив колишнього гравця «Тоттенхема» на 69–й хвилині.

Загалом, дії всієї динамівської команди не вразили, особливо в першому таймі. Якщо «біло–сині» тупцювалися навколо воріт Олександра Бандури майже без голевих нагод, то донеччани кілька разів серйозно турбували Дениса Бойка, який зайняв пост №1 замість травмованого Олександра Шовковського та дискваліфікованого Максима Коваля.

Складалося враження, що динамівці грають не офіційний матч, а продовжують тренувальний збір. «Дуже тяжкий вийшов для нас перший матч сезону. «Металург» дуже добре виглядав у фізичному плані. У нас же присутнє певне розбалансування у функціональному стані гравців», — так пояснив невиразну гру своїх підопічних Сьомін.

Дещо оживилася гра господарів після перерви, коли на полі з’явилися Олег Гусєв та Денис Гармаш. «Металурги», діючи без номінального форварда, раз по раз «вибачали» оборону киян — марнували дуже вигідні контратаки. Нульова нічия була б закономірним підсумком матчу. Але, мабуть, на віце–чемпіонів подіяв обурливий свист трибун. У компенсований арбітром час вони з подвоєною енергією продовжували шукати щастя біля «бессарабських» воріт, і після різкої флангової подачі Андрія Ярмоленка єдиний у цій зустрічі форвард столичного клубу Браун Ідейє вдало зіграв головою: м’яч у «рамку» залетів від штанги. Від радості президент «Динамо» Ігор Суркіс команді пообіцяв подвійні преміальні за таку багатостраждальну перемогу, а вболівальникам — боротьбу за «золото».

Що ж до київських фанатів, то вони, крім «золота», вимагають єдиної державної мови. Так, банер, розтягнутий на два сектори, проголосив: «В Україні 46 мільйонів язиків, але мова у нас одна».

«Шахтар» — як «Барселона» або Аргентина

На думку Мірчі Луческу, претендентів на чемпіонство в цьому сезоні буде четверо (плюс «Металіст» і «Дніпро»), однак, без сумніву, «Шахтар» — перший у цій черзі. А, можливо, і єдиний — з огляду на гру, яку показали «гірники» у стартово­му матчі проти «Арсена­лу». Переможець останніх трьох першостей безжалісно розчавив п’яту команду попереднього чемпіонату — 6:0. І це при тому, що, за словами Луческу, в другому таймі, маючи перевагу в чотири м’ячі, його хлопці збавили оберти. Останній м’яч — ударом із пенальті — дали забити Марко Девичу, для якого це був перший поєдинок у складі «Шахти» на «Донбас–арені» (екс–«металіст» вийшов на заміну на 69–й хвилині).

«Ми продовжуємо підготовку й ще не досягли того рівня, до якого прагнемо», — каже румунський спеціаліст. — Одне з наших завдань — забити більше голів, ніж у минулому сезоні». Нічого не скажеш, вражає. Здається, довга, кваліфікована лава запасних має забезпечити «гірникам» реалізацію поставлених завдань.

«Арсенал» у першому таймі, висловлюючись боксерською термінологією, потрапив у нокдаун і вже не міг оговтатися — просто «поплив». Артем Старгородський, який у центральній зоні замінив Андрія Богданова, що перейшов до «Динамо», не впорався зі своєю місією. «Неможливо грати у футбол, втрачаючи постійно м’яч. У першому таймі був якийсь жах, якась скутість. Деякі люди просто не могли вибити м’яч», — бідкався Леонід Кучук. Для тренера «канонірів» це лише друга велика поразка. Попередня була тут же, на «Донбас–арені», минулої весни — 0:5. Позавчора, ніби знущаючись, на донецькому стадіоні увімкнули відому пісню «Аргентина — Ямайка».

До речі, про стадіон: після Євро–2012 «Донбас–арена» збільшила місткість майже на 700 крісел — до 52 187 місць — і планує виставити свою кандидатуру на прийняття фіналу Ліги Європи. Щоправда, не раніше 2016 року.

«Металісти» проти десяти «кротів» і Павлова на трибуні

Якщо «Шахтар» на старті чемпіонату виявив кровожерність, то інший претендент на титул — «Металіст» — обмежився «класичною» перемогою. Цікаво, що в «основі» «Іллічівця» вийшло одразу десятеро футболістів, так чи інакше пов’язаних із «Шахтарем». Однак у першому таймі харків’яни також мали беззаперечну перевагу, забили один м’яч і розслабилися. Після чого змусили добряче понервувати свого тренера. А хвилюватися Мирону Маркевичу було за що, оскільки в обороні — за відсутності Папи Гуйє, який поїхав на Олімпіаду грати за Сенегал, — діяли юний Барвінко та Пшеничних. Та зрештою все обійшлося. Точний удар головою екс–гравця «Ворскли» Павла Ребенка у ворота команди, яку тренують його колишні наставники Микола Павлов та Іван Балан, встановив остаточний рахунок — 2:0.

Цікаво, що під час поєдинку на тренерській лаві маріупольців Павлова не було. Подейкують, що він досі не може розірвати контракт із своїми попередніми роботодавцями, тож мусив керувати «Іллічівцем» із трибуни.

Після гри Маркевич знову скаржився на ліміт на легіонерів. А перед грою «Металіст» підписав чергового бразильця — нападник із «Корінтіанса» Вілліан Гомес пов’язав себе з Харковом на 5 років.

Менше, зате краще

Іще один можливий претендент на чемпіонський титул — «Дніпро» — продемонстрував характер і вишкіл. Певно, таки дається взнаки робота іспанського фахівця Хуанде Рамоса. Граючи більшу частину матчу з «Таврією» в меншості (команду підвів «зірковий» Євген Коноплянка — заробив «гірчичники» спершу за грубість, потім за симуляцію й вимагання 11–метрового, а перед тим ще й «правильний» пенальні не забив!), «дніпряни» досягли впевненої перемоги — 3:1. Двома голами відзначився бразилець Джуліано. Новобранця ж Алієва Рамос випустив на 82–й хвилині замість Руслана Ротаня.

А от дебют Олега Лужного на тренерському містку кримчан не вдався. «При­кро програвати, але нічого страшного. Не скажу, що команда зіграла слабо, просто дитячі помилки призвели до взяття наших воріт», — пояснив Олег Романович — звісно, українською мовою.

Без тренерів — по–різному

Новачок ПЛ, запорізький «Металург», грав у Луганську. Напередодні Анатолій Бузник із підопічними сходив у церкву й отримав благословення архієпископа Запорізького (УПЦ МП) Луки, після чого... спакував валізи. Як виявилося, керівництво клубу так і не підписало з Бузником контракт, не заплатило за місяць роботи, не уклало угоди із футболістами — вільними агентами, яких запропонував новий тренер. Натомість власники клубу поставили на посаду спортивного директора літнього Анатолія Заяєва, який, за словами Бузника, «почав ажіотаж і хвилі». На матч із «Зорею» запоріжців вивели тренери дубля — Хохлов, Лучкевич, Жук. Гості, фактично не посилені після виступів у першій лізі, билися не на жарт, але пропустили двічі: спершу — з пенальті, а потім — у доданий час... Як показав відеоповтор, м’яч після удару Лакі Ідахора у воротах не побував — від поперечини вдарився в лінію й вилетів у поле. Однак, мабуть, арбітр Олександр Іванов вирішив «перестрахуватися», щоб не накликати на себе «славу» Віктора Кашшаї.

У схожій до «МЗ» ситуації опинилися і їхні колеги із Кривого Рогу. Віталій Кварцяний також не погодився з ігноруванням його пропозицій щодо придбання нових виконавців, тож «Кривбас» у пожежному порядку довірили Олегу Тарану. Новий–старий керманич, із яким «Кривбас» досягав найбільших висот (дві «бронзи» ЧУ на межі століть), схоже, знайшов правильні слова принаймні на гру в Полтаві. «Ворскла», яка перебудовується під Вадима Євтушенка, не спромоглася розпечатати ворота Артема Штанька. А от «червоні» — забили. І кому! Коли в господарів уже було вичерпано ліміт замін, столичний суддя Сергій Даньковський цілком справедливо вилучив голкіпера й капітана «Ворскли» Сергія Долганського — за фол останньої надії. У ворота замість нього за заключні 10 хвилин гри став найкращий молодий футболіст минулої першості, 21–річний Роман Безус. Ще цікаво: він одягнув не воротарський светр, а тренувальну маніжку поверх футболки. Однак «джокер» Тарана Олексій Антонов примусив Безуса пропустити вже перший удар — той самий штрафний. У цей момент Олег Таран так нервував, що почав порушувати закон і курити в громадському місці — на тренерській лаві. А святкуючи гол, викинув недопалок на бігову доріжку.

У решту ігрового часу був чудовий «сейв» Безуса й промах Чеснакова, який міг урятувати для Полтави очко.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга.

1–й тур

«Волинь» — «Карпати» — 1:1

Голи: Р. Лопес, 69 — Лукас, 63

7 600 глядачів

«Зоря» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Галюза, 70 (пен.); Ідахор, 90+3

11 200 глядачів

«Динамо» — «Металург» (Д) — 1:0

Гол: Ідейє, 90+2

32 850 глядачів

«Чорноморець» — «Говерла» — 3:2

Голи: Леонардо, 14, 44; Єлісєєв, 33 (у свої ворота) — Міщенко, 51; Трухін, 67

23 583 глядачів

«Металіст» — «Іллічівець» — 2:0

Голи: Соса, 18; Ребенок, 90+5

24 862 глядачів

«Ворскла» — «Кривбас» — 0:1

Гол: Антонов, 87

Вилучення: Долганський, 84 («В»)

5 500 глядачів

«Шахтар» — «Арсенал» — 6:0

Голи: Мхітарян, 14, 31; Селезньов, 34; Тейшейра, 39; Ілсіньйо, 66; Девич, 90+5 (пен.)

39 263 глядачів

«Дніпро» — «Таврія» — 3:1

Голи: Джуліано, 3, 57; Денисов, 73 — Путраш, 87

Нереалізоване пенальті: Коноплянка, 20 («Д»)

Вилучення: Коноплянка, 30 («Д»)

17 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 1 1 0 0 6–0 3

2. «Дніпро» 1 1 0 0 3–1 3

3. «Зоря» 1 1 0 0 2–0 3

4. «Металіст» 1 1 0 0 2–0 3

5. «Чорноморець» 1 1 0 0 3–2 3

6. «Кривбас» 1 1 0 0 1–0 3

7. «Динамо» 1 1 0 0 1–0 3

8. «Карпати» 1 0 1 0 1–1 1

9. «Волинь» 1 0 1 0 1–1 1

10. «Говерла» 1 0 0 1 2–3 0

11. «Ворскла» 1 0 0 1 0–1 0

12. «Металург» (Д) 1 0 0 1 0–1 0

13. «Таврія» 1 0 0 1 1–3 0

14. «Іллічівець» 1 0 0 1 0–2 0

15. «Металург» (З) 1 0 0 1 0–2 0

16. «Арсенал» 1 0 0 1 0–6 0

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар»), Джуліано («Дніпро»), Леонардо Де Матос («Чорноморець») — 2.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

Перший м’яч у цьому чемпіонаті в п’ятницю забив у ворота «Волині» іспанський легіонер «Карпат» Перес Мартінес Лукас. Ним цікавиться «Кастілья», що виступає в сегунді, — другий клуб мадридського «Реалу».

* * *

«Чорноморець», виграючи у «Говерли» 3:0, ледь не змарнував перемогу. Гольовий пас на Дмитра Трухіна, який встановив рахунок 3:2, віддав зірковий новачок ужгородців Давід Одонкор. Віце–чемпіон Європи 2008 року у складі збірної Німеччини вийшов на заміну на 63–й хвилині.

А другий гол одеситів, як відзначив російський керманич «Говерли» Олександр Севидов, обов’язково потрапить у нарізку курйозів футболу. Захисник закарпатців Євген Єлісєєв, перериваючи атаку господарів, ледь не з центру поля спрямував м’яч у власні ворота. При цьому голкіпер Олександр Надь чомусь не став ловити «снаряд», гадаючи, чи це не був пас від свого гравця.

* * *

КДК ФФУ дискваліфікував на місяць нападника «Чорноморця» Віталія Балашова за неявку до табору молодіжної збірної України. Клуб має заплатити 20 грн. штрафу.