Хто куди цього літа

13.07.2012

«Шахтар»

Після завоювання Суперкубка президент «гірників» Рінат Ахметов окреслив плани на сезон: «Виграти чемпіонат і Кубок, а в Лізі чемпіонів зіграти так, щоб не було тієї ганьби, як у минулому році». При цьому придбань рівня Суперліги чемпіон не зробив, обмежившись залученням «внутрішніх» кадрів: узяли в «Металіста» Марко Девича, у «Волині» — Майкона, повернули зі львівської оренди Артема Федецького.

Хоча навіщо витрачати гроші на нових зірок, якщо нинішні позаминулого року дійшли до чверть­фіналу Ліги чемпіонів? Певно, з огляду на це в Донецьку вирішили просто зберегти «стару гвардію». Луїса Адріано хотіли бачити в «Порту», а Вілліана — в «Челсі», однак донеччани призначили за них такі захмарні відступні, що, здається, бразильці залишаться в «Шахтарі». А щодо Дугласа Кости, то Мірча Луческу сказав просто: «Він не продається».

«Динамо»

Найтитулованіший клуб країни вже три сезони поспіль не може виграти чемпіонат України й два — пробитися до групового раунду ЛЧ. Тож цього літа динамівці дуже активні на трансферному ринку. Підписали двох знаних у Європі центральних півзахисників — хорвата Ніко Кранчара з «Тоттенхема» та португальця Мігела Велозо із «Дженоа», молодих і перспективних гравців української «молодіжки» — Віталія Каверіна та Андрія Богданова. Подейкують, що днями до Києва з Полтави має переїхати лівий захисник національної збірної Євген Селін, та, можливо, його одноклубник Роман Безус. Хоча, за словами нового керманича «Ворскли» Вадима Євтушенка, він не радив би Безусу зараз змінювати клуб.

Як заявив президент «Динамо» Ігор Суркіс, для збереження мікроклімату головний тренер Юрій Сьомін виставив на трансфер скандального й малокерованого Олександра Алієва. Також «біло–сині» попрощалися з Карлосом Корреа. Малоймовірно, що залишиться в «Динамо» Андрій Шевченко. На його місце вже підшукали заміну — офіційний сайт «Вільяреала» повідомив, що з киянами узгоджено умови переходу 25–річного аргентинського форварда Марко Рубена, який у 31 матчі минулого сезону забив дев’ять м’ячів.

«Металіст»

Шестиразовий бронзовий призер, який досі утримував лідерство в питаннях натуралізації легіонерів, тепер змінив курс. Лави слобожанців поповнили Володимир Лисенко, котрий повернувся з оренди, й екс–«ворскляни» Андрій Оберемко та Павло Ребенок. Проте головний хід на трансферному полі — це продаж у «Шахтар» одного з головних бомбардирів команди Марко Девича, який, щоправда, останній сезон у Харкові проводив у ролі «першого запасного». За словами президента Олександра Ярославського, в розмові з головним тренером він зрозумів, що команда «практично укомплектована і невідкладного підсилення більше не потребує». Проте одного–двох придбань не виключив. Найбільше шансів одягнути «жовто–синю» футболку має нападник «Корінтіанса» — 25–річний бразилець Вілліан Гомес.

«Дніпро»

Після появи в Дніпропетровську Хуанде Рамоса всі вже звикли до масштабних перебудов. Однак нинішнє міжсезоння пройшло спокійно. Спроби були, однак угоди щодо захисника «Браги» Евертона та нападника «Андерлехта» Матіаса Суареса зірвалися. Зате в команді залишається найкращий гравець минулого чемпіонату Євген Коноплянка, до якого виказував інтерес «Галатасарай». А з «Арсеналу» взяли в оренду оборонця Майкла Одібе.

«Арсенал»

«Каноніри» вдалися до відчутних ротацій, зокрема й з огляду на нові ліміти та квоти щодо вихованців клубу. Команду залишили воротар Сергій Погорілий, польові гравці Богдан Шершун, Одібе, Богданов. Водночас контракти із «червоно–синіми» підписали екс–гравці «Олександрії» — Андрій Гітченко та голкіпер Юрій Паньків, а також ганський форвард Домінік Адійя, який належав «Мілану», та бразильський захисник Рафаель Дос Сантос. А головне — «Арсенал» зберіг тренера Леоніда Кучука.

«Таврія»

«Нелюбов» Олега Лужного до посередніх легіонерів відома ще з часів його тренерської роботи в «Динамо». Не відступив він від своїх поглядів і в «Таврії». Ставши біля керма південців, Лужний розпрощався з шістьма молодими іноземцями, які з’явилися в Сімферополі за часів колишнього віце–президента Дмитра Селюка. Натомість у команду прийшли нові українці — харків’янин Олександр Романчук, Юрій Габовда із Кривого Рогу та воротар Погорілий з «Арсеналу». А ще — перший в історії України шведський легіонер — півзахисник Густав Свенссон, котрий раніше грав за «Гетеборг» та «Бурсаспор».

«Металург» (Донецьк)

Перед матчем за Суперкубок «метадони» представили одразу п’ятьох дебютантів. «Ми розвиваємося в різних напрямах. Новачки — це і підсилення команди в особі кіпріота Константіноса Макрідіса (він уже виступав в «МД»), і створення конкуренції — Артак Єдігарян та Олександр Мусієнко, і молодь — Максим Дегтярьов, Роман Мірошник», — так охарактеризував придбання Володимир П’ятенко. Однак одразу після поразки «гірникам» тренер заявив, що команда потребує додаткового підсилення, причому в кожній лінії без винятку.

«Ворскла»

Після того як Полтаву залишив Микола Павлов, у «Ворсклі» почалися масштабні пертурбації. Ледь не кожен українець потрапив на олівець селекціонерів із вітчизняних клубів. Одних забрали в Харків, інших — хочуть бачити в Києві та Донецьку. Тож проблем із формуванням бойового складу в нового очільника «ворсклян» Вадима Євтушенка вистачає. Наразі в клубі заявляють, що на 99% вирішили питання з придбанням словацького форварда–гренадера Івана Лієтави (зріст — 192 см).

«Чорноморець»

Команду Романа Григорчука поповнили вчорашні гравці чемпіонату Португалії — Андерсон Сантана із «Віторії Гімараєш» та Артур Морейра з «Бейра Мар». Повернувся додому Борис Тащі.

«Кривбас»

Іще Юрій Максимов, працюючи в «Кривбасі», після серії поразок у другому колі виказував бажання розігнати половину команди. Зробив це Віталій Кварцяний, котрий влітку став на тренерський місток «червоно–білих». Спочатку попрощалися з 12 футболістами, які перебували в «Кривбасі» в оренді, а днями виставив на трансфер іще шістьох виконавців, зокрема Федоріва, Костишина, Самодіна та Єслінека. Експресивний тренер скаржився на неможливість здійснення потрібних придбань і... після гарячої розмови з гендиректором, де йшлося про кадрові питання, Кварцяний позавчора зібрав речі й залишив розташування клубу. Подейкують, що на його місце може повернутися Максимов або ж Олег Таран, який раніше теж працював із криворіжцями.

До речі, шестеро «вигнанців» учора тренувалися з командою, ніби нічого й не сталося.

«Іллічевець»

«Іллічі» вкотре підтвердили реноме «фарм–клубу» «Шахтаря», отримавши підсилення в особах екс–донеччан Костянтина Кравченка й Олександра Чижова. А головним козирем має стати новий–старий тренер маріупольців — Микола Павлов.

«Волинь»

Очоливши посеред минулого сезону волинян, Анатолій Дем’яненко сказав, що в наступному циклі будуватиме нову команду з прицілом на єврокубки. Тож не дивно, луцький клуб активно попрацював на трансферному ринку. Окрім легіонерів Валентіна Ілієва, Петра Занєва, Еріка Бікфалві, Даніеля Суботича у «Волинь» прийшли вихованець місцевого футболу Вадим Панас і воротар Максим Старцев, покликаний замінити травмованого Віталія Неділька.

Цікаво й дивно бачити в заявці лучан на сезон бразильця Майкона, про підписання контракту з яким заявляли в «Шахтарі». «У нього контракт з «Волинню». Зараз Майкон тренується з нашим дублем. Хлопець просто заплутався в паперах та стосунках з агентами», — пояснив Дем’яненко.

«Зоря»

За словами тренера Юрія Вернидуба, команді не вистачає хорошого нападника. А доки тривають його пошуки, учора вболівальникам представили сербського півзахисника Желько Любеновича, який минулого сезону грав за «Олександрію».

«Карпати»

Інформація про те, ніби наставником львів’ян стане 37–річний білорус Віктор Гончаренко з БАТЕ, виявилася «качкою». Натомість тренувати команду знову довірили Павлу Кучерову — він працюватиме в статусі «в. о.».

Бразильця Авелара віддали в оренду «Кальярі», а Артем Федецький повернувся до законних «власників» у «Шахтар». А ось Олександр Гладкий, який належить «Дніпру», ще рік пограє у Львові в оренді.

«Говерла»

Підписи під однорічними угодами з ужгородським клубом (тренер — росіянин Олександр Севідов) поставили відомий вихованець «Барселони–Б» іспанець Хорді Лопес і серб Боян Малішич, який виступав за узбецький «Насаф». Також закарпатський клуб оголосив про придбання 28–річного півзахисника Давида Одонкора, знаного виступами за збірну Німеччини (14 матчів), «Боруссію» з Дортмунда та «Бетіс».

«Металург» (Запоріжжя)

За кілька днів до старту чемпіонату рада засновників клубу призначила нового президента. Місце Андрія Курганського, під наглядом якого команда підвищилися в класі, посів Віталій Гончаров. Його першим рішенням стало затвердження на посаді головного тренера, щоправда, з приставкою «в. о.», Анатолія Бузника, який готував команду до нового сезону.

 

ТОП–5 ПЕРЕХОДІВ В УКРАЇНСЬКІ КЛУБИ В ЦЕ МІЖСЕЗОННЯ

Мігел Велозу

громадянство:

Португалія

амплуа і вік:

півзахисник, 26

хто купив:

«Динамо» (Київ)

хто продав:

«Дженоа» (Італія)

матчі за збірну країни: 29

 

Ніко Кранчар

громадянство: Хорватія

амплуа і вік:

півзахисник, 27

хто купив:

«Динамо» (Київ)

хто продав:

«Тоттенхем» (Англія)

матчі за збірну країни:

73

 

Марко Девич

громадянство: Україна

амплуа і вік:

форвард, 28

хто купив:

«Шахтар» (Донецьк)

хто продав:

«Металіст» (Харків)

матчі за збірну країни:

24

 

Давід Одонкор

громадянство:

Німеччина

амплуа і вік:

правий вінгер, 28

хто купив:

«Говерла» (Ужгород)

хто продав:

«Алеманія» (Німеччина)

матчі за збірну країни: 16

 

Домінік Адійя

громадянство: Гана

амплуа і вік:

форвард, 22

хто купив:

«Арсенал» (Київ), оренда

хто продав:

«Мілан» (Італія)

матчі за збірну країни: 18