Побороти пухлину

12.07.2012
Побороти пухлину

Навіть найстрашнішу хворобу легше попередити, ніж лікувати. Фото з сайту mpmo.ru.

За даними ВООЗ, щорічно у світі діагноз «рак шийки матки» ставлять майже 500 тисячам жінок. У нашій країні щороку хвороба підкошує близько 5 тисяч українок, із них кожна п’ята йде з життя. Як розповідає доктор медичних наук, провідний науковий співробітник відділення онкогінекології Національного інституту раку Валентин Свінцицький, особливо турбує те, що основна категорія хворих — це жінки репродуктивного віку — 25—35 років. А найстрашніше, що вже зовсім не рідкість, коли недугу виявляють у дівчат, яким немає і двадцяти. Тож медики змушені констатувати — хвороба суттєво «помолодшала».

 

Про хворобу нерідко дізнаються вагітними

Причиною хвороби є надто раннє статеве життя, вагітність і аборти у роки юності, нездоровий спосіб життя та слабкий імунітет. Особливої уваги заслуговує так званий вірус папіломи людини (ВПЛ), що спроможний накликати справжню біду. Сьогодні доведено, що він є однією з основних причин раку шийки матки. Ця обставина, кажуть лікарі, може суттєво допомогти попередити і вчасно лікувати рак, адже вірус папіломи людини сигналізує про передпухлинні стани: якщо його вчасно виявити і ліквідувати — раку можна уникнути.

Якщо ж нехтувати профілактикою, то «безневинний», на перший погляд, ВПЛ може перерости у рак шийки матки. Для жінки це чи не найстрашніше захворювання, адже саме воно як ніяке інше безпосередньо впливає на її спроможність виконувати свою головну місію — народжувати дітей. Хвора жінка може завагітніти, і нерідко вже саме тоді вона дізнається про свій діагноз. Перебіг такої вагітності залежатиме від стадії і виду раку. У випадках початкової стадії і малого строку вагітності особливої небезпеки для майбутньої мами медики не бачать — вони спостерігають за розвитком плоду і станом здоров’я жінки. Але інколи для ефективного лікування вагітність доводиться переривати. Та загалом лікування вагітних із таким діагнозом проводиться так, аби все ж зберегти плід, навіть в умовах одночасного лікування. Якщо, приміром, строк вагітності — понад 30 тижнів, а жінка має клінічно виражений рак — оптимальним варіантом є кесарів розтин і продовження лікування пацієнтки (недоношене маля на такому терміні має всі шанси вижити). Якщо ж жінка, скажімо, перебуває на третьому місяці вагітності — це найскладніша ситуація: до пологів ще далеко, а переривати вагітність надто пізно, тож у цьому випадку пацієнтку доводять до строку життєздатного плоду, роблять кесарів розтин і далі уже лікують за звичною схемою.

«На мене дивилися, як на чудо природи»

Звичайно, у подібних ситуаціях кожна жінка хапатиметься за останню можливість, аби тільки народити дитину, і лікарі у цьому їй всіляко допомагатимуть. Але чомусь серед більшості прийнято рак шийки матки асоціювати з фатальною неможливістю народжувати. І цьому є цілком прозоре пояснення: українці добре знають, що операція при раку шийки матки передбачає видалення самої шийки матки — таким чином жінка, і часом зовсім молода, позбувається репродуктивної функції. Саме так завжди лікували хворих в Україні і продовжують лікувати нині. Хоча медицина не стоїть на місті — уже не перший рік відомо про технологію, що дозволяє робити операції, не видаляючи шийку матки. Цю тему серед інших не так давно обговорювали на конференції молодих онкологів України і зарубіжжя у Київському інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького.

«Люди схильні постійно винаходити велосипед, а потім виявляється, що цей велосипед уже винайшли, — починається обмін досвідом і вдосконалення цього велосипеда. Тому не можна говорити, що згадана технологія операції нова. Теоретично таку операцію ще у 50–х роках обгрунтували в Європі», — розповідає Валентин Свінцицький. В Україні офіційно застосували нову технологію у 2006 році, хоча її вже активно практикували медики Америки, Німеччини, Франції та Іспанії.

Шість років тому, коли фа­хівці Національного інституту раку заявили про можливість операції за новою для наших країв методикою, пацієнти сприймали новину особливо насторожено — для них це було десь на межі з фантастикою. Люди звикли: якщо операція при раку шийки матки — про дітей доведеться забути, а тут їм розповіли про якийсь новий метод. «Пам’ятаю один дзвінок: телефонувала стурбована мама дівчини, яку ми оперували за новою технологією. Жінка у розпачі розповіла, що у рідному місті її прооперовану доньку обстежили лікарі й були просто ошелешені результатами дивної операції, мовляв, постраждали органи, на пологи у майбутньому навіть сподіватися не можна», — згадує Валентин Свінцицький. Подібних закидів варто було чекати, адже про технологію тоді не чули не тільки пацієнти, а й самі лікарі. Вони побачили абсолютно незвичну для себе картину. «На мене дивилися, як на чудо природи», — розповідає Ксенія. Це саме вона була серед перших прооперованих новим методом. Дівчина дотепер не може забути, як злякалася після фрази гінеколога: «Не розумію, як ви збираєтеся народжувати, вам же все вирізали». Тоді довелося втрутитися фахівцям з Інституту раку, які надіслали своїм колегам з периферії детальну інформацію про операцію. Ті були неабияк здивовані, що незвичайна пацієнтка таки зможе мати дітей.

Головне — не плакати, а мислити позитивно

Про рак шийки матки Ксенія, яка ще не мала дітей, дізналася у 30 років на плановому обстеженні (робить його регулярно). Це був справжній шок: ще у лютому всі аналізи були в нормі, а під час наступного візиту до лікарні — у липні — їй поставили діагноз «рак шийки матки». Жінка перенесла хіміотерапію, а потім поїхала на операцію до Національного інституту раку.

«Тоді мене турбувало лише одне: чи дійсно всі органи збережуть і чи зможу я мати дітей. Коли я вперше прийшла до тями після операції, біля мене сиділа близька подруга. Чітко пам’ятаю наш діалог. Я запитала: «У мене все на місці?». Подруга відповіла: «Так», і я відключилася», — тремтячим голосом розповідає Ксенія. Операція пройшла вдало, з того дня минуло два роки, і зараз лікарі вже дозволили Ксенії вагітніти. Жінка має коханого чоловіка і невдовзі сподівається пригорнути первістка. Вона поборола хворобу, але заслуга в тому не лише людей у білих халатах. Молода жінка злякала недугу своєю величезною силою і позитивом. «Коли дізналася про діагноз — звичайно, був якийсь ступор, але потім я себе просто запрограмувала на позитив. Я продовжувала жити так, як жила раніше: багато спілкувалася, розважалася, відпочивала у великих компаніях друзів, словом, ні в чому себе не обмежувала. Я майже не плакала сама і не дозволяла цього іншим. Головне — думати тільки про хороше і відгородити себе від людської жалості і сліз. Я знала, що найбільше сліз буде у мами, не хотіла її так шокувати, тому про операцію сказала буквально за кілька днів — вона дізналася останньою».

Через півроку Ксенія повернулася до свого улюбленого фітнесу, а зараз навіть щовечора ходить на пробіжки. Вона живе повноцінним життям: зустрічі з подругами, спорт, пікніки, пляж, дискотеки. Найближчим часом планує поїхати на відпочинок до Еміратів. Вона не піддалася хворобі й не хоче про неї думати. Ксенія переконує: яким би страшним не здавався вирок лікарів, треба думати про щасливе майбутнє, налаштовувати себе тільки на хороший результат, не замикатися в собі, а сповна насолоджуватись життям. «Нещодавно прийшла на огляд до гінеколога. У коридорі зустріла заплакану жінку — їй повідомили про необхідність операції. Я їй кажу: «Вам видалять якийсь шматочок зіпсованої непотрібної тканини — чому ви плачете? Фарбуйтесь, чепуріться, гуляйте, посміхайтеся, спілкуйтеся з людьми, показуйте свою любов рідним, насолоджуйтесь життям...» Жінка мене послухала, і в очах з’явився вогник надії! Не варто боятися операції, мовляв, «а якщо щось піде не так». Своїми думками ми програмуємо власне майбутнє. Цим «якщо» може стати цеглина, яка зненацька впаде на голову. Загадувати — справа не наша, наша справа — мислити позитивно», — повторює Ксенія.

Рак можна видалити, не чіпаючи здорового органа

Незважаючи на приклад Ксенії і десятки інших вдало прооперованих жінок, про органозберігаючі операції у випадку раку шийки матки в Україні все ж таки сьогодні говорять мало. У нас їх роблять тільки в Національному інституті раку, принаймні офіційних відомостей про досвід інших вітчизняних закладів немає. Принцип операції нескладний і нічим надто особливим не відрізняється від звичної операції з видаленням шийки матки. До того ж органозберігаюча операція не потребує додаткових фінансових витрат, це звичайне хірургічне втручання. Справа в тім, пояснюють фахівці, що пухлина рідко переходить на тіло самої матки, а отже, з досконалим знанням технології можна легко видалити непотрібне, не чіпаючи здорового органа і не порушуючи внутрішніх процесів життєдіяльності. Таку операцію можна робити пацієнткам із першою і початковою другою стадіями раку шийки матки, після чого вони можуть успішно виносити і народити здорову дитину.

За 6 років в Інституті раку успішно зроблено більше 50 органозберігаючих операцій, що дає можливість жінкам після раку шийки матки народжувати дітей. Звичайно, це число могло бути набагато більшим. Причина в тому, що операція хоча і згадується в офіційних документах МОЗ, проте стандартом поки що не є. Тому й багато українських хірургів із методикою не знайомі, а отже, самим хворим, особливо у провінції, нерідко просто немає кому розповісти про можливість безкоштовної операції зі збереженням шийки матки і реальні шанси на народження дитини.

Інна ШИМІНА

 

ПРОФІЛАКТИКА

Медики не втомлюються нагадувати, що хворобу, в тому числі й рак шийки матки, легше попередити, ніж лікувати. Для цього слід регулярно обстежуватись та вакцинуватись. Зокрема, вже згадуваний вірус папіломи людини передається здебільшого статевим шляхом, хоча заразитися ним може і дівчина, яка не має інтимного життя. Тому до цієї недуги треба ставитись дуже уважно, наголошують медики. Ефективним захистом є противірусне вакцинування, особливо в молодому віці (14—20 років)