НОВИНИ ПЛЮС

12.07.2012

Держдума РФ пом’якшила «цензурний» законопроект

Після розголосу, який спричинив намір Держдуми Росії ухвалити поправки до закону «Про інформацію», депутати вирішили дещо пом’якшити законопроект, прибрати з нього розпливчасте формулювання «шкідлива інформація» та конкретизувати набір контенту, за розміщення якого сайт може бути закритий у досудовому порядку. Нагадаємо, цей законопроект викликав шквал обурення в інтернеті, а російська версія «Вікіпедії» навіть на добу призупинила роботу на знак протесту проти його ймовірного ухвалення. Блогери передбачали, що такий закон дасть владі можливість закрити будь–який сайт із «неугодною» інформацією.

У Сербії створено правлячу коаліцію

У парламенті Сербії сформована коаліційна більшість, до якої увійшло п’ять партій, що мають 131 із 250 мандатів: Сербська прогресивна партія президента Томіслава Ніколича, Соціалістична партія Сербії прем’єра Дачича, Партія об’єднаних пенсіонерів Сербії, «Єдина Сербія» та «Об’єднані регіони Сербії». Пріоритетом для парламентської більшості стане прискорення європейської інтеграції, однак і про національні інтереси коаліція пам’ятатиме, пообіцяв прем’єр країни Івіца Дачич. «Це не угода про створення нового уряду, це угода заради сильної, чесної Сербії, яка забезпечить шлях до Європи і, водночас, захищатиме національні та державні інтереси», — додав глава уряду. Коаліція сформує уряд після обрання спікера парламенту, яке заплановане на 23 липня.

Брата президента Кореї арештували за корупцію

Старшого брата президента Південної Кореї Лі Мен Бака заарештували за обвинуваченням у корупції. За даними слідства, Лі Сан Дик, який є членом парламенту, у період з 2007 по 2011 рр. отримав від банків Solomon Savings Bank і Mirae Savings Bank, які опинилися у скрутному фінансовому становищі, хабарів на суму близько 600 мільйонів вон (приблизно 525 тисяч доларів США). В обмін на це Лі Сан Дик допоміг цим банкам уникнути планового аудиту та санкцій із боку влади. Коли хабарник входив до суду, розлючені клієнти банків, які втратили свої вклади, закидали його яйцями. Відповідаючи на запитання журналістів, що б він хотів передати своєму братові–президенту, затриманий Лі Сан Дик сказав: «Я прошу вибачення».

Бійка остарбайтерів у Петербурзі: двоє загиблих

У Санкт–Петербурзі в результаті масової бійки між вихідцями з Азербайджану і Та­джикистану загинуло двоє людей. За свідченнями очевидців, з’ясування стосунків «стінка на стінку» почалося після імпровізованого футбольного матчу, що відбувся на подвір’ї одного з житлових будинків позавчора ввечері. За даними санкт–петербурзької поліції, у бійці взяли участь понад 30 осіб, які використовували палиці та холодну зброю, — один з убитих помер від ножових поранень. На думку слідчих, про конфлікт на національному ґрунті не йдеться. За фактом події порушено кримінальну справу.